elenidfn@yahoo.com
Στο κλίμα των Γιορτών παλιάςΠόλης, αφήνοντας πίσω τους ήχους από την «προθέρμανση» των μουσικώνοργάνων σταστέκια των συλλόγων και τα τραγούδια της Λιλιπούπολης που ακούγονταιαπό τηνπαιδική σκηνή στο «Νησάκι», το θεατράκι του Μονοπατιού της Ζωής πουαποτελεί τηνέα τέταρτη εστία των γιορτών διαμορφώνει τη δική του ατμόσφαιρα. Τοπεριβάλλονανάμεσα στα δέντρα και το χαμηλό φωτισμό, είναι ειδυλλιακό. Οι ήχοιπεριορίζονται στο τρεχούμενο νερό από το ποτάμι και τα φώτα φέγγουνμόνο εκείπου σταματά το πράσινο. Διάφοροι ξανθιώτες, με ιδιαίτερη συμμετοχή απότηνπανεπιστημιακή κοινότητα, δίνουν το παρών για την παρουσίαση του πρώτουβιβλίουτου καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής του ΔΠΘ Αστέριου Παντοκράτορα μετίτλο:«Τα νεκρά περιστέρια καιη Μεγάλη Έκρηξη,Μικρές ιστορίες από το χώρο τηςεπιστήμης» από τις εκδόσεις επίκεντρο.
Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε τοβράδυ της Τετάρτης και για το βιβλίο μίλησαν ο εκδότης ΜιχάληςΣπανίδης,συνδιοργανωτής της εκδήλωσης, ο καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος ΔΠΘΘωμάςΒουγιουκλής, ο δρ. Επιστημολογίας, ερευνητής του ΙνστιτούτουΠολιτιστικής καιΕκπαιδευτικής Τεχνολογίας Παναγιώτης Σωτηρόπουλος και ο συγγραφέας.Πρόκειταιγια μια σειρά 25 αφηγημάτων, με επίκεντρο προσωπικότητες της επιστήμηςκαι τηνπορεία τους προς την ανακάλυψη, μέσα από μικρές ιστορίες τουπεριβάλλοντος καιτης καθημερινότητας, μέσω των οποίων επιτεύχθηκαν.
Ένα βιβλίο για ειδικούς και μη
Στο «ταιριαστό» σκηνικό και τημυστήρια γοητεία του Μονοπατιού της Ζωής αναφέρθηκε αρχικά ο κ.Σπανίδης,τονίζοντας στην έμφαση που δίνεται στην έκφραση του ανθρώπου και τωνσυναισθημάτων του. Όσον αφορά στο βιβλίο, σημείωσε ότι: «πρόκειται γιαένααυτόφωτο κείμενο με οδηγό την αναζήτηση της αλήθειας που προέρχεται απότολογισμό και την ελεύθερη βούληση» και μιλώντας για την πένα τουκαθηγητή στοπαρθενικό του συγγραφικό εγχείρημα, πρόσθεσε: «το κείμενο αναδεικνύειτο εύροςκαι το βάθος της κατάρτισής του. Ο λόγος του είναι διεισδυτικός καισυγκινεί,όπως ο κάταστρος ουρανός, που ταιριάζει και στη σημερινή βραδιά».
Στο «φως» που αναδύουν ανάλογεςσυγγραφικές απόπειρες στους καιρούς της απομόνωσης και του ηλεκτρονικούυπολογιστή,αναφέρθηκε ο κ. Βουγιουκλής, επισημαίνοντας ότι μέσω αυτών δίνεταιχρόνος καιχώρος στο να μιλήσει κάποιος και να κάνει και άλλους κοινωνούς σε αυτόπουεισπράττει. Μάλιστα, σημειώνοντας ότι πρόκειται για κατάθεση τηςερευνητικήςεμπειρίας από το χώρο της επιστήμης, συνδύασε τη σημασία του βιβλίου μετοχαρακτήρα της συγγραφικής τάσης του 21ου αιώναπου τον αποκαλούν και«αιώνα του μαθηματικού μυθιστορήματος». Μάλιστα, προσέγγισε μεμαθηματικούςόρους και χιουμοριστική διάθεση τις προεκτάσεις του βιβλίου καιευχήθηκε ναείναι «καλοτάξιδο».
«Αποτελεί ένα βιβλίοεκλαϊκευμένης επιστήμης, που εντάσσεται σε μία κατηγορία, η οποίααποτελείολόκληρη τάση στις ΗΠΑ», είπε εισαγωγικά ο κ. Σωτηρόπουλος, τονίζονταςτηνεπικαιρότητα του θέματος και το όλο και αυξανόμενο ενδιαφέρον για τηδημόσιακατανόηση, που δεν περιορίζεται πλέον μόνο στους ακαδημαϊκούς χώρους.Γι’ αυτόκαι εξήγησε ότι πρόκειται για ένα βιβλίο που αγγίζει και ειδικούς καιτο ευρύκοινό, ενώ παράλληλα δίνει την ευκαιρία να διευρύνουμε τη δική μαςεποπτεία γιατον κόσμο που ζούμε.
Ματιές στις προσωπικότητεςπίσω από μεγάλες επιστημονικές ανακαλύψεις
Μέσα από μία σύντομη περιγραφήτριών εκ των διηγημάτων του βιβλίου του ξεκίνησε την ομιλία του ο κ.Παντοκράτορας, προσπαθώντας να δώσει μία εικόνα του περιεχομένου τωναφηγήσεωνκαι ταυτόχρονα να καθοδηγήσει προς την εστίαση στις μικρές εκείνεςιστορίες καιλεπτομέρειες, το ιστορικό σκηνικό και τις συνθήκες που περιβάλλουν κάθεανακάλυψη και εξελίσσουν την προσωπικότητα κάθε επιστήμονα που κατακτάτη γνώσηκαι καταξιώνεται σε κάποιο κλάδο της επιστήμης. Ακόμη, μέσα από άρτιακατάρτισηκαι με έκδηλο το σεβασμό προς τους ανθρώπους που επέλεξε για ναδιηγηθεί τηνπροσωπική και επιστημονική τους διαδρομή, έδωσε έμφαση στον τρόπο πουοιτελευταίοι συντέλεσαν ώστε να ζήσει η ανθρωπότητα με καλύτερους όρουςκαιευκολότερες συνθήκες που σήμερα είναι πλέον δεδομένες.
Για το λόγο αυτό και οι 3αφηγήσεις που επέλεξε να διηγηθεί αναφέρονταν σε γιατρούς, ακριβώςγιατί, όπωςεξήγησε, ήθελε να υπογραμμίσει τη διάσταση της προσφοράς. Ακόμη, μίααπό αυτέςαφορούσε μία γυναίκα επιστήμονα, καθώς θεώρησε προτεραιότητα νααναδειχθεί καιτο έργο μεγάλων επιστημόνων γένους θηλυκού που παραγκωνίστηκαν, λόγωτωνκοινωνικών συνθηκών της εποχής.
Καταλήγοντας σε ένα γενικό συμπέρασμαπου αποτελεί τον κεντρικό άξονα του βιβλίου του και ευχαριστώντας τοσύνολο τωνπαρευρισκομένων, ο κ. Παντοκράτορας σημείωσε: «Το βιβλίο αυτό είναιφόρος τιμήςκαι μνήμης σε επιστήμονες, έλληνες και ξένους, που είναι άγνωστοι στο ευρύ κοινό. Όλοι τους άφησαν τησφραγίδα τουςστην επιστήμη και το έργο πολλών βοήθησε στην καλυτέρευση τηςκαθημερινής μαςζωής χωρίς να το ξέρουμε. Στην καθημερινή τους ζωή ήταν συνηθισμένοιάνθρωποισαν και εμάς με χαρές, λύπες, στιγμές ευτυχίας και δυστυχίας, πτώσειςκαιανόδους. Μερικοίέζησαν ευτυχισμένοι,άλλοι ήταν τυχεροί, άλλοι άτυχοι και πολλοί πέρασαν δύσκολα χρόνια καιπέθαναννέοι. Αυτό που τουςέκανε να ξεχωρίσουν ήτανη μεγάλη αγάπη για την επιστήμη και τηνέρευνα και τα σημάδια που άφησαν στο πέρασμα τους. Το μήνυμα είναι ένα. Η ζωή είναι ένας αγώνας καιαποκτά νόημα, όταν κανείς δημιουργεί, και όταν δημιουργεί όχι μόνο γιατονεαυτό του αλλά και για τους άλλους. Στο χώρο των δασκάλων όλων τωνβαθμίδων,από το νηπιαγωγείο μέχρι το πανεπιστήμιο, η δημιουργία αυτή εκφράζεται με το να δίνουνένα κομματάκι απότην ψυχή τους στις αίθουσες διδασκαλίας. Το μήνυμα για τους νέουςανθρώπουςείναι θετικό.Πρέπει να ξεκινούν για ναπαλέψουν στη ζωή και θα είναι από τους τυχερούς».