Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 «Πάμε για ένα Επιμελητήριο δημιουργικό και διεκδικητικό»

«Πάμε για ένα Επιμελητήριο δημιουργικό και διεκδικητικό»

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
Το όραμά του για έναΕπιμελητήριο, ζωντανό, σύγχρονο, διεκδικητικό, δημιουργικό  με δύναμη και φωνή καιπαρεμβατικό ρόλο, ωςσύμβουλος της πολιτείας,  πουστοχεύειμέσα από την ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ των μελών του και της τοπικήςαυτοδιοίκησης στην προώθηση και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότηταςκαιστέκεται πλάι στον έμπορο, επαγγελματοβιοτέχνη δημιουργώντας δομέςστήριξήςτους,  παρουσίασε οεπικεφαλής τουσυνδυασμού «Ανεξάρτητη Επιμελητηριακή Κίνηση» κ. Σωτήρης Τσιακίρογλου,σεσυνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου στις 11 το πρωίστοξενοδοχείο «Ορφέας».
 
Οι προγραμματικές δεσμεύσεις
Δομές στήριξης των μελών
Ο κ. Τσιακίρογλου πλαισιωμένοςαπό αρκετούς υποψηφίους παρουσίασε τις προγραμματικές δεσμεύσεις τουσυνδυασμούτου που αποτελούν τη βάση και το στρατηγικό σχεδιασμό στην επίτευξη τουστόχου  για τοΕπιμελητήριο πουοραματίζεται. Πρώτη δέσμευσή του η σημαντική μείωση των εισφορών τωνμελών. Οκ. Τσιακίρογλου ανέφερε ότι αυτό είναι κάθε άλλο παρά ποτέ επιβαλλόμενοστηνπαρούσα δυσμενή οικονομική συγκυρία καθώς είναι πολλά μέλη που δενμπορούν νατις πληρώσουν περιγράφοντας μάλιστα και με μελανά χρώματα την κατάστασητουεπιχειρείν στο νομό μας. Παράλληλα ο κ. Τσιακίρογλου εξήγγελλε τηνδημιουργίαμια σειρά δομών που στοχεύουν να στηρίξουν τους επαγγελματοβιοτέχνες.Όπως:  1)ΔημιουργίαΤαμείου Αλληλοβοηθείας για ταμέλη του ΕΒΕ (με ένα μέρος των χρημάτων από τις εισφορές).
2)Δημιουργία Γραφείου ΠεραίωσηςΔιαδικασιών Συνταξιοδότησης με νομική στήριξη.
3)Δημιουργία Γραφείου έγκαιρηςΕνημέρωσης των μελών με αποστολή sms, email, fax(για προκηρύξεις, διαγωνισμούς, ευρωπαϊκάπρογράμματα, προμήθειες, κλπ).
4)Δημιουργία διαδικτυακού κόμβουγια το Επιμελητήριο και τα μέλη του.
5)Αποστολή των πιστοποιητικώνστην έδρα της επιχείρησης.
 
Στήριξη του επιχειρείν
Επίσης ο κ. Τσιακίρογλου δήλωσεαποφασισμένος να διεκδικήσει σθεναρά και «χτυπώντας το χέρι στο τραπέζι» όπως χαρακτηριστικά είπε,τον συμψηφισμότων οφειλών του 12% με τους φόρους που χρωστούν οι επιχειρηματίες ενώδεσμεύτηκε να στηρίξει με άμεσες δράσεις τη δημιουργία Επιχειρηματικού–Βιοτεχνικού Πάρκου δίνοντας το παράδειγμα του Επιμελητηρίου Αγ.Νικολάου στηνΚρήτη που χρηματοδότησε με 200.000 ευρώ το Βιοτεχνικό Πάρκο και τώραβρίσκεταιτη φάση της ολοκλήρωση του αφού έχουν γίνει οι απαραίτητες υποδομέςόπωςβιολογικός καθαρισμός κ.ά Σημείωσε δε ότι στη ΒΙΠΕ της Ξάνθης δενυπάρχουν οικατάλληλες υποδομές όπως βιολογικός καθαρισμός και ότι πολλές επιχειρήσεις από την Ξάνθηπροτιμούν να εγκατασταθούν στην ΒΙΠΕ Κομοτηνής που έχει βιολογικό.Τέλοςτάχτηκε υπέρ της δημιουργίας Clusters(συστάδεςσυνεργαζόμενων επιχειρήσεων και δεσμεύτηκε όταν πάρει τα ηνία του ΕΒΕΞάνθης,τα διοικητικά συμβούλια θα είναι ανοιχτά για τα μέλη και θα καλείσωματεία ώστενα έχει μια πιο άμεση επαφή με τα προβλήματα.
 
Παρεμπόριο και ΕΟΖ
Στο θέμα του παρεμπορίου, ένα πρόβλημα που ανέδειξε σ’ όλες του τιςδιαστάσεις η ΟΕΒΕ Ξάνθης,  πιέζονταςγιαάμεση εφαρμογή του νόμου και προκαλώντας τη σύσκεψη του Οκτωβρίου όπουδόθηκε  δέσμευση απότους γενικούς γραμματείςτου  υπουργείουΑνάπτυξης και της ΑποκεντρωμένηςΔιοίκησης για άμεση στελέχωση των ΚΕΛΑΥΕ, αναφέρθηκε ο κ. Τσιακιρογλου,τονίζοντας ότι  έγινεένα σημαντικό βήμαγια την πάταξη του παρεμπορίου που αποτελεί μάστιγα των επιχειρήσεωντου νομούόμως ζήτησε να εγκατασταθεί κλιμάκιο ΚΑΛΑΥΕ στην περιοχή Κίδαρη –Θέρμες ώστενα σταματήσει η αθρόα εισροή παρεμπόρων από την Βουλγαρία. Στο σημείοαυτότόνισε με σημασία αφήνοντας αιχμές κατά του κ. Μωραΐτη ότι ο ίδιος καιοσυνδυασμός του αντιμετωπίζει με υπευθυνότητα και σοβαρότητα το θέμα καιόχι μελαϊκισμό και ακραίες θέσεις όπως π.χ. «θα κλείσουμε τα σύνορα».
Σ’ ότι αφορά το θέμα της ΕΟΖ ο κ.Τσιακίρογλου σημείωσε ότι την Κυριακή ο κ. Χρυσοχοϊδης θα μιλήσει στηνΑλεξανδρούπολη μετά από πρόσκληση του Χρηματοοικονομικού Φόρουμ Θράκης  και ο ίδιος έχειεξουσιοδοτηθεί από τουςπροέδρους των ΟΕΒΕ Θράκης να αναλύσει και να καταθέσει στον υπουργό τιςθέσειςτους για την δημιουργία ΕΟΖ. Επανέλαβε ότι τα Επιμελητήρια της Θράκηςεπέδειξανβιασύνη  καιεπιπολαιότητα με την απόφασηνα στηρίζουν χωρίς να ενημερωθούν επαρκώς τη δημιουργία ΕΟΖ καιδεσμεύτηκε ότιαν εκλεγεί ο συνδυασμός του θα επαναφέρει το θέμα στο Δ.Σ. γιαεπανεξέταση τηςαπόφασης.
Τέλος τάχτηκε υπέρ μιας ευρείαςσυνεργασίας με την τοπική αυτοδιοίκηση α και β’ βαθμού , όπως επίσηςκαι με τοΔ.ΠΘ για την επίλυση θεμάτων όπως κυκλοφοριακό,διευκόλυνση των ΑΜΕΑ,Παλιά Πόλη, τουριστική προβολή, κλπ), ενώ δήλωσε ότι θα επιδιώξει τησυνεργασίαόλων των μελών του Επιμελητηρίου καθώς ο στόχος είναι κοινός.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα πράσινα άλογα

Έναςαπό τους πιοσυχνούς λεξιλογικούς μύθους σχετίζεται με την αρχαιοελληνική, δήθεν,προέλε…