Marianaxan@yahoo.gr
«Λυδία λίθος» που θα κρίνει το μέλλον του έργου: «Υπόγεια άρδευσητης πεδιάδας της Ξάνθης από τα νερά του Νέστου», αποτελεί η απόφαση τουΕυρωπαϊκού Δικαστηρίου. Η «τύχη» του όμως είναι άρρηκτα δεμένη με την«τύχη»του έργου της εκτροπής του Αχελώου καθώς και για τις δύο υποθέσειςακολουθήθηκεη ίδια διαδικασία από το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο υπέβαλλεπροδικαστικά ερωτήματα, με τα οποία ζητά από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο νααποφανθεί αν οι διατάξεις του Ν. 3481/2006, με βάση τις οποίεςσυνεχίζεται ηεκτέλεση του έργου της εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου προς τηΘεσσαλία, είναισυμβατές με το κοινοτικό δίκαιο. Το ίδιο προδικαστικό ερώτημα υπέβαλλεκαι γιατο αρδευτικό της Ξάνθης και κατά συνέπεια η πορεία των δύο έργων τα οποία έχουν«παγώσει» θα εξαρτηθείαπ’ την απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου.
«Σκοντάφτουν» στην έλλειψη στρατηγικής περιβαλλοντικής μελέτηςγια την λεκάνη απορροής των ποταμών
Όπως μας πληροφορεί ο δικηγόρος της πρώην Νομαρχίας και νυνΠεριφερειακής Ενότητας Ξάνθης κ. Νίκος Γεννάδιος που χειρίζεται τηνυπόθεση, τοπρόβλημα είναι νομικόαλλά και τεχνικόκαθώς η κοινοτική οδηγία ορίζει στρατηγική περιβαλλοντική μελέτη γιατην λεκάνηαπορροής των ποταμών για ανάλογα έργα όμως τέτοια μελέτη δεν υπάρχειπαρά μόνοαποσπασματικές μελέτες και επιπρόσθετα δεν έχει δοθεί ισχύς στο περιεχόμενο της οδηγίας μέσωεθνικού νόμου. Γι’αυτό το λόγο το ΣτΤ απευθύνθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με αίτηση προδικαστικήςπαραπομπής. Η υπόθεσητου Αχελώου συζητήθηκε στις 24 Μαΐου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο . Ηαπόφαση τουΕυρωπαϊκού Δικαστηρίου θα εκδοθεί σε 6 με 8 μήνες, εν συνεχεία θασταλεί στοΣυμβούλιο Επικρατείας, το οποίο και θα ορίσει νέα δικάσιμο, προκειμένουνατελεσιδικήσει για το θέμα. Σ’ ότι αφορά το αρδευτικό της Ξάνθηςορίστηκε νέαδικάσιμος για τις 2 Νοεμβρίου 2011 με την προϋπόθεση να υπάρξειαπάντηση έωςτότε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Αν δεν υπάρξει θα δοθεί εκ νέουαναβολή!
Σύντομο ιστορικό
Όπως είναι γνωστό η υλοποίηση του έργου τώρα έχει «παγώσει» τηστιγμή που είχε ήδη αρχίσει η πρώτη του φάση με τα «Έργα Κεφαλής»δηλαδή τηνκατασκευή δικτύων.
Ειδικότερα το έργο είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπλατατζής 2007-2013»στις 5-11-2008με προϋπολογισμό 50.538.500 ευρώ, ενώ υπήρχε δεσμευμένη χρηματοδότησηκαι άλλωνπερίπου 50 εκ. ευρώ. Η δημοπράτησή του πραγματοποιήθηκε στις 20-1-2009μεανοικτό διεθνή διαγωνισμό. Ανάδοχος εταιρία η «Φίλιππος Α.Ε». Όμωςπροτούπρολάβει η εταιρεία να υπογράψει την προγραμματική σύμβαση του έργου ωςπροαπαιτούμενο της εκτέλεσης της α’ φάση ανέλαβαν… δράση οι Οικολόγοι!Συγκεκριμένα: Το Σωματείο Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, τοΣωματείοΕλληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και η Ελληνική Εταιρεία ΠεριβάλλοντοςκαιΠολιτισμού, τον Νοέμβριο του 2008 καταθέτουν μία αίτηση ακυρώσεως,αναστολήςστο Συμβούλιο Επικρατείας και στρέφετε κατά της Κοινής Απόφασης για τηνέγκρισητων περιβαλλοντικών όρων, κάτι που αν ακυρωθεί από το ΣτΕ παρασύρετεόλο τοέργο. Η αίτηση ακυρώσεως προσδιορίστηκε να εκδικαστεί στις 6 Μαΐου του2009.Αναβλήθηκε και ορίστηκε νέα δικάσιμος αρχές Νοεμβρίου του 2010 η οποίααναβλήθηκε εκ νέου για τις 2 Νοεμβρίου εν αναμονή της απόφασης τουΕυρωπαϊκούΔικαστηρίου
Κίνδυνος να χαθούν τα λεφτά…
Το γεγονός ότι το έργο βρίσκεται ήδη επί 2 χρόνια στο ΣτΕ και τώρα στο ΕυρωπαϊκόΔικαστήριο, δημιουργεί τις προϋποθέσεις να ελλοχεύει ο κίνδυνος της ακύρωσης τουέργου ακόμη κιαν δοθεί το «πράσινο φως» από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και το ΣτΕ λόγωέλλειψηςχρηματοδότησης!
Συγκεκριμένα: Τα 100 εκ. είναι μεν δεσμευμένα όμως τίθεται κάποιοχρονοδιάγραμμα στην υλοποίηση ενός έργου και αν δεν τηρηθεί ηχρηματοδότησηκάνει …φτερά και κατά πάσα πιθανότητα διατίθεται σε άλλα έργα!
Αυτή άλλωστε είναικαι ησυνήθης τακτική που ακολουθούν οι οικολογικές οργανώσεις προκειμένου ναακυρώσουνένα έργο που θεωρούν ότι είναι αντιπεριβαλλοντικό. Γνωρίζοντας πόσοχρονοβόρεςείναι οι νομικές διαδικασίες δημιουργούν αυτά τα δεδομένα ώστε ακόμηκαι να μηδικαιωθεί η προσφυγή τους να επιτύχουν την ακύρωση λόγω άλλων κωλυμάτωνόπωςτης χρηματοδότησης! Κατά συνέπεια η τωρινή εξέλιξη κρίνεται πολύ δυσμενής!
Ευθύνες στην πολιτεία και τους πολιτικούς
Όμως για να αποδώσουμε και τα του Καίσαρος τω Καίσαρι για τυχόνακύρωση του έργου ευθύνες υπάρχουν και στην πολιτεία που δεν φρόντισετηνενσωμάτωση της κοινοτικής νομοθεσίας στην εθνική, όπως επίσης και στουςπολιτικούς παράγοντες πουδεν προνόησαννα «θωρακίσουν» το έργο με την στρατηγική μελέτη για την λεκάνηαπορροής τουποταμού.