Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ρεύμα: Έρχονται νέα μπλε τιμολόγια – Προϊόντα σταθερής χρέωσης για λιγότερο από 12μηνο

Ρεύμα: Έρχονται νέα μπλε τιμολόγια – Προϊόντα σταθερής χρέωσης για λιγότερο από 12μηνο

0

Καθοδόν κι άλλα 6μηνα ή 8μηνα σταθερά τιμολόγια


Σε παρέμβαση που θα επιτρέψει τη διάθεση τιμολογίων με σταθερές χρεώσεις για λιγότερο από 12μηνο, πρόκειται να προχωρήσει άμεσα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σύμφωνα με ανώτερα στελέχη του υπουργείου, για αυτό τον σκοπό το αμέσως προσεχές διάστημα θα υπάρξει τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης για τη «χρωματική σήμανση» των τιμολογίων, ώστε να διευκρινίζεται ότι στα σταθερά (μπλε) προϊόντα εντάσσονται τιμολόγια με σταθερή χρέωση για τουλάχιστον 6 μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα ανέκυψε με την κυκλοφορία του «Ρεύμα ΜΑΧΙ Home Fixed» από την εταιρεία «Φυσικό Αέριο», το οποίο έχει διάρκεια 8 μήνες και σταθερή τιμή για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικά επίπεδα. Η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) υποστηρίζει πως το συγκεκριμένο προϊόν παραβιάζει τον Κώδικα Προμήθειας και τη «χρωματική σήμανση», ζητώντας από την εταιρεία να το αποσύρει, όπως αποκάλυψε το Insider.gr.

Όπως είναι φυσικό, η θέση της ΡΑΑΕΥ βάζει απαγορευτικό σε κάθε τιμολόγιο σταθερής χρέωσης για λιγότερο από 12 μήνες. Τιμολόγια που, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη σχεδιάσει και άλλοι πάροχοι, οι οποίοι περιμένουν να ξεκαθαρίσει το τοπίο, για να προχωρήσουν στις επόμενες κινήσεις τους. Άποψη του ΥΠΕΝ είναι ωστόσο πως θα πρέπει να αρθεί το απαγορευτικό, καθώς τα πιο σύντομης διάρκειας σταθερά τιμολόγια μπορούν να προσφέρουν προσιτές τιμές, επομένως η διάθεσή τους στην αγορά λειτουργεί προς το συμφέρον του καταναλωτή.

Ενδεικτικό του σκοπέλου που υφίσταται αυτή τη στιγμή, είναι ότι ένα σταθερό προϊόν πιο μικρής διάρκειας εντάσσεται στα κίτρινα (κυμαινόμενα) προϊόντα, καθώς στα μπλε προϊόντα ομαδοποιούνται αποκλειστικά τα σταθερά τιμολόγια για τουλάχιστον 12 μήνες.

Ωστόσο, για να προσφέρουν οι πάροχοι μη κυμαινόμενες χρεώσεις (ακόμη και για ένα 6μηνο) είναι αναγκασμένοι να εφαρμόσουν ρήτρες πρόωρης αποχώρησης, ώστε να είναι διασφαλισμένοι πως θα αποζημιωθούν για τις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν προαγοράσει, στην περίπτωση που ο καταναλωτής αποφασίσει να εγκαταλείψει τη σύμβαση πριν αυτή λήξει. Κάτι που όμως κανονικά δεν επιτρέπεται στα προϊόντα κίτρινου χρώματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως επισημαίνουν τα στελέχη του ΥΠΕΝ, στην υφιστάμενη Υπουργική Απόφαση για τη «χρωματική σήμανση», στα προϊόντα μπλε «χρώματος» δεν αναφέρεται διάρκεια – απλώς ότι πρόκειται για «προϊόντα σταθερής τιμής σταθερού χρόνου». Έτσι, με την τροποποίηση της Υπουργικής, θα αποσαφηνίζεται πως πρόκειται για προϊόντα σταθερής τιμής, για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του 6μηνου.

Επομένως, ένα τιμολόγιο με 6μηνη σταθερή χρέωση θα έχει πλέον μπλε «χρώμα» και θα μπορεί να διατεθεί κανονικά, με την πρόβλεψη για «πέναλτι» πρόωρης αποχώρησης. Ως αποτέλεσμα, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως σύντομα θα κυκλοφορήσουν αρκετές ακόμη ανάλογες προσφορές και από άλλες εταιρείες, με σταθερή τιμή για 6, 8, ή και 10 μήνες.

Εναλλακτική επιλογή του υπουργείου θα ήταν η αλλαγή του Κώδικα Προμήθειας. Ωστόσο, η λύση αυτή θα ήταν πολύ πιο χρονοβόρα, καθώς θα έπρεπε να προηγηθεί η προετοιμασία εισήγησης από τη ΡΑΑΕΥ, η οποία μάλιστα θα χρειαζόταν να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση πριν σταλεί στο υπουργείο. Οι κύκλοι του ΥΠΕΝ επισημαίνουν ότι η ερμηνεία του Κώδικα Προμήθειας είναι αρμοδιότητα της ΡΑΑΕΥ, η οποία ωστόσο «κινείται στο όριο» στην περίπτωση των συμβάσεων με διάρκεια μικρότερη του ενός έτους.

Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνουν, στην περίπτωση των σταθερών τιμολογίων που είναι πιο σύντομα από 12μηνο, θα προστεθούν με τη νέα Υπουργική και ασφαλιστικές δικλείδες διαφάνειας, οι οποίες θα εγγυώνται πως ο καταναλωτής έχει πλήρη και σαφή εικόνα των χαρακτηριστικών των προϊόντων. Προς το παρόν, δεν έχουν οριστικοποιηθεί η φόρμουλα που θα έχουν αυτές οι δικλείδες.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τέλη κυκλοφορίας: Έρχονται οι σαρωτές πινακίδων για όσους δεν πλήρωσαν

Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα εντοπίζουν επί τόπου όσους κυκλοφορούν στους δρόμους οχήματα που έ…