Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 «Πονοκέφαλος» οι ανακλήσεις αδειών καταστημάτων

«Πονοκέφαλος» οι ανακλήσεις αδειών καταστημάτων

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
Σε δύσκολη θέση φέρνει την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής η αρμοδιότητά τηςγια τη λήψη αποφάσεων για την ανάκληση αδειών καταστημάτων λόγωπαραβάσεων,αφού από τη μια η ζυγαριά περιλαμβάνει την τήρηση της νομιμότητας καιαπό τηνάλλη συγκαταλέγεται η δυσχερής οικονομική συγκυρία που υπαγορεύει τηστήριξητων τοπικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με τα επιχειρήματα που συχνόταταεπικαλούνταιτα μέλη της. Άλλη μία υπόθεση τέθηκε στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής πουσυνεδρίασε χθες το μεσημέρι στο δημαρχιακό μέγαρο και αφορούσε τηνπερίπτωσηκαταστήματος καφέ- μπαρ της «παραλίας», ιδιοκτησίας της εταιρίας «Μ.Φυντανής-Η. Χαραλαμπίδης ΟΕ που βρίσκεται στην οδό Βασ. Σοφίας 9, η οποίααιτούνταν τηνεπαναχορήγηση της άδειας λειτουργίας.
 
5 υπέρ και 3 λευκό για την ανάκληση της ανάκλησης
Η υπόθεση ξεκινά από το Φεβρουάριο του 2010 όταν το Υγειονομικόσυνέταξε αίτηση βάσει της οποίας στο εν λόγω κατάστημα εντοπίστηκαν 3παραβάσεις και συγκεκριμένα η τοποθέτηση πετασμάτων, η εγκατάστασηπαρασκευαστηρίου με επέκταση του εσωτερικού χώρου και η δημιουργίααποχωρητηρίου σε ακάλυπτο χώρο, που συνιστούσαν τροποποίηση των όρωνλειτουργίας του καταστήματος. Η άδεια της επιχείρησης ανακλήθηκε μετάαπόαναβολές στη δημαρχιακή επιτροπή το Σεπτέμβριο του 2010 και τοκαφέ-μπαρσφραγίστηκε. Η εταιρία επανέφερε το θέμα στην νέα αρμόδια Επιτροπή,καθώς, όπωςδιαπίστωσε και η Διεύθυνση Υγείας το παρασκευαστήριο απομακρύνθηκε, ταπετάσματα έφυγαν και παρέμεινε μόνο το αποχωρητήριο, για το οποίο έγινεαίτησημε την καταβολή του τιμήματος του παραβόλου, για την τακτοποίησή του μεβάση τονόμο για τα αυθαίρετα.
Η Μπέτυ Πατσίδου που παραβρέθηκε στη συνεδρίαση ως νομική σύμβουλοςτης εταιρίας σημείωσε ότι το αποχωρητήριο, βάσει των προδιαγραφών τουείναικατάλληλο και για ΑμΕΑ και μάλιστα η δημιουργία του υπαγορεύτηκε από τηΔιοίκηση. Το καφέ-μπαρ είναι το μόνο που διαθέτει WC για ΑμΕΑ και ότι οι ιδιοκτήτεςκάνουνό,τι είναι δυνατόν για να ευθυγραμμιστούν με τη νομιμότητα. Οιιδιοκτήτες τουκαταστήματος, που ήταν παρόντες, ζήτησαν από την Επιτροπή νααξιολογήσει τοαίτημα με βάση την οικονομική συγκυρία και τις προσπάθειες που έγιναναπό μέρουςτης επιχείρησης.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Παναγιώτης Ταρενίδης, με το σκεπτικό ότιγια τα ΑμΕΑ τα θέματα πρέπει να προσεγγίζονται με ευαισθησία εισηγήθηκετηνεπαναχορήγση της άδειας.
Μέλη της ωστόσο, εξέφρασαν επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα ευοδωθείη προσπάθεια για τακτοποίηση του αυθαίρετου χώρου, περίπου 6 τμ, αφούενδέχεταιτο κατάστημα να βρίσκεται εντός του ιστορικού οικισμού, όπου ο νόμοςαπαγορεύειτην νομιμοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν καιοαντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Χρήστος Μούρκας, ο οποίος ζήτησε ναγνωμοδοτήσει πρώτα η νομική υπηρεσία του δήμου, άποψη με την οποίασυμφώνησεκαι ο Σπύρος Μαζαράκης. Ο τρίτος που ψήφισε λευκό κ. Νίκος Ανταμπούφης,σημείωσε ότι και η ίδια η Επιτροπή είναι υπόλογη και θα πρέπει ναδράσει μεβάση τα όρια που προβλέπει ο νόμος. Ο κ. Νίκος Νικολόπουλος,προϊστάμενος τηςΠολεοδομίας, εξέφρασε την άποψη ότι εφόσον ξεκίνησε η διαδικασίατακτοποίησηςτο πιθανότερο είναι ότι θα δρομολογηθεί το θέμα. Από την πλευρά τους οΝίκος Φωτιάδης,ο Νίκος Σπυριδόπουλος και ο Μανόλης Φανουράκης τάχθηκαν υπέρ της άποψηςτουπροέδρου λόγω της ανάγκης στήριξης των καταστημάτων και της εξάλειψηςτωνουσιωδών λόγων που υπαγόρευαν την ανάκληση της άδειας. Τέλος και οΔημήτρηςΒορίδης ψήφισε θετικά, σημειώνοντας ότι το θέμα θα πρέπει ναεπανεξεταστεί ανδεν ολοκληρωθεί τελικά η διαδικασία της τακτοποίησης του αυθαίρετουχώρου.
 
Προσπάθεια συνολικής αντιμετώπισης των αιτημάτων ρυμοτομημένωνκτιρίων από την Επιτροπή
Δύο αιτήματα για εισήγηση στο δημοτικό συμβούλιο για τη ρυμοτόμησηκτιρίων επί των οδών Κουντουριώτη 12 και Μακεδονίας 8 τέθηκαν στηνΕπιτροπή καιο λόγος ήταν ότι οι ιδιοκτήτες εξέφρασαν την επιθυμία να προβούν σεμικροεπισκευές στα κεραμίδια, στην περίπτωση που θα αργήσει ηρυμοτόμηση για τιςδικές τους περιπτώσεις, σύμφωνα με το σχετικό σχέδιο. Ο κ. ΔημήτρηςΜπενης πουπαραβρέθηκε στη συνεδρίαση εξήγησε ότι το θέμα της ρυμοτόμησης «δένειτα χέρια»πολλών συμπολιτών, οι οποίοι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα στα ακίνητάτους ανκαι η διάνοιξη τελικά των δρόμων μπορεί να πάρει χρόνια. Από τηνΕπιτροπήπροτάθηκε να δοθεί μία συνολική λύση κατά τη συζήτηση στο δημοτικόσυμβούλιο,με τη μορφή εξουσιοδότησης ή εντολής προς την Πολεοδομία, για τηναποσυμφόρησητης υπηρεσίας.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…