Ο «θάνατος» του εμποράκου!

0

Στα πρόθυρα… νευρικής κρίσης έχει φέρει η οικονομική κρίση τους επαγελματοβιοτέχνες και εμπόρους της πόλης μας. Η εικόνα όπως την περιγράφουν οι συνδικαλιστικοί τους φορείς – ΟΕΒΕΕ, Εμπορικός Σύλλογος. Επιμελητήριο –  θυμίζει …τραγωδία με κυρίαρχα στοιχεία: Την αναδουλειά που έχει σαν αποτελέσματα την μείωση του τζίρου και την αδυναμία της επιχείρησης ν’ ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Το ντόμινο συνεχίζεται με την δραματική αύξηση των ακάλυπτων επιταγών (έως και 400% το καλοκαίρι), τη συσσώρευση των χρεών, την απειλή για φυλακή αν δεν πληρωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές και τέλος την απειλή του …λουκέτου που κρέμεται ως δαμόκλειος σπάθη!

«Λουκέτο» σε 164 επιχειρήσεις της Ξάνθης από τον Αύγουστο

 Σύμφωνα με στοιχεία του Επιμελητηρίου Ξάνθης από τον Αύγουστο 2009 μέχρι σήμερα υπάρχουν 164 διαγραφές επιχειρήσεων ενώ για το ίδιο διάστημα του 2008 145. Ο αριθμός όμως δεν είναι απόλυτα πραγματικός και εκτιμάται ότι είναι μεγαλύτερος καθώς πολλές επιχειρήσεις κλείνουν και δεν προβαίνουν στη διαδικασία διαγραφής από το Επιμελητήριο. Είναι άλλωστε αυτό ένα θέμα που κατά καιρούς αναφέρεται ως πρόβλημα από το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου.  Όμως υπάρχει κι ένα άλλο στοιχείο που έχει τη σημασία του και αφορά τις εγγραφές νέων επιχειρήσεων. Έτσι οι εγγραφές για το ίδιο διάστημα είναι 182 ενώ για το ίδιο διάστημα του 2008, 174. Αυτό καταδεικνύει ότι οι πολίτες της Ξάνθης… καταφεύγουν στην  επιχειρηματικότητα έστω και  με αμφίβολη βιωσιμότητα προκειμένου να εξασφαλίσουν τα προς το ζην γιατί δεν υπάρχουν ευκαιρίες δουλειάς αφού καμία επένδυση  που να δώσει δουλειά δεν έχει γίνει εδώ και χρόνια την ίδια στιγμή που έχουν κλείσει ή έχουν μεταφερθεί εργοστάσια και είναι δεδομένη η αποβιομηχάνιση του νομού.

Τι λένε Εμπορικός σύλλογος – Ομοσπονδία – Επιμελητήριο για την κατάσταση στην αγορά

«Υπάρχει μεγάλη στενότητα…Ο κόσμος δεν ψωνίζει …η αγορά δεν κινείται, όμως οι υποχρεώσεις τρέχουν. Εμείς στην Ξάνθη πέρα από την οικονομική κρίση έχουμε ν’ αντιμετωπίσουμε και την ενοποίηση των πλατειών και τις μονοδρομήσεις… Ελπίζουμε να δουλέψουμε τα Χριστούγεννα γιατί αλλιώς μαύρα τα μαντάτα…», λέει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Γιάννης Αλεξιάδης

«Δεν κινείται φύλλο στην αγορά! Βρισκόμαστε στο μάτι του κυκλώνα της οικονομικής κρίσης, έχουμε ν’ αντιμετωπίσουμε και το έργο της ενοποίησης…Έχουμε διαλυθεί. Οι επιχειρηματίες δεν μπορούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές και δεν φτάνει αυτό, τους πάνε και φυλακή…», τονίζει ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης κ. Σωτήρης Τσιακίρογλου, ο οποίος αναφέρεται στον ισχύοντα νόμο σύμφωνα με τον οποίο οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρηματίες που είναι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ και έχουν νόμιμη υποχρέωση καταβολής μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών (που βαραίνουν αποκλειστικά τους ίδιους) προς τον Οργανισμό μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο κάθε μήνα, εφόσον δεν καταβάλλουν αυτές τις εισφορές μέσα σε ένα μήνα από τότε που αυτές κατέστησαν απαιτητές τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης και χρηματική ποινή.

Για το λόγο αυτό η ΓΣΕΒΕΕ απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Χ. Καστανίδη, ζητώντας αποποινικοποίηση της πράξης για τη μη εμπρόθεσμη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών επιχειρηματιών και ελεύθερων επαγγελματιών και απόλυση των κρατουμένων που έχουν εκτίσει τα 2/3 της ποινής.

Τέλος ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Ανδρικόπουλος σημειώνει: «Χάλια …τι να σας πω! Δεν έχει δουλειά…οι επιχειρηματίες δεν μπορούν να πληρώσουν το ΙΚΑ. Κλείνουν επιχειρήσεις και αυτές που δεν κλείνουν φυτοζωούν…»!

 

Μαριάννα Ξανθοπούλου

marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Με σημαντικές παρουσίες τα φετινά «Δημήτρεια»

Ένα διήμερο εκδη_…