Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 «Μίλησαν» στην γλώσσα των παιδιών για τον τόπο μας

«Μίλησαν» στην γλώσσα των παιδιών για τον τόπο μας

0

Στα πλαίσια της συμμετοχής στην τρίτη φάση του πανευρωπαϊκού προγράμματος δια βίου μάθησης, με την ονομασία «Comenius» και με θέμα «Πες στον κόσμο για την χώρα σου», το Δημοτικό Σχολείο του οικισμού Πετεινού, του Δήμου Βιστονίδας διοργάνωσε εκδήλωση στα πλαίσια της υποδοχής των μαθητών και των συνοδών τους από έξι αντίστοιχα σχολεία, πέντε ευρωπαϊκών χωρών που συμμετέχουν επίσης στο πρόγραμμα αυτό.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6 Μαΐου 2009, στις 10:00 το πρωί, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου, στην Γενισέα. Σε αυτήν παραβρέθηκαν, πέρα των προσκεκλημένων από τις πόλεις Riga (Λετονίας), Kavlinge (Σουηδίας), La Coruna (Ισπανίας), Melilla (Ισπανίας), Sofia (Βουλγαρίας) και Kemer (Τουρκίας), ο Δήμαρχος Τοπείρου, κ. Νικόλαος Ζλάτκος, ο προϊστάμενος του τρίτου γραφείου της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Χρήστος Γούναρης, καθώς και πολλοί μικροί μαθητές από το σχολείο του Πετεινού, με τους συνοδούς τους.
Στην εκδήλωση, πέραν των χαιρετισμών του κ. Ζλάτκου και του κ. Γούναρη, προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό, στο οποίο παρουσιάστηκε στους επισκέπτες ο τόπος και η ιστορία του Δήμου Βιστονίδας και του Νομού Ξάνθης, ενώ στη συνέχεια την σκηνή του Πνευματικού Κέντρου «κατέλαβαν» οι μικροί μαθητές παρουσιάζοντας τοπικούς χορούς της περιοχής μας και άλλα πολιτιστικά δρώμενα.
Μιλώντας σε εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης η υπεύθυνη του προγράμματος «Comenius» και δασκάλα του Δημοτικού Σχολείου Πετεινού, κα Τσιφτσίδου Κυριακή δήλωσε σχετικά με την εκδήλωση ότι «ήταν στα πλαίσια της φιλοξενίας των υπόλοιπων εταίρων μας στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Οι φιλοξενούμενοί μας είναι από την Τουρκία, την Λετονία, την Βουλγαρία, την Σουηδία και την Ισπανία, με 11 εκπαιδευτικούς και τέσσερα παιδιά από κάθε χώρα. Σήμερα θέλαμε να κάνουμε μία εκδήλωση για να τους δείξουμε ποιοι είμαστε. Παρουσιάσαμε λοιπόν κάποιους χορούς, μιας και το πρόγραμμά μας είχε θέμα «Πες στον κόσμο για την χώρα σου», οπότε θέλαμε να τους δείξουμε κάποια πράγματα για την χώρα και τον τόπο μας. Επίσης κάναμε μία παρουσίαση του νομού, ώστε να μπορέσουν να δούνε μερικά πράγματα γι’ αυτόν, πριν επισκεφτούν διάφορά σημεία και τόπους του». Απαντώντας σε ερώτηση του «Ε» αναφορικά με το ποιες άλλες εκδηλώσεις περιλαμβάνει το πρόγραμμα φιλοξενίας των έξι σχολείων, η κα Τσιφτσίδου δήλωσε ότι «το απόγευμα της Τετάρτης θα έχουμε ξενάγηση στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης, όλο το πρωινό της Πέμπτης θ’ απασχοληθούμε στην λίμνη Βιστονίδα και στα Άβδηρα, ενώ το πρωί της Παρασκευής θα πάμε στα στενά του Νέστου, όπου θα γίνει πεζοπορία στο γνωστό μονοπάτι, δίπλα στο ποτάμι και θα γευματίσουμε στην περιοχή. Παρουσιάζουμε έτσι, σε γενικές γραμμές, κάποια από τα βασικά αξιοθέατα του νομού μας». Αξιολογώντας, τέλος, το ίδιο το πρόγραμμα, το οποίο πλέον βαδίζει στην ολοκλήρωση του τρίτου κύκλου του, απαντώντας και σε σχετική ερώτησή μας, η κα Τσιφτσίδου τόνισε ότι «για το πρόγραμμα έχουμε να πούμε τα καλύτερα. Από την μία έτυχε να είμαστε σε πολύ καλή ομάδα σχολείων, γιατί από συμμετέχοντες σε παλαιότερους κύκλους είχαμε ακούσει πως στο παρελθόν υπήρξαν προβλήματα. Ευτυχώς εμείς δεν αντιμετωπίσαμε τέτοιες καταστάσεις, όπου και να πήγαμε φιλοξενηθήκαμε άριστα και περάσαμε πάρα πολύ ωραία. Από την άλλη και πέρα από όλα αυτά, το πρόγραμμα δίνει πάρα πολλά, τόσο στους εκπαιδευτικούς όσο και στα παιδιά, που αυτό άλλωστε είναι πιο σημαντικό, δεδομένου ότι τα παιδιά δουλέψανε πάρα πολύ αλλά και το ευχαριστήθηκαν πάρα πολύ, κάτι που τελικά ήταν και το ζητούμενο. Δηλαδή, να δουλέψουν, να ευχαριστηθούν και να κερδίσουν. Τελικά πιστεύω ότι οι στόχοι του προγράμματος επιτεύχθηκαν».
Θα πρέπει, τέλος, να σημειώσουμε ότι είναι το δεύτερο, κατά σειρά, σχολικό έτος κατά το οποίο το Δημοτικό Σχολείο Πετεινού υλοποιεί το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Comenius», ενώ οι φιλοξενούμενοί του θα παραμείνουν στον τόπο μας από την Τρίτη 5 Μαΐου μέχρι την Κυριακή 10 Μαΐου 2009.

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τέλος στις πλαστικές σακούλες!

Πιλοτικό… τέλος …