…ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Βρέθηκαν γονίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος
Νέος καταιγισμός επιστημονικών ανακοινώσεων υπήρξε από τρεις διαφορετικές επιστημονικές ομάδες, που ανακοίνωσαν σχεδόν ταυτόχρονα ότι ανακάλυψαν μια σειρά από γονίδια, τα οποία συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, ηπατίτιδας Β, καθώς και ευπάθειας στην ακτινοβολία, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ.
Επιστήμονες του Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο της Βρετανίας, υπό τον δρ. Ρίτσαρντ Μαρέ, ανακάλυψαν ότι μέχρι το 70% των θανατηφόρων καρκίνων του δέρματος (μελάνωμα) μπορεί να πυροδοτούνται από μια γενετική μετάλλαξη που ωθεί τα κύτταρα κάποιου να γίνουν καρκινικά, μετά από υπερβολική έκθεση στον ήλιο. Η ανακάλυψη, που μπορεί να οδηγήσει μελλοντικά σε πιο αποτελεσματικές θεραπείες μέσω στοχευόμενων φαρμάκων, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Cancer Cell».
Οι Βρεττανοί ερευνητές εντόπισαν το γονίδιο BRAF, από το οποίο συχνά ξεκινά η αλυσίδα των γενετικών αλλαγών που καταλήγουν στο μελάνωμα. Οι επιστήμονες ήξεραν για το συγκεκριμένο γονίδιο ήδη, αλλά δεν ήσαν μέχρι σήμερα βέβαιοι αν αποτελεί αιτία ή αποτέλεσμα του καρκίνου και τώρα πλέον βεβαιώθηκαν ότι ισχύει η πρώτη περίπτωση. Αν και το μελάνωμα αποτελεί ένα μικρό ποσοστό των καρκίνων του δέρματος, είναι υπεύθυνο για τους περισσότερους θανάτους.
Μια άλλη επιστημονική ομάδα, από το πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια στις ΗΠΑ, υπό τη Βίβιαν Τσέουνγκ, εντόπισε μια ομάδα γονιδίων, γύρω στα χίλια διακόσια, που επηρεάζουν τον τρόπο που το ανθρώπινο σώμα αντιδρά στην ακτινοβολία από το περιβάλλον, συχνά οδηγώντας σε καρκίνους. Σύμφωνα με την ερευνήτρια, είναι πιθανό πλέον να εντοπιστούν οι άνθρωποι, οι οποίοι είναι πιθανότερο να έχουν σοβαρές παρενέργειες από την έκθεση σε ακτινοβολία και να προστατευθούν, π.χ. με μείωση της δόσης της ακτινοβολίας που δέχονται.
Τέλος, μια τρίτη επιστημονική ομάδα από την Ιαπωνία εντόπισε μια σειρά γονιδιακών μεταλλάξεων που εμφανίζονται να κάνουν τους ανθρώπους πιο ευπαθείς απέναντι στη χρόνια μόλυνση με ηπατίτιδα Β. Η ανακάλυψη των ερευνητών του πανεπιστημίου του Τόκιο, υπό τον Γιοτσίρο Καματάνι, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature Genetics».
Περίπου τετρακόσια εκατομμύρια άτομα είναι χρόνιοι πάσχοντες από ηπατίτιδα Β παγκοσμίως και το 60% των καρκίνων του ήπατος σχετίζονται με τη μόλυνση αυτή. Οι Ιάπωνες ερευνητές συνέκριναν τα γονίδια των ασθενών με ηπατίτιδα Β, με άτομα που δεν έχουν τη μόλυνση και κατάφεραν να εντοπίσουν 11 σχετικές γενετικές μεταλλάξεις σε μια περιοχή που περιλαμβάνει τα γονίδια HLA-DPA1 και HLA-DPB1.
Αν και δεν αποτελούν τη μοναδική αιτία για τη μόλυνση από ηπατίτιδα Β, οι γενετικοί παράγοντες φαίνεται πως παίζουν σημαντικό ρόλο. Οι Ιάπωνες ερευνητές ελπίζουν ότι το εύρημά τους θα βοηθήσει σε νέες φαρμακευτικές θεραπείες.
Μανιτάρια και πράσινο τσάι μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού
Νέα Υόρκη — Οι γυναίκες που τρώνε άφθονα μανιτάρια και πίνουν πράσινο τσάι στα πλαίσια της διατροφής τους μπορεί να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Cancer.
Η μελέτη έγινε από την ομάδα του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας στο Περθ με επικεφαλής την Δρ Μιν Ζχανγκ και συμπεριέλαβε χίλιες εννέα Κινέζες με καρκίνο του μαστού, από είκοσι έως είκοσι επτά ετών και ίσο αριθμό υγιών γυναικών ίδιας ηλικίας. Όλες είχαν συμπληρώσει λεπτομερές διατροφικό ερωτηματολόγιο για την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων.
Οι γυναίκες που έτρωγαν άφθονα φρέσκα μανιτάρια (δέκα γραμμάρια την ημέρα) είχαν κατά τα δύο τρίτα λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού συγκριτικά με εκείνες που δεν έτρωγαν μανιτάρια. Επιπλέον οι συμμετέχουσες που έτρωγαν τέσσερα γραμμάρια ή περισσότερα αποξηραμένα μανιτάρια την ημέρα είχαν τον μισό κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου από αυτές που δεν έτρωγαν από ξηραμένα μανιτάρια. Παράλληλα, οι καταναλώτριες μανιταριών που επίσης έπιναν πράσινο τσάι καθημερινά είχαν μόνο 11-18% κίνδυνο καρκίνου του μαστού συγκριτικά με εκείνες που δεν έπιναν ούτε πράσινο τσάι.
Η μελέτη δεν αποδεικνύει σχέση αιτίου-αποτελέσματος. Πάντως συνυπολογίστηκαν αρκετοί παράγοντες κινδύνου καρκίνου του μαστού όπως το βάρος της γυναίκας, το επίπεδο μόρφωσης, η συχνότητα άσκησης και το κάπνισμα, αλλά πάντα υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορούν να εξηγήσουν τα παρόντα ευρήματα.
Είναι η πρώτη μελέτη που συνδέει άμεσα τα διατροφικά συστατικά των μανιταριών και του πράσινου τσαγιού με τον μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Επομένως είναι νωρίς ακόμη να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα. Πάντως είναι βιολογικά εφικτό, καθώς εργαστηριακά πειράματα έχουν δείξει ότι εκχυλίσματα μανιταριών έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες και σε πειραματόζωα, μπορούν να διεγείρουν τις αντικαρκινικές άμυνες του ανοσοποιητικού συστήματος.
Το πράσινο τσάι είναι γνωστό ότι περιέχει αντιοξειδωτικά συστατικά, της πολυφαινόλες που έχει διαπιστωθεί ότι συντελούν στην καταπολέμηση του καρκίνου, σε πειραματόζωα.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι ο καρκίνος του μαστού στην Κίνα είναι τέσσερις με πέντε φορές χαμηλότερος από το ποσοστό που καταγράφεται στον δυτικό κόσμο, αν και το ποσοστό ακολουθεί αυξητική τάση τις τελευταίες δεκαετίες στα αστικά τμήματα της Κίνας.
…ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ
Ο ύπνος θρέφει τα παιδιά αλλά όχι μόνο…
Τα καλλυντικά όσο και αν βοηθούν στην εμφάνιση μιας λαμπερής και υγιούς επιδερμίδας δεν έχουν τη δύναμη να τη διατηρήσουν από μόνα τους. Κύριο συστατικό ομορφιάς και υγείας αποτελεί ο ύπνος!
Το βράδυ που κοιμόμαστε ο οργανισμός αυξάνει την παράγωγή κολλαγόνου και αναπλάθει τα κύτταρα. Παράλληλα είναι λιγότερο εκτεθειμένος στο εξωτερικό περιβάλλον και στις ελεύθερες ρίζες που καταστρέφουν το δέρμα μας. Έτσι μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τον βραδινό ύπνο και να επανορθώσουμε τις «φθορές» της μέρας αναζωογονώντας τον οργανισμό μας συνολικά. Στη διαδικασία αυτή μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά μια πλούσια κρέμα νύχτας προσαρμοσμένη στον τύπο του δέρματος μας.
Ακόμα, σημαντικό είναι να προσαρμόζουμε τον ύπνο μας ανάλογα με τις ανάγκες μας, τη φάση ζωής που διανύουμε, την ηλικία μας και την ένταση της εργασίας μας. Βασικό ρόλο για την ομορφιά μας παίζει η ποιότητα του ύπνου μας και όχι η ποσότητα. Αυτό, λοιπόν, είναι