Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Σκηνές τρόμου στο Νοσοκομείο «Αλ Σίφα» από την έφοδο του ισραηλινού στρατού

Σκηνές τρόμου στο Νοσοκομείο «Αλ Σίφα» από την έφοδο του ισραηλινού στρατού

0

Ισραηλινοί στρατιώτες παραμένουν στο Νοσοκομείο «Αλ Σίφα» της Γάζας, ενώ άρματα μάχης και τεθωρακισμένες μπουλντόζες βρίσκονται στον εξωτερικό περίβολο του κτιριακού συγκροτήματος

Σύμφωνα με μαρτυρίες που μεταδίδει το «Al Jazeera», οι Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν εισβάλει στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, στο Τμήμα Εξειδικευμένων Χειρουργείων και στο Μαιευτήριο και διεξάγουν επιχειρήσεις έρευνας δωμάτιο προς δωμάτιο, διάδρομο προς διάδρομο, ανακρίνουν τους γιατρούς και το ιατρικό προσωπικό μεμονωμένα.

Ο ισραηλινός στρατός έχει εγκαταστήσει ηλεκτρονικά σημεία ελέγχου σε πολλές πόρτες των κεντρικών κτιρίων του νοσοκομείου και καλεί τους ανθρώπους μέσα, είτε πρόκειται για την ιατρική ομάδα, είτε για ασθενείς, είτε για ανθρώπους που έχουν καταφύγει στο νοσοκομείο, να βγουν από τα κτίρια και να συγκεντρωθούν στην αυλή.

Ο Mohammed Zaqout, διευθυντής των νοσοκομείων στη Γάζα, δήλωσε στο «Associated Press» τηλεφωνικά ότι οι ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, είναι τρομοκρατημένοι μετά την έφοδο των ισραηλινών δυνάμεων στα κτίρια. «Ουρλιάζουν. Είναι μια πολύ τρομακτική κατάσταση… δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο για τους ασθενείς παρά να προσευχηθούμε», είπε.

Ο δημοσιογράφος Jihad Abu Shanab, μιλώντας στο «Al Jazeera», μέσα από το νοσοκομείο, είπε ότι «οι Ισραηλινοί πυροβολούν οποιονδήποτε κινείται στους διαδρόμους. Κανείς δεν έκανε τίποτα, δεν υπάρχει κανενός είδους αντίσταση μέσα από το νοσοκομείο».

«Αμερικανικές αναφορές κάνουν λόγο για ύπαρξη τούνελ κάτω από το νοσοκομείο. Αυτό είναι ψέμα», σημείωσε.

Υπάρχει ανησυχία για τους 3.000 ανθρώπους που βρίσκονται μέσα στο νοσοκομείο, ανάμεσά τους είναι και οι πιο ευάλωτοι. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα είναι ασφαλείς, αναφέρει το «Al Jazeera».

Γύρω από το νοσοκομείο υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι νεκροί, από τις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού, καθώς λόγω των βομβαρδισμών και της πολιορκίας δεν έχει γίνει δυνατή η περισυλλογή τους.

Με μια εξοργιστική ανακοίνωση ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι με την επιχείρηση γίνεται παράδοση «ανθρωπιστικής βοήθειας». «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι οι θερμοκοιτίδες, οι παιδικές τροφές και οι ιατρικές προμήθειες που έφεραν τα άρματα μάχης των IDF από το Ισραήλ έφτασαν με επιτυχία στο Νοσοκομείο Αλ Σίφα» αναφέρει η ανακοίνωση.

Στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας υπάρχει πλέον μόνο ένα νοσοκομείο που εξακολουθεί να δέχεται ασθενείς λόγω των συγκρούσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και της έλλειψης καυσίμων, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ στη διάρκεια της νύκτας.

Το νοσοκομείο αλ Αχλι στην πόλη της Γάζας εξακολουθεί να λειτουργεί αλλά στο ελάχιστο των δυνατοτήτων του, επισήμανε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha).

Το Ocha πρόσθεσε ότι όλα τα υπόλοιπα νοσοκομεία στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θυλάκου έχουν σταματήσει να λειτουργούν λόγω της έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος, ιατρικών εφοδίων, οξυγόνου, νερού και τροφίμων.

Η κατάσταση επιδεινώνεται από τους βομβαρδισμούς και τις συγκρούσεις στην περιοχή, επεσήμανε η υπηρεσία του ΟΗΕ. Αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο Αλ Αχλι υπάρχουν 500 ασθενείς.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, τα οποία ήδη βρίσκονταν στα όριά τους, επιδεινώθηκε δραματικά τις τελευταίες ημέρες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), 22 από τα 36 νοσοκομεία του θυλάκου έχουν σταματήσει να λειτουργούν.

Τα υπόλοιπα 14 είναι μετά βίας σε θέση να φροντίσουν τους ασθενείς, περιλαμβανομένων όσων νοσηλεύονται στη μονάδα εντατικής θεραπείας, επισήμανε ο ΠΟΥ.

Για τέταρτη συνεχή ημέρα, το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Γάζα δεν παρείχε ενημέρωση για τον αριθμό των θυμάτων μετά την «κατάρρευση των υπηρεσιών και των επικοινωνιών στα νοσοκομεία στο βορρά», ανέφερε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) στην τελευταία ενημέρωση που έκανε την Τρίτη.

Μέχρι την περασμένη Παρασκευή, περίπου 11.078 Παλαιστίνιοι είχαν αναφερθεί ότι είχαν πεθάνει. Από αυτούς, οι 4.506 είναι παιδιά και οι 3.027 γυναίκες.

Με πληροφορίες από: «Al Jazeera»

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μήνυμα για συμμετοχή στις ευρωεκλογές με στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τετραμελές κλιμάκιο υποψηφίων στην Ξάνθη

Σε εκδήλωση μίλησαν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές Κώστας Αρβανίτης, Αναστασία Σαπουνά, Γρηγόρ…