elenidfn@yahoo.com
Ο βασικός άξονας «Παράγω καιΕξάγω» στα πλαίσια της δημιουργίας ενός νέου παραγωγικού μοντέλου πουθαβασίζεται λιγότερο στην κρατική στήριξη, θα χαλιναγωγεί τηγραφειοκρατία τωνδιοικητικών υπηρεσιών, θα τονώνει τις παραγωγικές δομές και θαπροσηλώνεταιστην ανταγωνιστικότητα και την ποιότητα, παρουσιάστηκε στην ημερίδα πουπραγματοποίησε στην Ξάνθη το απόγευμα της Δευτέρας ο ΣύνδεσμοςΕξαγωγέωνΒορείου Ελλάδος και η εταιρία συμβουλευτικής επενδύσεων ICAP Group.Το περιεχόμενο τωνομιλιών συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον επαγγελματιών της Ξάνθης καιαυτοδιοικητικών, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι οι εξαγωγές αποτελούνέναν απότους ελάχιστους δείκτες που παρουσιάζουν κερδοφορία στην Ελλάδα τηςκρίσης.Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός ΠεριφερειακήςΑνάπτυξηςκαι Ανταγωνιστικότητας Σωκράτης Ξυνίδης, ο οποίος εξήρε τις σχέσειςσυνεργασίεςπου έχουν δημιουργηθεί μεταξύ του Υπουργείου και του ΣΕΒΕ, καθώς καιτιςπαραγωγικές προτάσεις που υποβάλλονται από την πλευρά του τελευταίου,τόνισεότι, στα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής, νέος εθνικός καικοινωνικός στόχοςείναι η στήριξη της νέας γενιάς Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων πουβασίζονται στηνκαινοτομία και την τεχνολογία, αναφέρθηκε σε διάφορες ενέργειες πουδρομολογείτο υπουργείο και τέλος αναφέρθηκε σε μερικές επιμέρους αναπτυξιακέςπροοπτικέςγια την Ξάνθη. Πυρήνας της τοποθέτησης του υπουργού ήταν η διεύρυνση σεόλουςτους παραγωγικούς τομείς της χώρας της λογικής: «Εργάζομαι,Οργανώνομαι,Παράγω, Εξάγω, είμαι περήφανος για τα προϊόντα μου και τηνανταγωνιστικότητατων επιχειρήσεων της χώρας μου».
Δ. Λακασάς: «Ζητούμενο ηανταγωνιστικότητα»
Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ ΔημήτρηςΛακασάς επεσήμανε ότι οι εξαγωγές σήμερα αποτελούν το μοναδικό θετικόμακροοικονομικό μέγεθος της ελληνικής οικονομίας και εξήγησε σταπλαίσια τηςυιοθέτησης ενός νέου υγιούς αναπτυξιακού μοντέλου, τους λόγους πουοδήγησαν τηνελληνική οικονομία στη δίνη και κυρίως στην εξάρτηση από τα εισαγόμεναπροϊόντα, την αποβιομηχάνιση και τη στροφή στα «δανεικά» τα τελευταία20χρόνια. «Από μία εσωστρεφή και φοβισμένη κοινωνία πρέπει ναμετατραπούμε σε μίαεξωστρεφή παραγωγική οικονομία. Η εξωστρέφεια είναι μονόδρομος. Αυτόδεν αφοράμόνο στην καινοτομία, αλλά στο σύνολο των προϊόντων που έχουν τηδυνατότητα ναγίνουν εξαγωγικά. Ζητούμενο είναι η ανταγωνιστικότητα, δηλαδή η υψηλήσχέσημεταξύ ποιότητας και τιμής προϊόντος ή υπηρεσίας», εξήγησε ο κ. Λακασάς.
Στόχος της ομιλίας του στηνεκδήλωση ήταν αφενός να πείσει τις επιχειρήσεις που δεν εξάγουν και δενκοιτάνεπρος το εξωτερικό να καταρτήσουν ένα επιχειρηματικό σχέδιο εξωστρέφειαςκαιαφετέρου να δώσει μια εικόνα για ένα εξαγωγικό πλάνο σε όσους έχουναμυδρέςεξαγωγικές επιδόσεις, ώστε μέσα σε 3 χρόνια από σήμερα το 1/3 τουκύκλουεργασιών τους να απευθύνεται σε αγορές του εξωτερικού.
Ο κ. Λακασάς παρέθεσε ακόμηορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία για την Ελλάδα, την ΑΜΘ και τη Θράκηαναφορικάμε τις εξαγωγές και με βάση έρευνες της Eurostat.Σύμφωνα με αυτές οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 33% το πρώτοτρίμηνο του 2011. Η συμμετοχή της Θράκης στην εξαγωγική επίδοση τηςΚεντρικήςΜακεδονίας είναι 11,4%. πρόσθεσε ακόμη ότι οι δύο κλάδοι πουσυγκεντρώνουν τιςισχυρότερες επιδόσεις είναι τα τρόφιμα και ποτά και ο εξοπλισμός καιμηχανήματα.
Ακόμη, αναφερόμενος στις«φιλικότερες» αγορές σημείωσε ότι παραδοσιακά Νο 1 πελάτης είναι ηΓερμανία,ενώ το τελευταίο διάστημα την ξεπερνά για λίγο η Ιταλία. παρόλα αυτάπαρατηρείται τάση μετατόπισης από τις ώριμες στις αναπτυσσόμενες αγορέςκαι κυρίωςαυτές της Βουλγαρίας, της Κύπρου και της Τουρκίας.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε τογεγονός ότι ο κ. Λακασάς αν και πρεσβευτής των εξαγωγών κατά τηντοποθέτησή τουυπεραμύνθηκε της κατανάλωσης ελληνικών προϊόντων από τους Έλληνες, ωςβασικό«κλειδί» στην τόνωση ανταγωνιστικότητας και ποιότητας.
Θ. Παναγιώτου: «Εργαλεία,έρευνα αγοράς και marketing, σύμβουλοι για τις επενδύσεις στο εξωτερικό»
Ο Θανάσης Παναγιώτου, manager του τομέα Management Consultingτης ICAP Groupαναφέρθηκε στο μοντέλοανάπτυξης εξαγωγικών δραστηριοτήτων και έδωσε μερικές βασικέςπληροφορίες γιατα βήματα και τις παραμέτρους που συνυπολογίζονται σε ένα εξαγωγικόπλάνο.«Σκοπός της εταιρίας είναι σε συνεργασία με τον ΣΕΒΕ να αναδείξουμε σεμίαπρώτη φάση κάποια εργαλεία που μπορούνε, βάσει της εμπειρίας που έχουμευποστηρίζοντας εταιρίες που ασχολούνται με εξαγωγές, να δώσουμε μίαπρώτη γεύσηγια εργαλεία και υποστήριξης ώστε οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες νααναπτύξουν τις εξαγωγές τους και να γίνουν περισσότερο εξωστρεφείς»,σημείωσε οκ. Παναγιώτου.
Στην παρουσίαση του αναφέρθηκεεπισταμένως στα κύρια προβλήματα που συναντώνται όσον αφορά στιςεξαγωγικέςδραστηριότητες και στη συνέχεια επικεντρώθηκε στις μεθοδολογίες πουμπορούν ναυιοθετηθούν κατά την έρευνα αγοράς, τις ενέργειες marketing, τα επιδοτούμενα προγράμματα, την ανάπτυξη ενόςανταγωνιστικούπλεονεκτήματος και τη διαχείριση του πιστωτικού κινδύνου.
Ιδιαίτερο βάρος έδωσε στηναξιοποίηση του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και στην«σοφή» καιμετρημένη χρήση των χρηματοδοτικών εργαλείων.
Σ. Ξυνίδης: «Δε μπορούμε να δούμε τώρα τα θετικά βήματα πουγίνονται για τη χώρα»
Ο αν. υπουργός από την εκδήλωσητου ΣΕΒΕ και της ICAP Groupμε αφορμή το μοντέλο των εξαγωγών αναφέρθηκε στη συνολική αναδιάταξηπουεπιχειρείται με κέντρο το υπουργείο της δικής του αρμοδιότητας, αλλάκαι τοσύνολο της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα των επιχειρήσεων,προκειμένου ναπλαστεί από την αρχή και να λειτουργήσει ένα νέο, φρέσκο καιλειτουργικόαναπτυξιακό πρότυπο για την Ελλάδα. Ξεκινώντας με τη βάση τηςαναγνώρισης τηςκύριας ευθύνης του πολιτικού συστήματος, των πολιτικών δυνάμεων και τουπολιτικού προσωπικού, αναφερόμενος στις βασικές αρχές του νέου σκηνικούείπε:«Θέλουμε μια Ελλάδα όχι ‘μάγκα-μπαταξή’, αλλά μια Ελλάδα τηςαξιοπιστίας, όχιτων επιτήδειων, αλλά της διαφάνειας, όχι των πελατειακών σχέσεων καιτωνπρονομίων, αλλά του σύγχρονου κράτους, όχι της ατιμωρησίας, αλλά τηςδικαιοσύνης, όχι της διασπάθισης του κρατικού και ευρωπαϊκού χρήματος,αλλά τουνέου παραγωγικού και οικονομικού μοντέλου». Τόνισε ότι όραμα και νέοςκοινωνικός και εθνικός στόχος για την κυβέρνηση είναι η αναστολή τηςκατάρρευσης των παραγωγικών δομών και η στήριξη της νέας γενιάς ΜΜΕ πουβασίζονται στη σύγχρονη γνώση, την καινοτομία, την τεχνολογία, πιστήστη λογικήτου «Εργάζομαι, οργανώνομαι, παράγω, εξάγω».
Εξήγησε επίσης τα εμπόδια πουσυναντά η κυβέρνηση στην υλοποίηση της πολιτικής της, τα «όπλα» πουαντιτάσσει,τον τρόπο που πλέον διαχειρίζεται τα προγράμματα, ενώ παράλληλασχολίασε καιδιάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν και το βαθμό πουαπέδωσανΑναφέρθηκε δηλαδή και στα προγράμματα που δεν συνάντησαν ανταπόκριση,όπως αυτότων νέων επιστημόνων, παρουσιάζοντας μία νέα αντιμετώπιση τηςδιαχείρισής τουςπου εντάσσει στη διαδικασία την έρευνα γύρω από τους λόγους πουοδήγησαν στηναπόσυρση των προτάσεων και τα αποτελέσματα που μπορεί να έχει η κίνησηαυτή.Ακόμη, έκανε ένα μικρό πρόλογο γι’ αυτά που αναμένεται να παρουσιάσειαύριο οΜ. Χρυσοχοΐδης και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται για τη στήριξητωνεπιχειρήσεων που «καίγονται». Τέλος, παραδέχθηκε ότι κάποια πράγματαδενλειτούργησαν τόσο ικανοποιητικά ή παρουσίασαν προβλήματα, ωστόσο έδωσεβαρύτηταστο γεγονός ότι υλοποιήθηκαν. «Έχουν γίνει τεράστια βήματα για τη χώρα.Τώρα δεμπορούμε να τα δούμε, αλλά θα τα βρούμε αυτά τα θετικά μπροστά μαςκάποιαστιγμή», υπογράμμισε καταληκτικά ο Σ. Ξυνίδη.