250 γραμμ. βούτυρο αγελάδας, μαλακό
350 γραμμ. ζάχαρη άχνη
8 αυγά μεσαίου μεγέθους
300 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γραμμ. λευκά αμύγδαλα, σε σκόνη
50 ml λευκό ξηρό φρουτώδες κρασί (της αρεσκείας σας)
10-12 ρώγες λευκού σταφυλιού, πλυμένες
4 σύκα, πλυμένα και κομμένα σε μικρά κομμάτια
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170οC. Χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό το βούτυρο με τη ζάχαρη έως ότου το μείγμα ασπρίσει και γίνει κρεμώδες. Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα σταματώντας το χτύπημα στο ενδιάμεσο για να καθαρίζουμε τα τοιχώματα του κάδου. Χτυπάμε συνεχώς για 5 λεπτά από τη στιγμή που θα ρίξουμε και το τελευταίο αυγό. Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε το αλεύρι, τη σκόνη αμυγδάλου και το κρασί, ανακατεύοντας απαλά με μια πλαστική κουτάλα. Στο τέλος ρίχνουμε το σταφύλι και τα σύκα. Αδειάζουμε το μείγμα σε μια βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα του κέικ και ψήνουμε στον φούρνο για 40-45 λεπτά.