Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Φουντώνει» η δυσαρέσκεια για τον ΕΟΠΥΥ

«Φουντώνει» η δυσαρέσκεια για τον ΕΟΠΥΥ

0
Δεν καλύπτει όλες τις ειδικότητες γιατρών ο ΕΟΠΥΥ Ξάνθης. Δεν βρίσκουν γιατρούς και καταφεύγουν στους ιδιώτες
 
Ανασφάλιστοι πολλοί αυτοαπασχολούμενοι της Ξάνθης επειδή δεν πληρώνουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές
 
 
Κύμα αγανάκτησης διακατέχει τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ καθώς πληρώνουν για την ασφάλειά τους και ασφάλεια δεν έχουν! Είναι γνωστά τα προβλήματα που έχει ο νεοσύστατος ασφαλιστικός οργανισμός στον οποίο έχουν ενσωματωθεί τα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία με βασικότερο αυτό την υποχρηματοδότησή του που έχει σαν αποτέλεσμα να παρουσιάζει δυσλειτουργικότητα με την οποία επιβαρύνονται οι ασφαλισμένοι. Για παράδειγμα: ο ΕΟΠΥΥ Ξάνθης δεν έχει όλες τις ειδικότητες γιατρών. Δεν έχει οφθαλμίατρο αλλά ούτε και παιδίατρο και έτσι οι ασφαλισμένοι αναγκάζονται είτε να απευθύνονται σε ιδιώτες γιατρούς είτε στο νοσοκομείο.
 
ΕΟΠΥΥ δεν εξυπηρετείς…
Ειδικότερα για τους αυτοαπασχολούμενους οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ το πρόβλημα είναι πιο διογκωμένο καθώς οι ασφαλιστικές εισφορές είναι υψηλές χωρίς όμως να είναι αντίστοιχες η υγειονομική κάλυψη που τους παρέχει ο ΕΟΠΥΥ. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης κ. Σωτήρης Τσιακίρογλου γίνεται αποδέκτης έντονων διαμαρτυριών και αγανάκτησης από επαγγελματίες οι οποίοι πληρώνουν με μεγάλη δυσκολία τις εισφορές τους και εντούτοις δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν: «Επιτέλους ας βάλουν μια τάξη στον ΕΟΠΥΥ. Είναι απαράδεκτο να πληρώνουμε και να μην έχουν υπηρεσίες υγείας. Συμφωνώ ότι επιβάλλεται να γίνει ένας εξορθολογισμός του συστήματος όπως γίνεται στην Ευρώπη ώστε να μην γίνεται σπατάλη και να μην μπορούν τα ταμεία να αναλάβουν το κόστος. Όμως απ’ αυτό το σημείο έως στο να μην έχεις στοιχειώδη ασφάλεια, να μην βρίσκεις γιατρό όπως γίνεται εδώ απέχει πολύ…».
 
Ανασφάλιστοι πολλοί αυτοαπασχολούμενοι της Ξάνθης
Να σημειώσουμε ότι με τους αυτοαπασχολούμενους παρατηρείται και ένα άλλο φαινόμενο που είναι όλο και πιο συχνό στις μέρες μας λόγω οικονομικής κρίσης. Συγκεκριμένα περίπου 580.000 πανελλαδικά είναι …ανασφάλιστοι αφού έχουν χάσει το δικαίωμά τους επειδή δεν πληρώνουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Όπως μας πληροφορεί ο κ. Τσιακίρογλου το φαινόμενο ανθεί και στην Ξάνθη και αυτό που προωθεί η ΓΣΒΕΕ είναι να ισχύει αυτό που ισχύει για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ δηλαδή να έχουν ασφάλεια με 100 ένσημα.
 
Το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ: Ο ΕΟΠΥΥ απέχει πολύ από τις προσδοκίες
Τις στρεβλώσει του ΕΟΠΥΥ αποκαλύπτει και έρευνα της ΙΜΕ ΓΣΒΕΕ. Το βασικότερο εύρημα της έρευνας, αποτελεί η δυσαρέσκεια για τις παρεχόμενες υπηρεσίες του ΕΟΠΠΥ. Παράλληλα, μόλις το 18,3% των ερωτηθέντων συνταξιούχων αξιολογεί θετικά το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών του ΕΟΠΠΥ
Η συγκρότηση του ΕΟΠΥΥ, ενός ενιαίου φορέα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που θα διασφάλιζε 30 χρόνια μετά την πρώτη του εξαγγελία, την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε μια αναβαθμισμένη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, απέχει πολύ από τις αρχικές προσδοκίες!
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου
 

 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …