Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Μία μείωση ΦΠΑ δε φέρνει την (τουριστική) άνοιξη

Μία μείωση ΦΠΑ δε φέρνει την (τουριστική) άνοιξη

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
Κατά 4,5 ποσοστιαίες μονάδες μειώθηκε το τουριστικό ΦΠΑ στη διαμονήκαι οι εκτιμήσεις μιλούν για τουλάχιστον 630 εκατομμυρίων ευρώπανελλαδικά,ωστόσο τις αισιόδοξες αυτές προβλέψεις δεν συμμερίζεται ο τουριστικόςκόσμοςτης Ξάνθης, που ισχυρίζεται ότι χρειάζονται πρωτοβουλίες σε περισσότεραεπίπεδαγια να κινηθεί ο τουρισμός είτε προς είτε από το νομό της Ξάνθης.
Η ποσοστιαία μείωση του τουριστικού ΦΠΑ κατά 4,5% στα ξενοδοχεία,δηλαδή από το 11% σε 6,5% «αποτελεί ένα σημαντικό προωθητικό παράγοντατηςανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού», επισημαίνει το ΙνστιτούτοΤουριστικών Μελετών, σύμφωνα με το οποίο, «με τη μείωση αυτήεξαλείφεται ηδιαφοροποίηση των ελληνικών τιμών σε σχέση με τις κύριες ανταγωνιστικέςχώρεςτην οποία και εκμεταλλεύτηκαν την τελευταία χρονιά. Υπογραμμίζεται ότιη πτώσητου ΦΠΑ αυξάνει το περιφερειακό εισόδημα και ενισχύει την απασχόλησηστηνΕλλάδα. Ταυτόχρονα συμμετέχει αυξητικά στη διαμόρφωση του ΑΕΠ τηςχώρας».
 
Α. Αγκόρτσας: «εμείς βασιζόμαστε στον εσωτερικό τουρισμό, οοποίος δεν μπορεί πια να τονωθεί»
Ο εκπρόσωπος της Ένωσης Ξενοδόχων Θράκης στην Ξάνθης κ. ΑπόστολοςΑγκόρτσας εκτιμά ότι η πτωτική τάση που ακολουθεί η κίνηση σταξενοδοχεία τουνομού δεν μπορεί να αναστραφεί με μια μικρή μείωση ΦΠΑ. «Εμείςβασιζόμαστε στονεσωτερικό τουρισμό κατά 90%», σημειώνει, «όσο οι μισθοί περικόπτονταικαι οιεπιχειρήσεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες δε θα δούμε βελτίωση. Σε έναδωμάτιο των50 ευρώ, η μείωση του ΦΠΑ οδηγεί σε έκπτωση 2,5 ευρώ, πράγμα που δεναποτελείουσιαστικό κίνητρο».
Ο κ. Αγκόρτσας χαρακτηριστικά σημειώνει ότι: «όσο δεν υπάρχειανάπτυξη ο κλάδος μας βρίσκεται στη δύση του. Πλέον οι τουριστικέςαγορέςΒουλγαρίας και Τουρκίας είναι πολύ πιο οικονομικές. Εμείς θα έπρεπε ναέχουμεήδη οργανώσει μία Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και προβολής μεαιρετούς καιτη συμμετοχή παραγωγικών φορέων ώστε να επιχειρήσουμε στοχευμένηανάπτυξη τηςτουριστικής κίνησης της περιοχής μας, πράγμα που δε γίνεται».
Σχετικά με την τουριστική κίνηση των Χριστουγέννων που σε «άλλεςεποχές» κάποια χρόνια πριν είχε ήδη συμπληρώσει 50% πληρότητα στηνπεριοχή,φέτος οι κρατήσεις είναι μηδενικές.
 
Δ. Ούτου: «Ακόμα και τα 10 ευρώ σκέφτεται πια ο πελάτης»
Η Δήμητρα Ούτου, υπεύθυνη του τουριστικού γραφείου ‘Outostravel’επισημαίνει ότι ημείωση του ΦΠΑ δεν έχει φανεί ακόμη σε μείωση τιμών στα ξενοδοχεία.«Κάτιτέτοιο ενδεχομένως το δούμε για την περίοδο του Πάσχα, αφού ήδη για ταΧριστούγεννα τα πακέτα έχουν σταλεί», σημειώνει.
Όπως παρατηρεί η κ. Ούτου, οι συμπεριφορά των πελατών έχει αλλάξεισε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Εξάλλου, για να προγραμματίσεικάποιος έναταξίδι πρέπει να έχει κάποια χρήματα να περισσεύουν και να προτίθεταινα τααφιερώσει σε διακοπές. «Σήμερα, κοιτάμε όσο μπορούμε να παρέχουμε πιοοικονομικές τιμές, γιατί ο κόσμος κοιτάει ακόμη και τα 10 ευρώ, δηλαδήστηνέρευνα αγοράς που κάνει ακόμη και πολύ μικρές αποκλείσεις στην τιμήπαίζουνρόλο».
Όσον αφορά τους σχεδιασμούς για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές η κ.Ούτου παρατηρεί υποτονική κίνηση σε σχέση με άλλες χρονιές πουεκδηλώνεταιπερισσότερο σε ενδιαφέρον για εκδρομές σε Τουρκία και Βουλγαρία.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παρχάρια: Η ποντιακή γιορτή του καλοκαιριού

Ελένη Διαφωνίδουelenidfn@yahoo.com  Με μαζική προσέλευση και επιτυχία εορτάστηκε…