Δύο καίρια ερωτήματα που επιτείνουν την ανησυχία των πολιτών αναφορικά με τα εμβόλια για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης, θέτει το ΙΝΚΑ/ΓΟΚΕ. Συγκεκριμένα με δεδομένο ότι οι πρώτες χιλιάδες εμβόλια κατά της νέας γρίπης των χοίρων του Μεξικού, παραλήφθηκαν και στη χώρα μας – σημειωτέον άλλες Ευρωπαϊκές το έχουν αρνηθεί όπως η Γαλλία – χωρίς να έχει εκδοθεί η απαραίτητη έγκριση από τον αρμόδιο Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, τα ερωτήματα που τίθενται είναι: Α) Από πού αντλείται η βεβαιότητα της εκ των υστέρων έγκρισης από τον αρμόδιο Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και παράγεται τέτοιος μεγάλος αριθμός εμβολίων από τις φαρμακοβιομηχανίες;
Β)Πως αναλαμβάνουν οι υπεύθυνες κρατικές αρχές της χώρας μας, την ευθύνη να εμβολιάσουν τον πληθυσμό, με εμβόλιο που δεν έχει πάρει την έγκριση που δίδεται μετά την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και της επικινδυνότητας των παρενεργειών;
Επάρκεια των εμβολίων της γρίπης Α στην πόλη μας – Κανένα κρούσμα μέχρι στιγμής
Στο μεταξύ να σημειώσουμε ότι έχουν παραληφθεί από τα φαρμακεία της πόλης μας τα εμβόλια της γρίπης Α ενώ αναμένονται εμβόλια του πνευμονιόκοκκου και της νέας γρίπης. Από τη διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) ανακοινώθηκε ότι οι αναμενόμενες ποσότητες του εν λόγω εμβολίου για τη νέα γρίπη παραλαμβάνονται ήδη τμηματικά από τις 10 Σεπτεμβρίου και διατίθενται στην αγορά μέσω της αλυσίδας φαρμακαποθήκες – φαρμακεία.
Τα μέτρα ενημέρωσης και πρόληψης εφαρμόζονται κανονικά στα σχολεία ενώ κανένα κρούσμα δεν έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής στο νομό μας.
Δεν υπάρχει μετάλλαξη του ιού
Πηγές από το υπουργείο Υγείας αναφέρουν ότι μερικά από τα κρούσματα που καταγράφονται στη χώρα μας αφορά μαθητές. Το παρήγορο είναι ότι σχεδόν στο σύνολό τους έχουν «γριπώδη συνδρομή», είναι δηλαδή περιστατικά με ήπια κλινική εικόνα. Με την παραμονή στο σπίτι – σημειώνουν – επέρχεται ίαση σε λίγες ημέρες. Επίσης παρήγορο είναι που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καθησυχάζει ανακοινώνοντας ότι δεν υπάρχει μετάλλαξη του ιού.
Κανόνες υγιεινής
Οι λοιμωξιολόγοι θεωρούν σημαντική την υπενθύμιση των κανόνων ατομικής υγιεινής, με κυριότερο το τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών. Συνιστούν, επίσης, τον εμβολιασμό κατά της εποχικής γρίπης, για τις ομάδες υψηλού κινδύνου.
Όσοι επιθυμούν να εμβολιαστούν, θα πρέπει να συμβουλεύονται τον θεράποντα ιατρό τους. Το θέμα των ομάδων που θα πρέπει να εμβολιαστούν θα συζητήσει αύριο και το Συμβούλιο κατά της Πανδημίας.
Οι πληροφορίες από τις αρμόδιες επιτροπές που συνεδριάζουν αναφέρουν ότι θα υπάρξει σύσταση το εποχικό εμβόλιο να γίνει – μεταξύ άλλων – και σε παιδιά ηλικίας έως 6 ετών.
Ευπαθείς ομάδες πληθυσμού για τη νέα γρίπη
Ομάδες με μεγάλη πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών
Πάσχοντες από άλλη χρόνια ασθένεια (καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες, μεταβολικά νοσήματα).
Όσων ο πυρετός επανεμφανιστεί έπειτα από περίοδο βελτίωσης.
Όσοι έχουν παρατεταμένους εμετούς ή διάρροιες.
Εμφανίζουν έντονη δύσπνοια, πόνο ή αίσθημα πίεσης στο στήθος.
Έχουν λιποθυμικά επεισόδια ή σύγχυση.
Έχουν παρατεταμένο βήχα.
Ομάδες που πρέπει να κάνουν εμβόλιο της εποχικής γρίπης
Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.
Πάσχοντες από άσθμα, πνευμονοπάθειες, καρδιακή νόσο, ανοσοκαταστολή, δρεπανοκυτταρική νόσο και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες, διαβήτη ή άλλο μεταβολικό νόσημα, νεφροπάθεια.
Παιδιά που παίρνουν μακροχρόνια θεραπεία με ασπιρίνη.
Κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό, εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων, λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων).
Επαγγελματίες Υγείας
Μαριάννα Ξανθοπούλου
Marianaxan@yahoo.gr