- 750 ml νερό
- 500 γρ. ζάχαρη
- 150 γρ. μαργαρίνη
- 250 γρ. σιμιγδάλι χονδρό
- 150 γρ. φουντούκια καβουρδισμένα στο γκριλ για 10λεπτά και στη συνέχεια χονδροσπασμένα (προαιρετικά)
- 1 κουτάκι σκόνη βανίλιας
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1/2 κουτ. γλ. κανέλα σκόνη
- 150 γρ. κουβερτούρα 52% κακάο, σπασμένη σε κομμάτια
Σε κατσαρολάκι βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη να πάρουν μια βράση σε μέτρια φωτιά. Βράζουμε για 6 – 7 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Σε άλλη κατσαρόλα καβουρδίζουμε το σιμιγδάλι με τη μαργαρίνη, ανακατεύοντας διαρκώς με μια ξύλινη κουτάλα για 5 – 6 λεπτά μέχρι να πάρει σιμιγδάλι ένα σκούρο χρυσαφί χρώμα. Ρίχνουμε τα φουντούκια και συνεχίζουμε το καβούρδισμα για 1 – 2 λεπτά. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε σταδιακά και με προσοχή το σιρόπι. Ανακατεύουμε έντονα και ασταμάτητα με την ξύλινη κουτάλα ή με το σύρμα μέχρι να φτιάξουμε ένα σχετικά λασπώδες μείγμα.
Βάζουμε ξανά την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ρίχνουμε τη βανίλια. Αν δούμε ότι το μείγμα κοχλάζει και κάνει μεγάλες φουσκάλες χαμηλώνουμε κι άλλο τη φωτιά συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα και την κουβερτούρα ανακατεύοντας πολύ καλά μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Βάζουμε το μείγμα σε λαδωμένη φόρμα κέικ ή χαλβά και το αφήνουμε μία ώρα πριν το ξεφορμάρουμε και το σερβίρουμε.