Λόγια …για έργα!

0

Το 2006 εκπνέει και μαζί του και η υφιστάμενη σύνθεση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, που πραγματοποίησε την …αποχαιρετιστήρια (εκτός απροόπτου) μ’ αυτή τη σύνθεση, συνεδρίασή του, την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου στις 7μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων της …Χριστουγεννιάτικης Νομαρχίας Ξάνθης. Παρόλα αυτά τίποτε δεν…ξέφυγε από τα συνήθη. «Απόλυτος κυρίαρχος», και εκ του θεσμικού του ρόλου, όπως πάντα ο κ. Νομάρχης και η …αντιπολίτευση στα χέρια της κας Κιοσσέ που απλά ζήτησε διευκρινίσεις για μια αναφορά του Νομάρχη, ενώ ο κ. Μακρίδης με τις παρεμβάσεις του δίνει σημειολογία συζήτησης στη συνεδρίαση που τείνει σε μονολόγους. Στην εν λόγω συνεδρίαση κυρίαρχα ήταν τα …λόγια για έργα!

Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης

Το πρώτο θέμα αφορούσε στην υποβολή φακέλων και αιτήματος για κατ’ αρχήν ένταξη στην Ειδική Γραμματεία Σ.Δ.Ι.Τ. (Σύμπραξη Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα) για τα έργα αξιοποίησης  – κατασκευής α) Διαβαλκανικού κέντρου (οικόπεδο Γκαίριγκ έναντι ΙΚΑ ιδιοκτησίας της νομαρχίας) β) Αθληιατρικού κέντρου Λειβαδίτη (οικόπεδο 60 στρεμμάτων) και γ) αξιοποίηση των εγκαταστάσεων και του χώρου της «Φωνής της Αμερικής».

Εισηγητής ο Νομάρχης Ξάνθης ο οποίος ενημέρωσε το σώμα για την διαδικασία η οποία πρέπει να ακολουθηθεί σε σχέση μ’ αυτά τα έργα αφού τάχτηκε υπέρ της «αξιοποίησης» του νόμου περί σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στην κατασκευή έργων.

Η διαδικασία

Οι φάκελοι με τις προτάσεις της Νομαρχίας για τα εν λόγω έργα είναι έτοιμοι και ο Νομάρχης ζήτησε το «πράσινο φως» σε πρώτη φάση από το Νομαρχιακό συμβούλιο, ώστε να υποβληθούν στην Ειδική Γραμματεία του Σ.Δ.Ι.Τ. Αφού ελεγχθούν και αξιολογηθούν και αποφασιστεί αν είναι δυνατή η ένταξη στο πλαίσιο των Συμπράξεων, τότε διαβιβάζονται  στην Διυπουργική επιτροπή η οποία και μετά την γνωστοποίηση του καταλόγου των προτεινομένων έργων αιτιάται από την Νομαρχία Ξάνθης μέσα σε διάστημα 2 μηνών με την έγκριση του Νομαρχιακού συμβουλίου,  την υποβολή αίτησης στην Διυπουργική επιτροπή Συμπράξεων Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (συμμετέχει ο υπουργός Οικονομικών και ο αρμόδιος εποπτεύων υπουργός του οργανισμού, στην παρούσα φάση ο υπουργός Εσωτερικών). Ακολουθεί η απόφαση της Διυπουργικής επιτροπής και στη συνέχεια ακολουθείται η διαδικασία της προκήρυξης διαγωνισμού, ο οποίος όπως διευκρίνισε ο κ. Νομάρχης είναι πλειοδοτικός διαγωνισμός.Επεξηγηματικά: Όποιος δώσει τα περισσότερα στον φορέα (Νομαρχία) παίρνει το έργο.

Το Διαβαλκανικό έργο και το Αθληιατρικό κέντρο

Αναφορικά με το Διαβαλκανικό κέντρο η επιδίωξη της νομαρχίας – όπως αναφέρεται στις προτάσεις της –  είναι η δημιουργία υπόγειου πάρκιγκ 800 θέσεων που θα γίνεται τόσο ιδιόχρηση όσο και από πολίτες. Επίσης η παραχώρηση γραφείων (σπίτι Χρηστίδη), υπαίθριο αμφιθέατρο, πολυδύναμος πολιτιστικός χώρος και αξιοποίηση της αποθήκης ίσως ως εμπορικό κέντρο, επίσης και η κατασκευή οικοδομής – βιτρίνας, για προσέλκυση του ιδιώτη (προτάθηκε από την αρχιτεκτονική σχολή).

Αναφορικά με το ακίνητο 60 στρεμμάτων για τη δημιουργία αθλιατρικού κέντρου που αποτελεί πρόταση της νομαρχίας φαίνεται ότι αυτό δεν είναι απολύτως εφικτό αφού η δημιουργία του, προϋποθέτει ύπαρξη ξενοδοχειακής μονάδας και άλλων υποδομών που θα λειτουργούσαν κερδοσκοπικά για να είναι βιώσιμα. Η μέγιστη χρηματοδότηση από τα προγράμματα έφτανε στο 45 – 50% .Το υπόλοιπο 50% (8 – 10 εκ. ευρώ), η νομαρχία αδυνατεί να το χρηματοδοτήσει από ίδιους πόρους. Επίσης ενδιαφέρον ιδιωτών δεν υπήρξε. Ο  φάκελος υποβάλλεται για να συμπεριληφθεί και αυτό το έργο στα προτεινόμενα  Τα δυο αυτά έργα έχουν συνολικό προϋπολογισμό κατασκευής 70 εκ. ευρώ και ότι είναι αδύνατον να γίνουν από πόρους της Ν.Α.: «Θέλουμε συνολική και δυναμική αξιοποίηση που να προσφέρει το μεγαλύτερο όφελος για την κοινωνία και να μην είναι μόνο κοινωνικής μορφής αλλά και προς όφελος της Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης», σημείωσε ο Νομάρχης Ξάνθης.

«Φωνή της Αμερικής» αξιοποίηση μέσω ΣΔΙΤ

Αναφορικά με τη «Φωνή της Αμερικής» που ως γνωστόν με την αποχώρηση των Αμερικανών (15 Δεκεμβρίου) περιέρχεται στην ΚΕΔ η συντήρηση και φύλαξη του χώρου στον οποίο διατηρούνται τα κτίσματα, είναι ιδιοκτησίας ΚΕΔ (Β.Κ.) και εν μέρει του Δασαρχείου Ξάνθης., ο νομάρχης Ξάνθης επανέλαβε τις προτάσεις της Νομαρχίας (ξενοδοχειακή μονάδα , γήπεδο γκολφ κ.λ.π.), για  τις οποίες, όπως ενημέρωσε το σώμα,  γνωστοποίησε και στον γ. γραμματέα του Σ.Δ.Ι.Τ. και στην πρόσφατη συνάντησή του με τον υφυπουργό περιβάλλοντος κ. Καλογιάννη παρουσία του κ. Κοντού, ώστε να γίνει αξιοποίηση μέσω του Σ.Δ.Ι.Τ. Για το λόγο αυτό συμπεριλαμβάνονται στους φακέλους που θα υποβληθούν . Μάλιστα σημείωσε ότι ο υφυπουργός περιβάλλοντας είδε με κατανόηση το θέμα όπως και ο γ. γραμματέας ΣΔΙΤ.

Η κα Κιοσσέ ζήτησε περισσότερες διευκρινίσεις αναφορικά με τις δράσεις που θα εξυπηρετήσει το Διαβαλκανικό κέντρο και ποιοι θα είναι οι εν δυνάμει εταίροι σε μια τέτοια σύμπραξη αλλά και για τον προσδιορισμό του οφέλους της Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης. Ο κ. Νομάρχης διευκρίνισε ότι απαράβατος όρος που τίθεται από την νομαρχία είναι ο υπόγειος χώρος στάθμευση. Θα αποφασιστεί από το Ν.Σ. πόσες θέσεις θα πάρει η Νομαρχία και όλα θα εξαρτηθούν από τις προσφορές .Ο κ. Μακρίδης στην παρέμβασή του υπενόησε ότι μάλλον ανέφικτα είναι όλα αυτά καθώς δύσκολα θα βρεθεί ιδιώτης με τέτοιες προσφορές και κατέθεσε την πρόταση να τα υλοποιήσει όποτε δύναται σταδιακά και τμηματικά η Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση από δικούς της πόρους, αλλά ο νομάρχης επανέλαβε ότι επιδιώκεται μια συνολική αξιοποίηση με αυξημένη ελκυστικότητα για τον ιδιώτη, ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη κοινωνική ωφέλεια.

Το δεύτερο θέμα αφορούσε την 1η τροποποίηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων. Προτάθηκε από την αρμόδια υπηρεσία και εγκρίθηκε η ανακατανομή των εγκεκριμένων  πιστώσεων του έτους 2006 ενός του συνολικού ορίου των 2.504.224 ευρώ. Η συνολική ανακατανομή ανέρχεται στο ποσό των 238.000 ευρώ και αφορά στα ήδη ενταγμένα έργα και ένταξη δύο νέων έργων «Μελέτη οριοθέτησης τμήματος χειμάρρου (χ.θ.2 – 000 της οδού Ξάνθης – Καβάλας) και με προϋπολογισμό 6.300 ευρώ και πίστωση 1.000 ευρώ και το έργο «Μελέτη δρόμου Κίδαρη με προϋπολογισμό 36.000 ευρώ και πίστωση 1000 ευρώ. Στο σημείο αυτό ο κ. Νομάρχης επεσήμανε ότι: «πρέπει να νιώθουμε περήφανοι για το έργο της Ν.Α.», καθώς οι απορροφήσεις της Ν.Α. φτάνουν σε ποσοστό το 82% όταν ο μέσος όρος  απορρόφησης της χώρας είναι  35%. Και παρότι υπήρχε αποθεματικό επίδοσης που δινόταν για επιβράβευση αυτό ξεχάστηκε…στην πορεία!

Αναφορικά δε με το έργο στον Κίδαρη ο Νομάρχης δεσμεύτηκε ότι θα γίνει το έργο έστω και  με πόρους της Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης

Τα υπόλοιπα θέματα τα οποία εγκρίθηκαν όλα αφορούσαν 11η τροποποίηση του προϋπολογισμού (3ο ),υποβολή προτάσεων για ίδρυση , προαγωγή, υποβιβασμό, κατάργηση σχολείων και νηπιαγωγείων(5ο) και γνωμοδοτήσεις επί μελετών περιβαλλοντικών όρων μιας κτηνοτροφικής μονάδας και αντιπλημμυρικής προστασίας χειμάρρων της Ξάνθης, καθώς και τη διευθέτηση του Κεντρικού και Δυτικού χειμάρρου Κιμμερίων για το οποίο ο νομάρχης είπε ότι θα ληφθεί ειδική μέριμνα για τους κτηνοτρόφους της περιοχής.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2006
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Δήμο Βιστονίδας

Πρόσφατα ανακοινώθηκε από τον Δήμο Βιστονίδας η Απόφαση της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμ…