Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τέμπη: Χθες υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση του ΚΚΕ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής

Τέμπη: Χθες υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση του ΚΚΕ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής

0

Με σφοδρή αντιπαράθεση ξεκίνησε η συζήτηση επί των προτάσεων για Εξεταστική ή Προανακριτική

Απών ο πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης – Αντ’ αυτού μίλησε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης

Το αίτημα του ΚΚΕ για συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για το έγκλημα των Τεμπών συζητήθηκε χθες Τετάρτη 15 Νοεμβρίου στην Ολομέλεια της Βουλής με μοναδικό απόντα τον πρωθυπουργό.

Υπερψηφίστηκε η πρόταση του ΚΚΕ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, όπως αποφάσισε τη Δευτέρα η Διάσκεψη των Προέδρων ενώ ψήφισαν υπέρ της συγκρότησης Εξεταστικής Επιτροπής για το έγκλημα των Τεμπών τάχθηκαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες και Πλεύση Ελευθερίας, ενώ καταψήφισε το ΠΑΣΟΚ.

Ένταση μεταξύ ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επικράτησε στην αρχή της συζήτησης στην Ολομέλεια. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος, ζήτησε να αναβληθεί η διαδικασία για να συζητηθούν σε κοινή συνεδρίαση τα αιτήματα για Εξεταστική και Προανακριτική σε σχέση με τη σιδηροδρομική τραγωδία και τη σύμβαση 717, αποκαλώντας την πρόταση του ΚΚΕ «σανίδα σωτηρίας για τη ΝΔ».

Ο Θανάσης Παφίλης κατηγόρησε τον κ. Μάντζο για διάδοση fake news, χαρακτηρίζοντας το ΠΑΣΟΚ… «υπερωκεάνιο σωτηρίας της ΝΔ».

Από την πλευρά της πλειοψηφίας, ο Θάνος Πλεύρης αντέτεινε ότι το ΠΑΣΟΚ συναίνεσε στη Διάσκεψη των Προέδρων για τη σημερινή διεξαγωγή της συζήτησης, υποστηρίζοντας ότι δεν γίνεται να διεξαχθεί από κοινού συζήτηση επί των προτάσεων για Εξεταστική και Προανακριτική.

ΚΚΕ: Η εξεταστική επιτροπή δεν έρχεται σε αντιπαράθεση με την πρόταση για προκαταρκτική επιτροπή

Το ΚΚΕ θέλει να διερευνηθεί το χρονικό διάστημα από το 1997 πριν δηλαδή από τη σύμβαση 717. Η πρόταση υπερψηφίστηκε από όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου εκτός από το ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ το οποίο εμμένει στη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.

«Η εξεταστική επιτροπή δεν έρχεται σε αντιπαράθεση με την πρόταση για προκαταρκτική επιτροπή που κατέθεσε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ενδεχομένως άλλο κόμμα. Το ΚΚΕ θα συμβάλει με κάθε τρόπο στην διερεύνηση και απόδοση των πολιτικών και των ποινικών ευθυνών σε όλους τους υπαίτιους», τόνισε ο Θανάσης Παφίλης χαρακτηρίζοντας ως «ανάξια λόγου αυτά τα οποία ακούστηκαν για το ΚΚΕ ως δεκανίκι της Νέας Δημοκρατίας. «Κοιταχτείτε στον καθρέφτη. Μαζί κυβερνήσατε μαζί υπογράψαμε τα μνημόνια και τολμάτε να λέτε ότι το ΚΚΕ αποτελεί δεκανίκι της Νέας Δημοκρατίας;», τόνισε.

«Κυβέρνηση και ΝΔ έκαναν την ανάγκη φιλοτιμία για να καλύψουν απαράδεκτες τοποθετήσεις στελεχών», πρόσθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ και παράλληλα μίλησε για «αναδίπλωση» του ΣΥΡΙΖΑ «που μέχρι χθες έλεγε ότι δεν θα ψηφίσει την πρόταση του ΚΚΕ».

«Το ΚΚΕ για τη συγκεκριμένη πρόταση του αξιοποίησε την αγωγή που κατέθεσαν οι συγγενείς των θυμάτων στα Τέμπη», είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος και τόνισε ότι για την απόδοση ποινικών ευθυνών δεν χρειάζεται να συγκροτηθεί εξεταστική επιτροπή. «Ο πραγματικός ένοχος είναι η πολιτική της ΕΕ για τους σιδηροδρόμους η οποία εντάσσεται στη συνολικότερη πολιτική απελευθέρωσης των μεταφορών», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

ΠΑΣΟΚ: Η Νέα Δημοκρατία πιάνεται από την σανίδα που της δίνει το ΚΚΕ

«Την Παρασκευή μαθαίνουμε για την σημερινή (Τετάρτη 15/11) συζήτηση. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την επίσπευση, εκτός από το ότι η Νέα Δημοκρατία πιάνεται από την σανίδα που της δίνει το ΚΚΕ. Η Νέα Δημοκρατία αντί να μπει σε ουσιαστική συζήτηση ποινικών ευθυνών επιλέγει συζήτηση πολιτικών ευθυνών αρνούμενη ότι υπάρχουν εγκληματικές παραλείψεις και δείχνοντας ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρωτοφανής μεθόδευση με στόχο την συγκάλυψη», είπε ο Δημήτρης Μάντζος ανακοινώνοντας την πρόταση του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ για προκαταρκτική εξέταση.

«Γιατί να χάσουμε το χρόνο μας σε μία Εξεταστική επιτροπή και να πάμε κατευθείαν σε Προανακριτική επιτροπή από τη στιγμή που δύο πρόσωπα φέρονται ότι τέλεσαν συγκεκριμένα αδικήματα. Ρίχνετε την μπάλα στην εξέδρα», τόνισε στην εισήγησή της η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη.

«Η εξεταστική επιτροπή είναι μια προσπάθεια διάχυσης των ευθυνών που θα οδηγεί σε συγκάλυψη», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης και χαρακτήρισε «αθλιότητα» «αυτό που ξεστόμισαν για το ποιους ενδιαφέρει η τραγωδία των Τεμπών». Έχουν ευθύνη όσοι άφησαν τα τρένα να κινούνται στα τυφλά, πρόσθεσε, και είπε ότι ο ελληνικός λαός ζητάει επιτέλους Δικαιοσύνη.

«Εμείς λέμε ξεκάθαρα πως αν υπήρχε τηλεδιοίκηση οι συνάνθρωποι μας θα ζούσαν. Γι αυτό ζητάμε προανακριτική με βάση το πόρισμα του ευρωπαίου εισαγγελέας. Υπάρχει ώριμη δικογραφία. Να μη χαθεί άλλος χρόνος. Να μην ξεκινήσουμε από  μια εξεταστική που πιθανά θα καταλήξει σε εξεταστική. Η πρόταση του ΚΚΕ θα δώσει διέξοδο διαφυγής και πολιτικά και χρονικά στη ΝΔ», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

ΝΔ: Τακτικισμός είναι η Προανακριτική που προτείνουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Στη διάσκεψη των Προέδρων, το ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ δεν έθεσε θέμα αναβολής, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης υποστηρίζοντας ότι «αυτό που ζητά το ΠΑΣΟΚ είναι διαφορετικής τάξεως συζητήσεις».

Ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ότι επιδίδονται «σε τακτικισμούς». Απέρριψε ως «απαράδεκτες τις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί συμπόρευσης της ΝΔ με το ΚΚΕ» λέγοντας ότι «αν κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ αναζητάτε κάπου “δεκανίκια”, τότε αυτά να ψάξετε να τα βρείτε με τον νεαρό σας πρόεδρο στο ΠΑΣΟΚ και τον κύριο Ανδρουλάκη. Καθώς σε αυτόν ο κ. Κασσελάκης προσέτρεξε για να κάνει συμμαχία. Πατερούληδες ψάχνουν άλλοι. Ο κ. Βορίδης παρατήρησε πως «η ΝΔ έχει σαφείς ενστάσεις με το σκεπτικό της πρότασης σύστασης Εξεταστικής του ΚΚΕ. Παρά ταύτα, θα την υπερψηφίσουμε ως προς το αιτητικό της σκέλος γιατί βαθιά πιστεύουμε πως τακτικισμός δεν είναι η Εξεταστική των Πραγμάτων Επιτροπή αλλά τακτικισμός είναι η Προανακριτική Επιτροπή που προτείνουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ», καθώς έτσι «αντί να ψάξουμε τις καταστάσεις, αντί να διερευνήσουμε πράγματα και δομές, συνθήκες και όρους λειτουργίας των σιδηροδρόμων, θα πάμε κατευθείαν στα πρόσωπα. Θα πάμε στην αρένα».

ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ: Πρόταση για σύσταση ειδικής επιτροπής

«Η μοναδική μετωπική σύγκρουση στην ιστορία του ελληνικού σιδηρόδρομου, με 57 νεκρούς, έγινε επί ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, και αυτό δεν ήταν καθόλου τυχαίο» τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεοδώρα Τζάκρη κατά την εισηγητική της ομιλία. Όπως δήλωσε η κ. Τζάκρη, ο ΣΥΡΙΖΑ “δεν αντιτίθεται” στην παρούσα πρόταση» του ΚΚΕ, ωστόσο:

Καταθέτει πρόταση «για σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης στη βάση του έγγραφου της ευρωπαϊκής εισαγγελικής αρχής, σύμφωνα με το οποίο παραπέμπεται προς εξέταση για τυχόν τέλεση κακουργηματικής απιστίας και παράβαση καθήκοντος, ο υπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής του Αχιλλέως, ενώ και παρά το γεγονός ότι από τη δικογραφία δεν προκύπτει τίποτα το συγκεκριμένο για υποτιθέμενη παράβαση καθήκοντος του Χρήστου Σπίρτζη, εμείς λέμε “όλα στο φως”».

«Για να έχει αξία η συναίνεση της ΝΔ στη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής «θα πρέπει σήμερα να δεσμευτείτε, ότι δεν θα ακυρώσετε, διά της πλειοψηφίας, την κλήση οποιουδήποτε μάρτυρα προταθεί, αλλιώς, θα γραφτεί μία ακόμα μελανή σελίδα στην προσπάθεια συγκάλυψης», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκος Παππάς. «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα αξιοποιήσει και θα υπερψηφίσει οποιαδήποτε πρόταση κατατίθεται», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος επισήμανε τους «κινδύνους οι διαδικασίες των εξεταστικών και προκαταρκτικών επιτροπών να υποκλιθούν σε συσχετισμούς και πολιτικά κίνητρα». Πρόσθεσε ότι «η σημερινή διαδικασία δίνει τη δυνατότητα στην αντιπολίτευση με τα 2/5 των ψήφων της Βουλής να προχωρήσει στη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής».

Δ. Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ θα κάνει ό, τι πρέπει στην εξεταστική επιτροπή και θα υπερψηφίσει κάθε άλλη πρόταση

«Το χρωστάμε στους 57 αθώες ψυχές που χάθηκαν εκείνο το βράδυ, στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, όταν δύο τρένα βρίσκονταν στην ίδια γραμμή, χωρίς να το πάρει κανένας χαμπάρι», είπε ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ , επισημαίνοντας ότι «πρέπει να διερευνηθούν όλα και σαφώς ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων».

«Η Νέα Δημοκρατία κάνει την ανάγκη φιλοτιμία, για να μη συγκρουστεί με τον κόσμο. Αλλά η κυβέρνηση είναι σε δύσκολη θέση γιατί έχουν προηγηθεί οι απαράδεκτες δηλώσεις Γεωργιάδη, που είπε ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται για μία εξεταστική για τα Τέμπη. Αλήθεια κύριοι της κυβέρνησης πως μπορείτε να λέτε ότι ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται για να εξεταστική για τα Τέμπη και από την άλλη να την ψηφίζετε», πρόσθεσε ο κ. Κουτσούμπας.

Προς ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ο κ. Κουτσούμπας καταλόγισε ότι «ενδιαφέρονται μόνο να εξυπηρετήσουν μικροκομματικές σκοπιμότητες, και να ρίξουν πυροτεχνήματα κόβοντας και ράβοντας τις ευθύνες στελεχών τους».

«Ξεχνάτε κύριοι του ΠΑΣΟΚ ότι αν εάν η Προανακριτική Επιτροπή απορριπτόταν θα τελείωνε η διερεύνηση ευθυνών», επεσήμανε ο κ. Κουτσούμπας.

Κ. Βελόπουλος: Αρκεί να μπουν στη φυλακή όσοι είναι υπεύθυνοι

«Εμείς λέμε ό, τι και να φέρετε, είτε εξεταστική είτε προανακριτική, εμείς θα την υπογράψουμε, αρκεί να μπουν με βραχιολάκια στη φυλακή όσοι είναι υπεύθυνοι όλες αυτές τις δεκαετίες. Μπαζώσατε το χώρο της τραγωδίας κι αυτό το κάνει ο εγκληματίας που δεν θέλει να βρεθεί ένοχος», τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

«Όταν τον περασμένο Ιούλιο καταθέσαμε πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το δυστύχημα των Τεμπών, ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισαν την πρόταση της Ελληνικής Λύσης», τόνισε ο Κυριάκος Βελόπουλος, υποστηρίζοντας ότι «το έγκλημα είναι διακομματικό».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης είπε ότι «πρέπει να καταθέτουμε επιχειρήματα και στοιχεία για να καταλάβει ο ελληνικός λαός ποιος λέει ψέματα, υποστηρίζοντας ότι το έγκλημα είναι διακομματικό. Δυστυχώς η Ελλάδα δεν έχει σιδηρόδρομο. Ποτέ δεν είχαμε. Ποιος φταίει; Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί φταίνε. Ποιος φταίει; Το ΚΚΕ; Εσείς κυβερνήσατε», πρόσθεσε και επανέλαβε ότι εάν θέλατε την αλήθεια, θα ψηφίζατε πριν από τέσσερις μήνες την πρόταση που καταθέσαμε για την εξεταστική επιτροπή.

Παύλος Μαραγκός
pmaragkos@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Από την Ξάνθη στις Βρυξέλλες: Γνωριμία με τους έξι υποψήφιους ευρωβουλευτές

Μιλούν για το στίγμα της υποψηφιότητάς τους και τους λόγους που ζητούν τη στήριξη των πολι…