Πήραν…φωτιά οι καμινάδες

0

ΜαριάνναΞανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
Η κρίση άναψε τα τζάκια και…πήραν φωτιά οι καμινάδες!Στους καιρούς της ευμάρειαςκαι προ των …μνημονικώνμέτρωντο τζάκι σ’ ένα διαμέρισμαπολυκατοικίας έπαιζεκυρίως διακοσμητικόρόλο πέραν του ότι ήταν ενδεικτικό στοιχείο του οικονομικούstatus τουιδιοκτήτη. Όμωςστις μέρεςμαςπου η κρίση άδειασε ταπορτοφόλια και το πετρέλαιο θέρμανσηςπήρε φωτιά, το τζάκι έχει αποκτήσει χρηστικό ρόλο σε καθημερινήβάση αφού πολλέςείναι οι οικοδομέςπου φέτος το χειμώναδεν έχουν θέρμανσηκαι η εναλλακτική πηγή θέρμανσηςπλέον είναι το τζάκι. Έτσι ολοένα πληθαίνουν στις γειτονιές της Ξάνθηςοι καμινάδεςπου καπνίζουν ενώη μυρωδιάτου καπνούείναι διάχυτη στην ατμόσφαιρα.
 
Φωτιάαπό τις καμινάδες…
Όμωςτοένα φέρνει τ’ άλλο και μερικέςφορές η απροσεξία,  ηέλλειψη τακτικούκαθαρισμούτης καμινάδαςδημιουργείδυσάρεστες…εκπλήξεις για τους ένοικους!
Έτσι όπως μαςπληροφόρησε ο υποδιοικητής της Πυροσβεστικής κ. Καλογουλίδης μπορείο χειμώναςνα θεωρείται μια«εύκολη» περίοδος γιατους πυροσβέστες γιατί έχουν ν’ αντιμετωπίσουνμόνοκάτι μεμονωμέναπεριστατικά πυρκαγιών κυρίως σε αγροτικές περιοχές όμωςφέτος έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα φαινόμεναπυρκαγιών σε σπίτιααπό καμινάδες!
 
Προσοχή!Επιβάλλεται τακτικός καθαρισμός της καμινάδας
Το αίτιο που προκαλεί την ανάφλεξη και την πρόκληση πυρκαγιάς που σεκάποιες περιπτώσεις μπορείνα επεκταθεί και να κινδυνεύσει η πολυκατοικία είναι η αιθάλη πουπαράγεται απότην καύση του ξύλου και συσσωρεύεται στα τοιχώματατης καμινάδας.Αυτήείναι εύφλεκτη,  ανδε συνδυαστεί μετα …λίπη από το ψήσιμοκρεάτων πουεπικολλούνται στα τοιχώματατότε ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς είναι πολύ μεγαλύτερος.Για την αποφυγή όλων αυτών ο κ. Καλογουλίδης συνιστά τακτικό καθαρισμότου τζακιού και της καμινάδας,μιαδουλειά δύσκολη όμωςαπαραίτητη. Για τονκαθαρισμόχρησιμοποιούνταιειδικές μεταλλικέςσφαίρες καλυμμένεςμεύφασμαπου εισέρχονται από τηνκαμινάδακαι μετην παλινδρόμησηκαθαρίζουν τα τοιχώματακαι την αποφράζουν.Αυτό μπορείνα γίνειαπό τους ίδιους ένοικους αλλά και από εταιρείες που αναλαμβάνουνκαθαρισμότζακιών.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…