elenidfn@yahoo.com
Δραστήριους και πρόθυμους πρεσβευτές στην πόλη και την ύπαιθρο τηςΞάνθης βρήκε το Δίκτυο Λόγου και Πράξης που πραγματοποίησε την πρώτητουανοιχτή συνάντηση το βράδυ της Παρασκευής στην βιβλιοθήκη του ΙΘΤΠ. Μίαιδέατου Θανάση Μουσόπουλου, με τον οποίο έβαλαν τα θεμέλια ο ΜιχάληςΣπανίδης, ο ΑντώνηςΜουσαδές και ο Γιώργος Κωτούλας, «άνοιξε τις πόρτες του» και συζήτησεμε τουςξανθιώτες για τα πολύπλευρα πεδία δράσεις, όπου το Δίκτυο μπορεί ναπαρέμβει.
Ο φιλόλογος- συγγραφέας Θανάσης Μουσόπουλος περιέγραψε τη φιλοσοφίακαι τους βασικούς στόχους που διέπουν το εγχείρημα, υπογραμμίζοντας ότιτοπεδίο δράσης δε θα περιορίζεται σε συγκεκριμένες κινήσεις, αλλά θαμορφοποιείται και θα αντανακλά τα ενδιαφέροντα και τις ανησυχίες τωνμελών του.«Μια παρέα με όρους και όρια, χωρίς χαβαλέ, αλλά με διάλογο καιδραστηριοποίησηπου θα αποτελεί απαραίτητη συνέχιση των προτάσεων που ο καθένας θακαταθέτει»,εξήγησε ο Θ. Μουσόπουλος, που συνδύασε αυτή τη λειτουργία με τηνπεμπτουσία τηςσύστασης του Δικτύου που συνοψίζεται στη φράση του ιδίου: «να παλέψουμενα γίνεικαλύτερος ο κόσμος μας μέσα από το να γίνουμε εμείς καλύτεροι».
Οι παρευρισκόμενοι υπέγραψαν το ιδρυτικό κείμενο και στη συνέχειαπροτάθηκε σήμα του Δικτύου Λόγου και πράξης να είναι ο γρύπας, τομυθικό ζώοτων Αβδήρων.
Μιας και το Δίκτυο περιλαμβάνει ανθρώπους της Τέχνης και τωνΓραμμάτων και μάλιστα στο βασικό πυρήνα του είναι βέβαιο ότι οπολιτισμός θααποτελέσει έναν από τους κύριους τομείς παρέμβασης, ωστόσο η συμμετοχήκαιανθρώπων της αγοράς, της παιδείας και των επιστημών προοιωνίζειδραστηριοποίησηκαι σε άλλους τομείς του τοπικού γίγνεσθαι. Σε οργανωτικό επίπεδο,συζητήθηκανπεριπτώσεις δημιουργίας παράλληλων Δικτύων σε οικισμούς και χωριά πουθαπαρατηρηθεί ενδιαφέρων, ενώ προτάθηκε και η δικτύωση μέσα απόπολιτιστικούςσυλλόγους.
Ο Αντώνης Μουσαδές αναφέρθηκε στην ανάπλαση χώρου στην Παλιά Πόλη(πίσω από το «Νησάκι») που θα μεταβληθεί σε θεατράκι και το οποίοδιαμορφώνειμε δική του πρωτοβουλία το Δίκτυο. Σύντομα ο χώρος, για περίπου 150-200άτομα,θα είναι έτοιμος, προκειμένου να φιλοξενήσει και τις δράσεις και τιςσυναντήσεις των μελών του Δικτύου. Μάλιστα, ο ίδιος ανακοίνωσε τηνπροετοιμασίαενός μικρού μουσικού φεστιβάλ τους καλοκαιρινούς μήνες, το οποίο είτεθα είναισυνεχές, είτε σταδιακά τα σαββατοκύριακα, όπου θα φιλοξενηθούν νέοι ,ίσως καιεπώνυμοι καλλιτέχνες και όπου θα μπορούν παράλληλα να διοργανωθούνεκθέσειςβιβλίου, θεατρικό δρώμενο ή κάτι ανάλογο. «Θα είναι ένας καλοκαιρινόςχώροςπολιτισμού», συμπλήρωσε στο τέλος.
Ενδιαφέρον επέδειξαν και τα υπόλοιπα μέλη του Δικτύου κάνονταςπροτάσεις και κανονίζοντας το συντονισμό, με έμφαση στην παράμετρο τηςπράξης,έτσι ώστε η δικτύωση αυτή που αναπτύσσεται να φέρει αποτελέσματα, νακινητοποιήσει τους ξανθιώτες και να κάνει την πόλη μας πιο όμορφη.
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ζητήσαμε να μοιραστεί μαζί μαςτις πρώτες τους εντυπώσεις ο Θανάσης Μουσόπουλος, ο οποίος σημείωσε:
«Η πρώτη ανοιχτήσυνάντησητου Δικτύου είχε αναμφίβολα πολλά θετικά στοιχεία. Μου δίνεται ηευκαιρία, μετην ερώτησή σας, να διατυπώσω δύο πιστεύω μου που εκτιμώ ότι βρίσκονταιπίσωαπό το εγχείρημα τούτο. Όσον αφορά τον εαυτό μας:
Οι άνθρωποι της εργασίας και της δημιουργίας είναι σχεδόν όλος οπληθυσμός της γης. Σ’ αυτούς ανήκει το μέλλον της ανθρωπότητας, αναναλάβουν τορόλο τους. Δεν μπορούν να περιμένουν την κατάρρευση του άδικου κόσμου,πρέπεινα δράσουν. Οι ωκεανοί, οι λίμνες και τα ποτάμια, η ατμόσφαιρα, ταδάση, τοέδαφος όλα μπορούν να καταστραφούν εάν επιτρέπουμε στην παρούσακοινωνία νασυνεχίζει με τον ίδιο ρυθμό.
Όσον αφορά τηνκοινωνία,προϋπόθεση όλων είναι η πίστη στην έμφυτη καλοσύνη του ανθρώπου –ελεύθερη καιανεμπόδιστη εξέλιξη όλων των ανθρώπων και των κοινωνικών δυνάμεων στη ζωή.
Με τούτες τις αρχές βάδισα στη ζωή μου. Πιστεύω ότι στα μάτια όσωνήρθαν στη συνάντηση του Δικτύου, την ίδια πίστη είδα».