Αρχική ΑΘΛΗΤΙΚΑ Ποδόσφαιρο Μπέλφαστ: Η πόλη με την ιδιαίτερη ιστορία

Μπέλφαστ: Η πόλη με την ιδιαίτερη ιστορία

0
george best
«Άγρια» ομορφιά με μνήμες από τις διαμάχες
 
Για 36 ώρες το «Ε» βρέθηκε στην πρωτεύουσα της Β. Ιρλανδίας
 
 
Μία τυπική βρετανική πόλη και όχι την πρωτεύουσα μίας ευρωπαϊκής χώρας, θυμίζει εκ πρώτης όψεως το Μπέλφαστ, που φιλοξένησε τη Skoda Ξάνθη για περίπου 36 ώρες.
Η πόλη των 350.000 κατοίκων και πρωτεύουσα της Β. Ιρλανδίας είναι μία από τις πιο ιστορικές πόλεις του Ηνωμένου Βασίλειου και μάλιστα εκτός από τα όμορφα τοπία που έχει να παρουσιάσει στους επισκέπτες της, διαθέτει κάποια –ιστορικά – στοιχεία που προσδίδουν μία… άγρια ομορφιά.
Στο παρελθόν το Μπέλφαστ υπήρξε τεράστιο εμπορικό κέντρο λινών υφασμάτων (γι’ αυτό πήρε το προσωνύμιο ¨λινόπολη¨), ενώ βοήθησε τα μέγιστα στη «βιομηχανική επανάσταση» καθώς παρήγαγε καπνό, καραβόσκοινα και άλλα προϊόντα και παράλληλα υπήρξε ένα από τα πιο σημαντικά ναυπηγεία του κόσμου. Από το λιμάνι του Μπέλφαστ εξάλλου ναυπηγήθηκε ο «Τιτανικός» στις αρχές του 20ου αιώνα και γι’ αυτό το λόγο υπάρχει και σχετικό μουσείο στην πόλη.
Η πόλη όμως είναι γνωστή και για θλιβερά γεγονότα που τη σημάδεψαν στο πέρασμα του χρόνου και αφορούν την τοπική διαμάχη ανάμεσα σε Προτεστάντες (Ενωτικούς – που θέλουν ένωση με την Αγγλία) και Καθολικούς (Εθνικιστές – που θέλουν πλήρη ανεξαρτητοποίηση την Ιρλανδία).
Ανά περιόδους οι διαμάχες υπήρξαν πολύ βίαιες με αποκορύφωμα το χρονικό διάστημα 1969 – 1998 το οποίο πήρε την ονομασία «The troubles» σε μία 30ετία όπου συχνά έκαναν την εμφάνισή τους δολοφονικές βομβιστικές επιθέσεις και άλλες τρομοκρατικές ενέργειες αλλά και βίαια επεισόδια με τον τραγικό απολογισμό των 1600 θυμάτων σε αυτά τα χρόνια, λόγω της πολιτικής βίας.
Σήμερα πάντως το Μπέφαστ φαίνεται ότι έχει ξεπεράσει τέτοιες καταστάσεις και η διαμονή στην πόλη γίνεται με ασφάλεια καθώς οι συγκρούσεις έχουν σχεδόν εξαληφθεί, με κάποια ξεσπάσματα ταραχών κυρίως σε πορείες και συγκεντρώσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Αυτό που θυμίζει έντοντα εκείνη την εποχή είναι οι τοίχοι του Μπέλφαστ πολλοί από τους οποίους έχουν αφιερωθεί σε μεγάλα σχέδια τύπου ¨γκραφίτι¨ τα οποία οι ντόπιοι ονομάζουν «Murals» όπου απεικονίζονται περιστατικά από τις συγκρούσεις και πρόσωπα της ιστορίας, ενώ από αυτά δεν θα μπορούσε να ξεφύγει και η τοιχογραφία του ποδοσφαιριστή – θρύλου που γεννήθηκε στο Μπέλφαστ, του Τζορτζ Μπεστ. Το όνομα του Τζορτζ Μπεστ εξάλλου έχει πάρει και το ένα από τα δύο αεροδρόμια της πόλης (αυτό όπου προσγειώθηκε η αποστολή της Ξάνθης).
Η πόλη περιστοιχίζεται από λόφους ενώ οι ημέρες με συννεφιά, ψιλόβροχο και κρύο υπερτερούν κατά πολύ από αυτές με καλές καιρικές συνθήκες. Όταν ο ήλιος κάνει την εμφάνισή του οι ντόπιοι ξεχύνονται σε κάποιο από τα 40 πανέμορφα πάρκα για να τον απολαύσουν.
Το να παρακολουθούν και να συμμετέχουν στον αθλητισμό, βρίσκεται στην κουλτούρα των κατοίκων του Μπέφαστ. Το 59% του πληθυσμού της πόλης εξάλλου ασχολείται με κάποιο σπορ, με την προσοχή τους στραμμένη κατά σειρά σε Ράγκμπι, Κρίκετ, Ποδόσφαιρο και χόκεϊ επί πάγου.
Τέλος, για όσους διανυκτερεύσουν στο Μπέλφαστ μπορούν να διασκεδάσουν σε κάποια από τις φημισμένες pubs που χρονολογούνται ακόμη και από το 1800 οι οποίες όμως ακολουθούν το… αγγλικό ωράριο και κλείνουν γύρω στις 23:30, ενώ στη συνέχεια η πόλη ερημώνει καθώς ελάχιστα μαγαζιά παραμένουν ανοιχτά.
Τα παραπάνω και πολλές ακόμη έντονες συγκινήσεις έζησαν ο Ξανθιώτες φίλαθλοι και η αποστολή της Skoda Ξάνθη που έμεινε στο Μπέλφαστ γα τον αγώνα απέναντι στη Λίνφιλντ, το βράδυ της 25ης Ιουλίου 2013. Η διαμονή ήταν ευχάριστη για όλους όπως και το ταξίδι που ολοκληρώθηκε με την επιστροφή στη βάση (αεροδρόμιο Χρυσούπολης) τα ξημερώματα της Παρασκευής.
 
Δημήτρης Καλτέκης
dkaltekis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Ποδόσφαιρο
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Οι αντίπαλοι της Βασίλισσας της Θράκης στη Γ’ Εθνική Γυναικών

Καταρτίστηκαν οι όμιλοι Καταρτίστηκαν οι όμιλοι στο πρωτάθλημα Γ΄ Εθνικής Γυναικών και ο 1…