Γεμίζει το καλάθι της ΑΜΘ

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
 
 
Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία να επιλεγούν τα τοπικά προϊόνταπου θα γεμίσουν το καλάθι της ΑΜΘ και θα αποκτήσουν τη «σφραγίδα» τουςωςαναγνωρισμένα τοπικά προϊόν με εγγύηση ποιότητας από τους 5 νομούς τηςπεριφέρειας. Ήδη χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη τουΑντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς τομέα κ. Γιώργου Ούστογλου μευπερεσιακούςπαράγοντες, Διευθυντές των υπηρεσιών Αγροτικής Ανάπτυξης καιεκπροσώπους τωνεπιμελητηρίων και των ΕΑΣ από τους 5 νομούς, οι οποίοι και κατέθεσαντιςπροτάσεις τους αναφορικά με το ποια προϊόντα πληρούν τα κριτήρια καιτιςπροϋποθέσεις που έθεσε το υπουργείο και χαρακτηρίζουν το τόπο παραγωγήςτους.Συνολικά κατατέθηκαν προτάσεις για 37 προϊόντα από όλη την ΑΜΘ. Αυτέςθααξιολογηθούν από την αρμόδια Επιτροπή πρωτογενούς τομέα που απαρτίζεταιαπόπεριφερειακούς συμβούλου η οποία και θα κάνει την επιλογή, επιζητώνταςακολούθως την επικύρωση από το περιφερειακό συμβούλιο. Να σημειώσουμεότι τοΚαλάθι τοπικών προϊόντων της ΑΜΘ θα πρέπει να περιέχει από 5 – 20προϊόντα.
 
Μπασμάς, κρασί, σπαράγγια και …καριόκες Ξάνθης
Πρώτος στη λίστα των προϊόντων της Ξάνθης που θα μπουν στο καλάθιθεωρείται ο μπασμάς και κατατέθηκε σχετική πρόταση καθώς είναι διεθνώςγνωστόςκαι επιπλέον συνδέεται με μια ολόκληρη ιστορική περίοδο της Ξάνθης στηνοποίαέπαιξε καθοριστικό ρόλο στην οικονομική της ανάπτυξη και γενικότερα στηδιαμόρφωση της ταυτότητάς της ως «πόλη του μπασμά»,. Επιπρόσθεταθεωρείται καιτουριστικό προϊόν που επηρέασε την αρχιτεκτονική των σπιτιών τουπερασμένουαιώνα αλλά και   
καθόρισε την αρχιτεκτονική των φημισμένων καπναποθηκών της Ξάνθης,οι οποίες επίσης θεωρούνται ως τουριστικός πόλος έλξης. Επίσης όπως μαςπληροφόρησε ο κ. Ούστογλου η Ξάνθη έχει πλήθος τοπικών προϊόντων που θαμπορούσαν να έχουν θέση στο καλάθι της ΑΜΘ. Όπως ο τοπικός οίνος τωνΑβδήρωναπό τις ντόπιες ποικιλίες σταφυλιών, τα σπαράγγια που καλλιεργούνταιστηνπεδινή ζώνη αλλά και μερικά άλλα προϊόντα που δεν θεωρούνται αγροτικάόπως οιφημισμένες καριόκες της ή το Ξανθιώτικο κασέρι, ή τα ψάρια τηςλιμνοθάλασσαςτου Λάγος. Ιδιαίτερα για τα προϊόντα που δεν είναι αγροτικά υπάρχειένας προβληματισμόςκαι θα ζητηθούν περισσότερες διευκρινήσεις.
 
Πεπόνια Έβρου και σουτζούκ λουκούμ Κομοτηνής
Από τους άλλους νομούς ξεχωρίζουν τα πεπόνια Έβρου, τα σκόρδα Βύσσαςαλλά και το σουτζούκ λουκούμ της Κομοτηνής και οι κουραμπιέδες τηςΚαβάλας:«Είμαστε στη διαδικασία της αξιολόγησης των προτάσεων που θα γίνει απότηναρμόδια επιτροπή πρωτογενούς τομέα. Θα έρθουμε σε επαφή και μ’ άλλεςπεριφέρειες θα ζητήσουμε και περισσότερες διευκρινήσεις ως προς ποιαπρέπει ναείναι επιλέξιμα και θα καταλήξουμε σε μια πρόταση», τονίζει ο κ.Ούστογλου.
Να σημειώσουμε ότι ο απώτερος στόχος αυτής της δράσης είναι ηπροβολή και η προώθηση αυτών των προϊόντων και του τόπου παραγωγής τουςκαιμάλιστα ο κ. Ούστογλου προτίθεται όταν πλέον θα γεμίσει το καλάθι τηςΑΜΘ ναπροβεί σε διάφορες δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως τη δημιουργίαμιας…γωνιάς με το καλάθι της ΑΜΘ σε μεγάλα σούπερ μάρκετ καθώς και τηνένταξησε ευρωπαϊκά προγράμματα με στόχο τις εξαγωγές σε τρίτες χώρες.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…