Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Ανοίγει ξανά συζήτηση για την αναδιάρθρωση καλλιεργειών

Ανοίγει ξανά συζήτηση για την αναδιάρθρωση καλλιεργειών

0

«Η τόνωση της εξωστρέφειας είναι ένα πολύ σημαντικό συστατικό στην προσπάθεια που κάνει το ΥΠΑΑΤ για τον μετασχηματισμό του αγροδιατροφικού τομέα», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων


Σε συνδυασμό με τα νέα δεδομένα που έχει επιφέρει η κλιματική κρίση είναι η ώρα να ανοίξει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση καλλιεργειών, είπε ο υπουργός τονίζοντας πώς η παραγωγή θα πρέπει να προσανατολιστεί σε αυτό που ζητάει η αγορά. «Δεν μπορούμε να συζητάμε για συγκεκριμένα μοντέλα που μάθαμε να ακολουθούμε χωρίς να λαμβάνουμε υπ’ όψιν μας συγκεκριμένα δεδομένα (όπως τι νερό απαιτείται) αλλά παράλληλα και τι ζητάει η αγορά. Θα παράξουμε αυτό που η ίδια η αγορά ζητάει» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι αυτή η κουβέντα που γίνεται για πολλά χρόνια αλλά ουδέποτε υλοποιήθηκε, θα προχωρήσει.

Στην ίδια εκδήλωση μετείχαν οι Ανδρέας Φίλιας Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Πλάτωνας Μαρλαφέκας Πρόεδρος Επιμελητηρίου Αχαΐας, Παναγιώτης Τσιχριτζής Πρόεδρος Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας και Κωνσταντίνος Νικολούτσος Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ηλείας.

Ο ρόλος των Αγροτικών Τμημάτων στα Επιμελητήρια

Καθοριστικό όπλο για τον πρωτογενή τομέα, όπως είπε ο υπουργός, είναι η γνώση, η οποία – πρόσθεσε – μπορεί να αποκτηθεί μέσα από τη νομοθετημένη, πλέον, λειτουργία των Αγροτικών Τμημάτων στα 53 Επιμελητήρια της χώρας. Σύμφωνα με τον νόμο που ψηφίσθηκε, συμπλήρωσε, «στα Αγροτικά Τμήματα θα εγγράφονται όλοι οι τυποποιητές, έμποροι, συνεταιρισμοί και ομάδες παραγωγών που ασκούν εμπορική δραστηριότητα, ενώ παράλληλα, τα Επιμελητήρια θα διατηρούν το Μητρώο κατ’ επάγγελμα Αγροτών, το οποίο θα ανήκει στο ΥΠΑΑΤ και στο οποίο θα εντάσσονται όλοι ανεξαιρέτως οι αγρότες της χώρας. Κάθε γεωργός, κτηνοτρόφος, μελισσοκόμος και αλιέας. Στόχος μας να αποκτήσουμε ακριβή εικόνα για να μπορέσουμε στη συνέχεια να σχεδιάσουμε στοχευμένες πολιτικές».

Όπως τόνισε, απώτερος σκοπός μπορεί να είναι «η ίδρυση αμιγώς αγροτικών επιμελητηρίων, που θα αποτελούν το σπίτι του κάθε αγρότη και θα συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου, όμως πρώτα να χτίσουμε σωστά Αγροτικά Τμήματα και σύγχρονο Μητρώο Αγροτών».

Η εξωστρέφεια για την ενδυνάμωση του πρωτογενούς τομέα

Μέσα σε ένα περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις, οι οποίες απειλούν την ύπαρξη του πρωτογενούς τομέα, όπως η κλιματική κρίση και η διεθνής γεωστρατηγική αστάθεια, καλούμαστε να διαβάσουμε σωστά τα δεδομένα και να κάνουμε σωστές ενέργειες που θα εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα του κλάδου. «Με πλάνο, όραμα και ολιστικό σχεδιασμό να καταφέρουμε τον δομικό μετασχηματισμό του πρωτογενούς τομέα», τόνισε ο ΥπΑΑΤ, εκφράζοντας τον στόχο του Υπουργείου στη νέα εποχή.

Βασικό εργαλείο της χώρας μας στην προσπάθεια αυτή είναι, όπως σημείωσε, τα κονδύλια 19.3 δις που εξασφάλισε η Ελλάδα από την ΚΑΠ, τα οποία θα βοηθήσουν τους παραγωγούς να προσδώσουν νέα χαρακτηριστικά στον αγροδιατροφικό τομέα. «Οφείλουμε να τον εξελίξουμε από το παραδοσιακό πρότυπο και χαρακτηριστικά όπως οι νέες τεχνολογίες, οι συνέργειες, η πράσινη ανάπτυξη και η εξωστρέφεια να γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των αγροτών», τόνισε.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στην εξωστρέφεια, σημείωσε ότι «αποτελεί προϋπόθεση ώστε να καταστήσουμε τον πρωτογενή τομέα έναν εκ των βασικών πυλώνων ανάπτυξης της χώρας μας, απελευθερώνοντας το δυναμικό του ελληνικού οικοσυστήματος της αγροτικής οικονομίας αλλά και να ενισχύσουμε αποτελεσματικά τα μοναδικής ποιότητας προϊόντα της ελληνικής γης και να καταφέρουμε την ενίσχυση της διείσδυσής τους στις διεθνείς αγορές».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Άγονος ο διαγωνισμός αναστήλωσης του διατηρητέου γεφυριού στο 4ο χιλιόμετρο Ξάνθης – Σταυρούπολης

Προκηρύχθηκε τον Ιούλιο του 2023 από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Το έργο έχει προϋπολογ…