Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 «Απ’ τα πάνω» προώθηση μείωσης επαγγελματικών ενοικίων

«Απ’ τα πάνω» προώθηση μείωσης επαγγελματικών ενοικίων

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
 
Στις διαφορές ενοικιαστών καιιδιοκτητών επαγγελματικών ακινήτων παρεμβαίνει η Πολιτεία, μέσωσχετικού μέτρουτου Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, προκειμένουνααμβλύνει τις διαφορές και να πιέσει προς τα κάτω την διαμόρφωση τουύψους τουτιμήματος των ενοικίων, δίνοντας μία «χείρα βοηθείας» στη μικρομεσαίαεπιχείρηση που αγωνίζεται να μειώσει τα λειτουργικά της κόστη.
Η αναπροσαρμογή των ενοικίων θαγίνεται μέσω μία Επιτροπής Φιλικού Διακανονισμού, που θα συσταθεί σεεπίπεδοΠεριφέρειας και θα αναλάβει να συμβάλει στην αντιμετώπιση τωνπροβλημάτων πουέχουν δημιουργηθεί στην αγορά επαγγελματικής στέγης εξαιτίας τηςοικονομικήςκρίσης με χιλιάδες επιχειρήσεις να ζητούν μειώσεις στα μισθώματα τωνκαταστημάτων που νοικιάζουν και πολλούς από αυτούς να προσφεύγουν σταδικαστήρια.Θα αναλάβει δηλαδή να επιχειρεί εξώδικο συμβιβασμό μεταξύ των δύοπλευρών.
Η σχετική διάταξη που θαπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του ΠτωχευτικούΔικαίου,αναμένεται να ψηφιστεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.
 
Πώς θα λειτουργεί η ΕπιτροπήΦιλικού Διακανονισμού
Οι επιτροπές αυτές θα έχουν έδρεςστις περιφερειακές ενότητες κάθε περιφέρειας και θα έχουν αρμοδιότηταγια τιςεμπορικές μισθώσεις εντός των ορίων τους. Απαραίτητη προϋπόθεση για τηνεμπλοκήτης και της εξέταση της εκάστοτε περίπτωσης είναι η κατάθεσηενυπόγραφηςαναφοράς από ένα από τα δύο μέρη, το μισθωτή ή τον ιδιοκτήτη.
Όρος που θα τεθεί είναι να έχειπαρέλθει τουλάχιστον ένας χρόνος από την έναρξη της μίσθωσης ή τηντελευταίααναπροσαρμογή του ενοικίου. Στη διάρκεια της διαδικασίας οι πλευρές θαμπορούννα ενημερώνονται για τους ισχυρισμούς και τα έγγραφα που ενδεχόμεναπροσκομίζειεκάστη αλλά και να αναπτύσσουν τις απόψεις τους, είτε προφορικά είτεγραπτά,και να παρίστανται στη διαδικασία αυτοπροσώπως ή με δικηγόρο.
Στην περίπτωση επίτευξηςσυμβιβασμού θα συντάσσεται πρακτικό το οποίο θα υπογράφουν τα μέλη τηςεπιτροπής και τα εμπλεκόμενα μέρη, θα έχει ισχύ δικαστικού συμβιβασμούκαι τοπεριεχόμενό του θα είναι εκτελεστό. Σε διαφορετική περίπτωση θασυντάσσεται καιπάλι πόρισμα με την άποψη της επιτροπής, θα παραδίδεται στουςενδιαφερόμενουςκαι χωρίς να έχει δεσμευτικό χαρακτήρα θα μπορεί να ληφθεί υπόψη από τοδικαστήριο.
Η επιτροπή θα είναι τριμελής καιθα πρέπει εντός 20 ημερών από την υποβολή του αιτήματος να εξετάζει τηνυπόθεσηκαι στη συνέχεια εντός 20 ημερών να προχωρεί στη σύνταξη πορίσματος.Τιςεπιτροπές αυτές θα απαρτίζουν ένας πάρεδρος ή δικαστικός αντιπρόσωποςτηςπεριφέρειας ως πρόεδρος, ένας εκπρόσωπος των επαγγελματικών καιεπιστημονικώνφορέων της περιοχής, και ένας εκπρόσωπος της Πανελλήνιας ΟμοσπονδίαςΙδιοκτητώνΑκινήτων. Η θητεία τους θα είναι διετής.
 
Επιτακτική ανάγκη η μείωση τωνενοικίων, λέει ο εμπορικός και επαγγελματικός κόσμος της Ξάνθης
Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης κ.Σωτήρης Τσιακίρογλου εστιάζει το πρόβλημα στα μαγαζιά που βρίσκονταιπεριφερειακά του κέντρου, όπου εντοπίζονται πολλά κλειστά καιανοίκιαστακαταστήματα. «Είναι επιτακτική ανάγκη να ρίξουν τις τιμές. Οιιδιοκτήτεςακινήτων δεν έχουν καταλάβει ότι μαγαζί που ξενοικιάζεται, πολύ δύσκολαξανανοικιάζεται. Μια ματιά στους επαγγελματικούς χώρους της Ξάνθηςδιαλύει κάθεαμφιβολία. Ακόμη και χώροι σε καινούργια κτίρια παραμένουν στααζήτητα»,σημειώνει ο κ. Τσιακίρογλου. Ακόμη, μεταφέρει ότι περίπου οι μισοίενοικιαστέςεμπορικών ακινήτων στην Ξάνθη αντιμετωπίζουν προβλήματα αποπληρωμής τωνενοικίων κι όσο τα χρέη συσσωρεύονται, απομακρύνεται όλο καιπερισσότερο τοενδεχόμενο της ανάκαμψης.
Ίδια εικόνα έχει και ο πρόεδροςτου Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Ευθύμης Μίλκογλου, ο οποίοςεπισημαίνει ότιστο κέντρο μειώθηκαν τα ξενοίκιαστα καταστήματα και πλέον γίνονταιδιαπραγματεύσεις για πιο λογικές τιμές. «Παλαιότερα δε θα μιλούσαμε κανγιαμαγαζιά με 800 ευρώ στο κέντρο κι όμως τώρα γίνεται», αναφέρει ωςπαράδειγμα οκ. Μίλκογλου, προσθέτοντας ότι: «μόνο έτσι, βάζοντας νερό στο κρασίτους,μπορεί να γίνει κάτι».
Ωστόσο, όπως ο ίδιος εξηγεί,αποκαλυπτικό είναι ότι οι μετρήσεις του Β’ εξαμήνου του 2010 και του Α’εξαμήνου του 2011 σχετικά με τις εγγεγραμμένες επιχειρήσεις στοΕπιμελητήριοτης Ξάνθης δείχνουν 140 λιγότερες επιχειρήσεις στην περιοχή μας.
«Εμάς, τις μικρομεσαίεςεπιχειρήσεις, μας λένε ατμομηχανή και ραχοκοκαλιά της οικονομίας, αλλάηανησυχία τους περιορίζεται στα λόγια», καταλήγει ο πρόεδρος του ΕΣ.
Πάντως, και οι δύο σημειώνουν ότιτο νέο μέτρο της Επιτροπής Φιλικού Διακανονισμού θα είναι επ’ ωφελείατωνμικρομεσαίων επιχειρήσεων, ωστόσο εκφράζουν και επιφυλακτικότητασχετικά με τοντρόπο που θα λειτουργήσει στην πράξη και την αποτελεσματικότητά του.«Έχουμεγίνει δύσπιστοι, να το δούμε πρώτα και θα το κρίνουμε», λέειχαρακτηριστικά οκ. Μίλκογλου.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δημιουργικά και οικονομικά Χριστούγεννα

Τα Χριστούγεννα καταφτάνουν και όσο κι αν είναι η ψυχολογία πεσμένηκαι τα οικονομικά στενά…