Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Προς καταδίκη για μη συμμόρφωση στην απόφαση του ΕΔΑΔ

Προς καταδίκη για μη συμμόρφωση στην απόφαση του ΕΔΑΔ

0

Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Δυο εξελίξεις υπάρχουν αυτό το χρονικό διάστημα που αφορούν την υπόθεση της ΤΕΞ ως προς δικαστικό της αγώνα για την νομιμοποίηση του όρου «τουρκική» στην επωνυμία της. Και οι δυο είναι νομικού περιεχομένου, αφορούν όμως διαφορετικούς θεσμούς απονομής δικαιοσύνης.
Απέρριψε την αίτηση ακύρωσης της ΤΕΞ το Πρωτοδικείο Ξάνθης
Συγκεκριμένα πριν 3 μέρες εκδόθηκε η απόφαση του Πρωτοδικείου Ξάνθης στο οποίο ο δικηγόρος της ΤΕΞ κ. Ορχάν Χατζηιμπράμ κατέθεσε αίτηση ακύρωσης της προηγούμενης απόφασής του με την οποία κήρυσσε παράνομη την ΤΕΞ και όριζε τη διάλυσή της. Η αίτηση ακύρωσης υποβλήθηκε προκειμένου να ισχύσει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το οποίο αναγνώρισε το δικαίωμα του «συνέρχεσθαι» (άρθρο 11). Το Πρωτοδικείο Ξάνθης απέρριψε την αίτηση ακύρωσης της ΤΕΞ. Να σημειώσουμε ότι ο ίδιος φάκελος με αίτηση ακύρωσης υποβλήθηκε από τον κ. Χατζηιμπράμ και στο Εφετείο Κομοτηνής και αναμένεται η έκδοση απόφασης το επόμενο χρονικό διάστημα.
Προς καταδίκη για τη μειονότητα της Θράκης
Η δεύτερη εξέλιξη αφορά το Συμβούλιο της Ευρώπης. Σύμφωνα λοιπόν με την εφημερίδα «Καθημερινή» σε παραπομπή στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης οδηγείται το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, με πιθανότερη εξέλιξη την καταδίκη της χώρας μας.
Συγκεκριμένα τον Ιούνιο αναμένεται στην Ελλάδα αντιπροσωπεία του Συμβουλίου, για να ελέγξει τον βαθμό στον οποίο τα αρμόδια όργανα εφαρμόζουν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που δίνουν τη δυνατότητα σε συλλόγους που συγκροτούνται από μέλη της μειονότητας να ονομάζονται τουρκικοί. Οι προσπάθειες που έγιναν από την Αθήνα για «διορθωτικές κινήσεις» δεν τελεσφόρησαν. Έτσι, η καταδίκη θεωρείται βέβαιη. Παράλληλα, η αντιπροσωπεία θα ελέγξει και την εφαρμογή άλλων αποφάσεων που αφορούν κυρίως τους Ρομά. Οι αποφάσεις αυτές αφορούν κυρίως στη διακριτική μεταχείριση και κακομεταχείριση από τις αρχές, στην πρόσβαση σε στέγη και στην εκπαίδευση.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης
Το Συμβούλιο της Ευρώπης (Γαλλ. Conseil de l’ Europe) είναι ένας διεθνής οργανισμός στον οποίο συμμετέχουν 47 κράτη της Ευρώπης και της ανατολικής περιφέρειάς της. Συμμετέχουν επίσης 5 κράτη ως παρατηρητές του Συμβουλίου και 3 ως παρατηρητές της συνέλευσής του. Ιδρύθηκε στις 5 Μαΐου του 1949. Είναι ο παλαιότερος οργανισμός ο οποίος έχει ως σκοπό την ευρωπαϊκή ενοποίηση με ιδιαίτερη έμφαση στα νομικά πρότυπα και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη δημοκρατική ανάπτυξη και τη ρύθμιση των νομοθεσιών καθώς και την πολιτισμική συνεργασία στην Ευρώπη. Δεν θα πρέπει να συγχέεται με το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτε με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Σχετικά με τα παραπάνω ο κ. Χατζηιμπράμ δήλωσε στο «Ε»: «Πρόκειται για τρανταχτό ατόπημα της χώρας μας. Οι αποφάσεις του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν είναι διακοσμητικές. Πρέπει τα κράτη μέλη να συμμορφώνονται μ’ αυτές. Η χώρα μας χρησιμοποιώντας διάφορα νομικά τερτίπια δεν τις εφαρμόζει με αποτέλεσμα να υπάρχουν καταδίκες από το Συμβούλιο της Ευρώπης».

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στην Καβάλα τη συνεδρίαση της Υπερνομαρχίας

Συνεδριάζει στην…