Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019

0

Ευπρεπισμός πρασίνου
Κλάδεμα και κυρίως καθάρισμα γίνεται στο πράσινο του χώρου των Προκάτ του Πανεπιστημίου μας. Με εντολή της Τεχνικής Υπηρεσίας γίνονται εργασίες από συνεργείο που κόβει θάμνους που μεγάλωσαν αρκετά και άναρχα, κλαδεύει δέντρα για ν’ανοίξει ο χώρος που δεν είχε υποστεί εδώ και χρόνια ανάλογη φροντίδα.
Έτσι, η εικόνα του χώρου πρασίνου αποκτά μια νέα μορφή, το γκαζόν θα μεγαλώσει και ο χώρος θα είναι πιο «ανοιχτός», χωρίς «σκοτεινά» σημεία από την ανάπτυξη δέντρων και θάμνων.
Με δυο λόγια, ο χώρος ευπρεπίζεται.
Γ.Δ.


Βιβλίο ζωής
Κι ένα ευχάριστο τοπικό νέο. Το βιβλίο που έγραφε εδώ και χρόνια η συμπολίτισσά μας γιατρός Χαρίκλεια Μεταλλινού είναι στο τυπογραφείο. Επιτέλους θα δει το «φως» και σύντομα θα γίνουν όλα όσα πρέπει και αξίζουν στη μεγάλη προσπάθεια της Χαρ. Μαργαριτοπούλου για να καταγράψει γεγονότα, ιστορίες, ανθρώπους και τόπους. Σύνολο κοντά εξακόσιες σελίδες που περιλαμβάνουν φωτογραφίες και έγγραφα ντοκουμέντα του παρελθόντος.
Για το βιβλίο θα ξαναμιλήσουμε, θα τα ξαναπούμε αναλυτικά στην ώρα τους. Μόνο ένα θα πω: Θα υπάρχει και συναυλία με ηπειρώτικη Μουσική και τραγούδια. Θυμίζουμε ότι η καταγωγή της Χαρίκλειας είναι από το χωριό Λάιστα Ιωαννίνων. Περισσότερα σύντομα.
Γ.Δ.


Παραλειπόμενα της ορκωμοσίας
Για την τελετή ορκωμοσίας του Μανώλη Τσέπελη ο λόγος, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή. Έχουμε και λέμε: Κόσμος πολύς, αρκετοί αποχώρησαν στα γύρω καφέ, γεγονός που ανέδειξε το ακατάλληλο του χώρου. Παράλληλα η ζέστη της ημέρας και η παρουσία τόσων ανθρώπων αύξησαν τη θερμοκρασία εντός και η κατάσταση γινόταν πνιγηρή σ’ έναν μικρό χώρο κατάλληλο για πολύ λίγους.
Ένα δεύτερο αρνητικό στοιχείο ήταν το περιεχόμενο της μουσικής που υπήρχε στην εκδήλωση, πριν και μετά. Όσο κι αν ακούγεται απίθανο, υπήρχε αργεντίνικη χορευτική μουσική! Θα μπορούσε να υπάρχει Ελληνική ορχηστρική μουσική και βεβαίως επιλογή μουσικής και του πατριώτη μας Μάνου Χατζιδάκι. Κάτι που το ξεχνούν όλοι και προκαλούν άσχημη εντύπωση.
Κατά τα λοιπά, οι Ξανθιώτες παρά την καυτή ημέρα, προσήλθαν και τίμησαν τους νέους δημοτικούς μας εκπροσώπους. Κι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό.
Γ.Δ.


Προσοχή στα λόγια
Το επισημαίνουμε καιρό: Προσοχή στα πολλά λόγια εκ μέρους των νέων δημοτικών συμβούλων. Η φλυαρία δεν είναι στοιχείο σοβαρότητας. Σοφία είναι τα λίγα λόγια και τα σοβαρά. Θα ήταν λάθος να πάρουν αέρα τα μυαλά κάποιων όταν θα αναλάβουν κάποιο αξίωμα στη θητεία τους.
Κι αυτό διότι ήδη κάποιοι και κάποιες εμφανίζονται να κάνουν δηλώσεις σε συγκεκριμένο Μέσο Ενημέρωσης που ειδικεύεται στη μυθοπλασία και την τέχνη των εύκολων χαρακτηρισμών και εν συνεχεία στις συκοφαντίες.
Οφείλουν όλοι να γνωρίζουν και να προστατεύουν, εκτός από τον εαυτό τους, και τον επικεφαλής που είναι ο δήμαρχος Μανώλης Τσέπελης.
Γ.Δ.


Καλησπέρα σας!
Πολλά χρόνια πέρασαν από τότε που έπαιξε το παιδί μου στην παιδική χαρά έναντι από το κτίριο του ΟΤΕ. Μετά το κλείσιμό της, όπως και άλλων, κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να απομακρυνθούν τα παιχνίδια. Αφού λοιπόν επρόκειτο για μια μη ασφαλή κατασκευή και η πρόσβαση σε αυτή είναι πανεύκολη, για ποιό λόγο δεν έβγαλαν τα παιχνίδια; Πέραν τούτου, τα άφησαν εκεί και με τα χρόνια καταστράφηκαν από τα μεγαλύτερα παιδιά που συνέχιζαν να “παίζουν” εκεί τις βραδινές ώρες. Το θέαμα φυσικά ήταν απαράδεκτο: μια κατεστραμμένη παιδική χαρά δίπλα από το Δημαρχείο! Αφού λοιπόν θυσιάστηκε η κόρη του πρωτομάστορα, το γεφύρι των παιδικών χαρών, άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά. Κι όμως, πριν ακόμα μπουν τα πρώτα παιδιά, άρχισαν οι καταστροφές!
Ακόμα δεν έχουν αντιληφθεί οι υπεύθυνοι του Δήμου, ότι όσο η πρόσβαση στις παιδικές χαρές θα είναι ανεξέλεγκτη τις βραδινές ώρες, τόσο τα παιχνίδια θα καταστρέφονται ή θα “εξαφανίζονται”, αν έχουν την ατυχία να είναι από μέταλλο που πωλείται… Δεν “πονούνε” τον κόπο των εγκαταστατών, τα χρήματα των δημοτών; Δεν νοιάζονται για την εικόνα που πληγώνει;
Ελπίζω να αλλάξει κάτι από εδώ και μπρος.
Ευχαριστώ για το χρόνο σας
Θ.Γ.


Οι επιτυχόντες και οι μη
Αδιαμφισβήτητα η χθεσινή μέρα ήταν αφιερωμένη στα παιδιά μας, σ’  αυτά που πήραν το εισιτήριο για σπουδές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση,  στις σχολές που επέλεξαν είτε που μπορεί να μην ήταν η πρώτη τους επιλογή αλλά επέτυχαν σύμφωνα με τα μόρια τους. Τους αξίζουν συγχαρητήρια για την προσπάθειά τους και την ευόδωση αυτής. Έκαναν ένα σημαντικό βήμα για την μετέπειτα ζωή τους και την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Η μέρα όμως ήταν αφιερωμένη και γι αυτούς που δεν πέτυχαν το στόχο τους. Σίγουρα είναι σκληρό και απογοητευτικό αλλά παράλληλα είναι ένα κίνητρο για περισσότερη προσπάθεια. Έχασαν μια μάχη όχι τον πόλεμο… Τίποτε δεν χάνεται και κανείς όταν έχει στόχους και παλεύει γι αυτούς.
Αυτό που χρειάζεται είναι να μην αποθαρρύνεται  και να σταματά την προσπάθεια.
Μ.Ξ.


Εδώ καίγεται το σπίτι μας κι αυτούς δεν τους μέλλει…
Τα δάση του Αμαζονίου καίγονται εβδομάδες τώρα. Ο πνεύμονας του πλανήτη μας καταστρέφεται… Απροσδιόριστες είναι οι  επιπτώσεις στο κλίμα και μη μετρήσιμη η οικολογική καταστροφή. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι επιβάλλεται άμεσα η λήψη μέτρων για να περιοριστούν τα αίτια της κλιματικής αλλαγής όμως οι ισχυροί της γης δεν τους ακούνε… Οι G7, οι ηγέτες των πλουσιοτέρων χωρών του πλανήτη συνεδριάζουν στην Γαλλία και παραθέτουν απλά τις απόψεις τους για τα ζητήματα που αφορούν τον πλανήτη ενώ διεθνής είδηση γίνεται η εμφάνιση της Μελάνιας και τα ενσταντανέ της με τον καναδό πρόεδρο.  Καμιά ανησυχία, καμιά έννοια να ληφθούν αποφάσεις,  να σταματήσει η περιβαλλοντική καταστροφή από τις αλόγιστες και ανεξέλεγκτες παρεμβάσεις.  Εδώ καίγεται το σπίτι μας και αυτοί δεν νοιάζονται.
Πώς να μην αγανακτεί κανείς;
Μ.Ξ.


Πότε;
Δύο γεγονότα ιδιαίτερα σοβαρά σημαδεύουν τα καλοκαίρια στη χώρα μας. Το ένα είναι οι δεκάδες πυρκαγιές και το άλλο τα τροχαία ατυχήματα. Όσον αφορά τις πυρκαγιές, έχει αποδειχθεί πλέον πως οι περισσότερες είναι δουλειά εμπρηστών οι οποίοι καλύπτονται πίσω από τη δικαιολογία της μεγάλης ηλικίας, των ψυχολογικών προβλημάτων και της δήθεν καύσης χόρτων και άλλες αστείες δικαιολογίες. Δικαιολογίες μεν, όμως η καταστροφή γίνεται και χάνονται χιλιάδες στρέμματα δάσους.
Τώρα ως προς τα Τροχαία, χάνονται ζωές, άλλοι τραυματίζονται και μένουν ανάπηροι. Πρόκειται για καθημερινά δράματα, μια ανθρώπινη θυσία στους δρόμους που όμοιά της δεν υπάρχει ευρωπαϊκά. Το δε άσχημο της όλης ιστορίας, ότι δεν λαμβάνονται μέτρα. Προσωρινά συγκινήσεις και πόνος και αμέσως συνεχίζεται η ίδια τραγική ιστορία. Αίμα στην άσφαλτο κάθε μέρα, θύματα κάθε ηλικίας, απώλειες αγαπημένων προσώπων. Άραγε με ποιο τρόπο, με ποιο μέσο θα σταματήσει αυτός ο ανθρώπινος ξεκληρισμός στους δρόμους;
Πότε θα καταλάβουμε ότι η οδήγηση είναι μια σοβαρή και υπεύθυνη υπόθεση; Για μας και τους άλλους; Πότε;
Γ.Δ.


Ο Πολιτισμός και ο Καραμανλής
Τι είναι ο Πολιτισμός θα πουν κάποιοι και κάποιοι άλλοι θα πουν ότι προηγούνται άλλα πράγματα στη ζωή. Δικαίωμα του καθενός η αξιολόγηση. Όμως ότι φτιάχνεις για τη ζωή σου θα πρέπει να περιλαμβάνεις και τον Πολιτισμό.
Ένα παράδειγμα. Τα χρόνια μετά τον Εμφύλιο, που η Ελλάδα ξεκινούσε να μαζέψει τα κομμάτια της, ένας πρωθυπουργός, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, μαζί με τα έργα υποδομής, ίδρυε το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης (με πρώτο πρόεδρο τον Μάνο Χατζιδάκι), τον Οργανισμό Δημόκριτο, τα Κρατικά Βραβεία Βιβλίου, τις συντάξεις σε διακεκριμένους (τιμητικές συντάξεις), σε διάφορους «εργάτες» των τεχνών.
Αυτά εν συντομία τα έργα του Καραμανλή στον Πολιτισμό. Αν η πολιτική καριέρα δεν έχει συλλάβει σε βάθος τους σκοπούς αυτής σε όλο της το φάσμα, τότε είναι μη ολοκληρωμένη. Και ο Καραμανλής, έχοντας άξιους συνεργάτες, τα είχε συλλάβει τα του Πολιτισμού.
Γ.Δ.


Capital controls επιτέλους τέλος!
Μία οικονομική ανωμαλία που κράτησε τη χώρα στο γύψο από τον Ιούνιο του 2015 έως και σήμερα τελειώνει από την 1η Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.
Οι συνέπειες των capital controls στην οικονομία της χώρας ήταν συντριπτικές. Χάθηκε δυνητικός πλούτος της χώρας – όπως επιβεβαιώνουν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί με εκθέσεις τους- τουλάχιστον 100δισ. ευρώ. Διογκώθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, μπήκαν 10 δισ.ευρώ νέα μέτρα λιτότητας με το 4ο μνημόνιο που οδηγήθηκε η χώρα, υπήρξε νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και συρρικνώθηκε δραματικά το τραπεζικό σύστημα χάνοντας τις βαλκανικές θυγατρικές του. Χιλιάδες επιχειρήσεις μετανάστευσαν σε γειτονικές χώρες, μαζί τους και χιλιάδες ακόμη νέοι Έλληνες, ενώ άλλες τόσες έβαλαν λουκέτο μην αντέχοντας τις ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες. Όλα αυτά είχαν συνέπεια και την περαιτέρω αύξηση του χρέους από τα 324 δισ. που το παρέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στα 356 δισ. ευρώ.
Όλα αυτά δεν μπορεί και δεν πρέπει να ξεχαστούν. Και όπως υποσχέθηκε η παρούσα κυβέρνηση θα γίνουν αντικείμενο διερεύνησης από τη βουλή με εξεταστική επιτροπή. Η διερεύνηση είναι απαραίτητη ώστε να κατανοήσουν οι πολίτες όλες τις διαστάσεις και τις συνέπειες της υπόθεσης, για να μην επιτρέψουν ποτέ ξανά και σε κανέναν να παίξει το μέλλον της χώρας στα ζάρια…
Ν.Κ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…