Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Έξτρα κονδύλια και πρόσθετη μοριοδότηση στα Σχέδια Βελτίωσης των αγροτών του Έβρου

Έξτρα κονδύλια και πρόσθετη μοριοδότηση στα Σχέδια Βελτίωσης των αγροτών του Έβρου

0

Μια πιο καθαρή εικόνα σχηµατίζεται για τον τρόπο µε τον οποίο θα διευκολυνθεί η αντικατάσταση εξοπλισµού και τρακτέρ σε περιοχές της Θεσσαλίας αλλά και του Έβρου

Φαίνεται πως το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κατευθύνεται στη λύση της κατά προτεραιότητα συµµετοχής αγροτών από τις περιοχές αυτές στα αναπτυξιακά προγράµµατα της νέας περιόδου (ΠΑΑ), µε την κατοχύρωση επιπλέον µοριοδότησης σε περιπτώσεις αγροτών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές.«Μετά από εντολή µου, θα δοθεί εξάµηνη παράταση στα συγχρηµατοδοτούµενα προγράµµατα του ΠΑΑ, ενώ θα υπάρξει αυξηµένη µοριοδότηση στα επόµενα προγράµµατα για τις περιοχές της Θεσσαλίας, Φθιώτιδας, Έβρου και Ρόδου. Επίσης θα υπάρξει πρόνοια για αύξηση κονδυλίων στα Σχέδια Βελτίωσης που έχουν κατατεθεί για αξιολόγηση από τις συγκεκριµένες περιοχές», ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης στην ενηµέρωση  του Συντονιστικού στη Λάρισα την περασµένη Τετάρτη.

Όλα δείχνουν ότι η τροποποίηση του στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ θα γίνει στη λογική της αλλαγής των πινάκων µοριοδότησης σε προγράµµατα όπως τα Σχέδια Βελτίωσης ή ακόµα και των Νέων Αγροτών ή της Μεταποιήσης, χωρίς ωστόσο να έχει αποκλειστεί ακόµα το ενδεχόµενο µετατόπισης πόρων από το ΠΑΑ για τον σχηµατισµό και κάποιο ειδικού µέτρου αντικατάστασης εξοπλισµού. Για την επί πλέον µοριοδότηση των πληγέντων από πληµµύρες και πυρκαγιές σε συγχρηµατοδοτούµενα προγράµµατα του ΠΑΑ, µίλησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων Λευτέρης Αυγενάκης σε παρέµβασή του στο 4ο Olympia Forum.

Οι διαχειριστικές αρχές πάντως εξετάζουν και άλλους πιθανούς ελιγµούς που θα µπορούσαν να διευκολύνουν την υπόθεση αντικατάστασης κατεστραµµένου αγροτικού εξοπλισµού στον θεσσαλικό κάµπο. Ακούγεται πως γίνονται συζητήσεις για πρόγραµµα που επιδοτεί κατεστραµµένο µηχανολογικό εξοπλισµό σε έως και το 100% του κόστους του. Ένα δεύτερο σενάριο  που έχουν πέσει στο τραπέζι για τη βοήθεια από τα διαρθρωτικά µέτρα ΚΑΠ που θα εστιάζει στην ανασύσταση του πρωτογενούς τοµέα στη Θεσσαλία, αφορά στη δυνατότητα εγγυηµένου δανεισµού µε µηδενικό επιτόκιο. Σύµφωνα µε πληροφορίες οι αρµόδιοι είναι αποφασισµένοι να εκµεταλλευτούν το γεγονός πως η Ευρώπη θα µπορούσε να δώσει πολύ πιο εύκολα πλέον το «πράσινο φως» για τέτοιου είδους προβλέψεις στον στρατηγικό σχεδιασµό, µετά και τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη µε την πρόεδρο της Κοµισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Το πώς τώρα θα µπορέσει να σχεδιαστεί ένα ειδικό πρόγραµµα µε 100% επιδότηση για την ανασύσταση του µηχανολογικού εξοπλισµού (κτιριακά, τρακτέρ, παρελκόµενα κ.λπ), µένει να φανεί.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε ψηφιακή πλατφόρμα καλούνται να καταχωρίσουν οι δήμοι τα έργα πυροπροστασίας

Με κοινή υπουργική απόφαση καθορίζεται η διαδικασία καταγραφής των εκτελεσθέντων έργων πυρ…