Θολό παραμένει το τοπίο σχετικά με το καθεστώς που θα διέπει όσους συμμετέχουν στα προγράμματα stage μετά την απόφαση της κυβέρνησης να μην ανανεώσει καμία σύμβαση stager. Και μέχρι εδώ συμφωνούν και οι απασχολούμενοι στο πρόγραμμα, αλλά αντιτίθενται σθεναρά στο μέτρο της κατάργησης της μοριοδότησης, που τους στερεί το επιπλέον πλεονέκτημα για την είσοδό τους στο δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ. Το θέμα δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη, αλλά οι stagers συνεχίζουν να κάνουν αισθητή τη διαμαρτυρία τους. Χθες Πέμπτη έγινε πανελλαδική κινητοποίηση στην Αθήνα, ενώ οι απασχολούμενοι στην Ξάνθη πραγματοποίησαν συγκέντρωση στη Νομαρχία και παρέδωσαν στο Νομάρχη το ψήφισμά τους.
Σε απελπισία οι stagers που δεν έχουν πια σε τίποτα να στηριχτούν
«Η πρώτη φουρνιά δουλεύει 4 χρόνια με το πρόγραμμα και οι τελευταίοι 2. Θυσιάσαμε τα ένσημά μας από το ταμείο ανεργίας για να επωφεληθούμε από το 50% της μοριοδότησης, παίρναμε 470 επίδομα και τώρα παίρνουμε 580-600 και τώρα θέλουν να μας πάρουν και αυτό που θα κερδίζαμε. Είναι άδικο», λέει εκπρόσωπος των απασχολούμενων stage που δουλεύει στο ΙΚΑ Ξάνθης και συνεχίζει «Η κατάσταση είναι πολύ μπερδεμένη. Ο υπουργός Απασχόλησης λέει ότι ή δε θα έχουμε καθόλου επιπλέον μόρια ή θα εξισωθούμε με τους άνεργους».
Ενόσω περιμένουν να δουν τι θα αποφασιστεί για την τύχη τους, οι stagers νιώθουν αγωνία αλλά και εμπαιγμό. Υπογραμμίζουν ότι η σύμβασή τους αναγράφει την υποχρέωση της χορήγησης της επιπλέον μοριοδότησης για τις εξετάσεις του ΑΣΕΠ και άρα «η αναίρεση αυτής της συμφωνίας τους αφήνει ξεκρέμαστους χωρίς εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και σε κάθε κυβέρνηση που μπορεί να έρθει και να μας αφήσει εκτεθειμένους».
Τα λάθη, οι εκτιμήσεις και η απόφαση της επόμενης μέρας
Συζητάμε με τους διαμαρτυρόμενους και καταγγέλλουν ότι τα ΜΜΕ δεν προβάλλουν τη δική τους κατάσταση, Ειδικότερα, αναφέρουν ότι η πορεία που πραγματοποίησαν στην Αθήνα είχε 4000 και ελάχιστα προβλήθηκε από τα αθηναϊκά Μέσα Ενημέρωσης. Ακόμη, ξεκάθαρα παραδέχονται ότι και από τη δική τους μεριά γίνονται λάθη στο παιχνίδι της προβολής: «μιλούν ως εκπρόσωποι μας άνθρωποι που εκδηλώνουν οργή και δεν μεταφέρουν τα επιχειρήματά μας. Το ‘έχουμε οικογένεια, θα μείνουμε στο δρόμο’ δεν είναι επιχείρημα. Εμείς θέλουμε να πούμε ότι ‘μας κορόιδεψαν. Μας είπαν να αφήσουμε τα ένσημα και μας πρόσφεραν 50% μοριοδότησης και τώρα τα παίρνουν πίσω».
Πάντως, εκπρόσωπος των συγκεντρωμένων στη Νομαρχία παραδέχεται ότι: «η ουσία είναι ότι δεν υπάρχουν λεφτά. Ούτε πριν υπήρχαν και γι’ αυτό η προηγούμενη κυβέρνηση εφηύρε τα stage για να καλύπτονται πάγιες θέσεις με λίγα λεφτά, χωρίς ένσημα, άδειες, επιδόματα, ασφάλεια. Σήμερα, η κυβέρνηση λέει ότι θα βρούνε άλλες λύσεις. Αλλά πιστεύω ότι οι πρώτοι stagers θα φύγουν τον Ιανουάριο και απ’ αυτούς που θα φύγουν το καλοκαίρι κάποιοι θα προσληφθούν με σύμβαση ορισμένου χρόνου. Ε, αυτό δεν είναι λύση».
Οι απασχολούμενοι στο πρόγραμμα συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους και επιχειρούν να οργανωθούν περισσότερο με επικοινωνία μεταξύ των συλλόγων στους νομούς και πανελλαδικά. Ωστόσο, ακούμε να λένε και ότι «η αποχή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν έχει νόημα. Πόσο ακόμα να είμαστε έξω από την υπηρεσία μας και να μη δουλεύουμε;», ενώ μία stager εξηγεί: «ντρέπομαι που είμαι εδώ μπροστά στη νομαρχία. Δούλεψα δύο χρόνια και τώρα μπορεί να τα χάσω όλα, και αυτά που μου ανήκουν».
Και μετά τι…
Κρατούν το πανό μπροστά στη Νομαρχία κι ελπίζουν στην όσο το δυνατόν καλύτερη διευθέτηση της κατάστασής τους. Ζητούν μονιμοποίηση όλων, αν και όσο δούλευαν δεν διεκδικούσαν αυτόματη μονιμοποίηση, άμεση αντιμετώπιση των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων και κατάργηση των stage ή οποιασδήποτε παρόμοιας μορφής ελαστικής εργασίας. Η εντύπωση που έχουν αποκομίσει είναι ότι η νέα κυβέρνηση πήρε ακραία μέτρα για να εκτιμήσει αντιδράσεις και γι’ αυτό κατεβαίνουν στο δρόμο.
«Και αν μας τα πάρουν όλα τι θα κάνουμε», αναρωτιούνται, «οι περισσότεροι είμαστε άνθρωποι με πτυχία που απολυθήκαμε από τον ιδιωτικό τομέα γιατί στην Ξάνθη δεν υπάρχει δουλειά για κανέναν. Κλείσανε εργοστάσια και βιομηχανίες. Μήπως θέλουν να πάμε κι εμείς στη Βουλγαρία να δουλέψουμε στα εργοστάσια που μεταφέρθηκαν;».
Ελένη Διαφωνίδου