Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Πριν πας να ψηφίσεις χρειάζεται να ξέρεις…

Πριν πας να ψηφίσεις χρειάζεται να ξέρεις…

0

Ο Δήμος Αβδήρων και η Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης έχουν το θλιβερό προνόμιο να κατέχουν τις τελευταίες θέσεις στην Περιφέρεια μας ως προς την αξιοποίηση και υλοποίηση έργων του ΕΣΠΑ.

Για χρόνια τώρα έχουν σταματήσει να γίνονται βασικά έργα υποδομής και όχι μόνο  που έχει ανάγκη ο τόπος.

Η ίδια περιφέρεια μας, δυστυχώς, κατέχει τα πρωτεία της πιο φτωχής περιφέρειας, τόσο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη.

Έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, βασικοί δείκτες και μεγέθη που αφορούν στην ανεργία, τον πληθυσμό, στο κατά κεφαλή ακαθάριστο εθνικό προϊόν που είναι το μισό από αυτό της Περιφέρειας Αττικής, στη φτώχεια, στην μετανάστευση.

Δυστυχώς αυτό το εισπράττει ο πολίτης της περιφέρειας μας, ο πολίτης του Δήμου Αβδήρων, ο πολίτης του Πόρτο Λάγος.

Όσον αφορά το Πόρτο Λάγος και η ευρύτερη περιοχή έχουν το προνόμιο να κατέχουν κεντροβαρική θέση στην ΑΜΘ.

Βρίσκονται επίσης στο κέντρο του Εθνικού Πάρκου ΑΜΘ , το οποίο δημιουργεί πάρα πολλούς περιορισμούς στην οικονομική ανάπτυξη, όμως αυτό το γεγονός δίνει και πάρα πολλές ευκαιρίες τις οποίες δεν έχει αξιοποιήσει καμία από τις υπάρχουσες διοικήσεις, Δήμου και Περιφέρειας.

Το Πόρτο Λάγος βρίσκεται επίσης στην τομή του αναπτυξιακού άξονα Ανατολής-Δύσης που είναι ο μεταφορικός άξονας της Εγνατίας Οδού, με τον αναπτυξιακό άξονα Βορρά-Νότου που ταυτίζεται με τους οδικούς άξονες Κομοτηνής-σύνορα και Ξάνθης-σύνορα που είναι υπό κατασκευή.

Αυτά δημιουργούν νέα δεδομένα στο μέλλον γιατί το Πόρτο Λάγος κατέχει με το λιμάνι του, πλεονεκτική θέση στον βόρειο θαλάσσιο άξονα.

Πάρα τους περιβαλλοντικούς περιορισμούς που υφίστανται δυστυχώς δεν έχει προχωρήσει καμία σοβαρή μελέτη για την στρατηγική αξιοποίηση του λιμανιού και των επί μέρους αναγκαίων έργων, συμπληρωματικά με τη λειτουργία των μεγάλων λιμανιών της Καβάλας της Αλεξανδρούπολης αλλά και των μικρότερων λιμένων στην ΑΜΘ.

Το πλαίσιο χωροταξικής οργάνωσης το οποίο έχει γίνει νόμος του Κράτους μέσω Κοινής Υπουργικής Απόφασης και το οποίο έχει εκδοθεί πριν από δύο χρόνια, προσδιορίζει θα έλεγε κανείς με αρκετή λεπτομέρεια τι μπορεί και τι όχι να γίνει στην περιοχή.

Είναι όμως ένα Πλαίσιο και δίνει κάποιες κατευθύνσεις για την ανάπτυξη της περιοχής το οποίο οι κρατούντες δεν έχουν μελετήσει.

Παρά τους περιορισμούς, υπάρχουν ευκαιρίες και περιθώρια για να αναπτυχθεί η περιοχή που περιγράφονται σε αυτό το σχέδιο.

Οι κατευθύνσεις αυτές έχουν να κάνουν με την προστασία και ανάδειξη του μοναδικού περιβάλλοντος με την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού, με την ανάπτυξη της λιμνοθάλασσας της Bιστονίδας και της ευρύτερης περιοχής ως τουριστικού προορισμού για περιήγηση, αναψυχή, αλιευτικό τουρισμό, περιβαλλοντική εκπαίδευση, για την ανάπτυξη των τουριστικών εγκαταστάσεων μέσα σε οικισμούς όπως στο Πόρτο Λάγος, για τη στήριξη της Γεωργίας, της κτηνοτροφίας και έναρξη παραγωγικών δραστηριοτήτων στην περιοχή με την αξιοποίηση της γεωθερμίας.

Ειδικότερα η κατεύθυνση που δίνεται για το λιμάνι του Πόρτο Λάγος είναι ένας λιμένας που θα παραλάβει επιβατική και τουριστική κίνηση, επίσης είναι ότι πρέπει να διερευνηθεί ένας ρόλος με περαιτέρω αναβάθμιση του Λιμένα σε σχέση με τους λοιπούς διεθνείς λιμένες της Περιφέρειας.

Προφανώς μια τέτοια διερεύνηση πρέπει να εξετάσει και την εμπορευματική κίνηση.

Αλήθεια ποιος ασχολείται με αυτά;

Για τον ίδιο τον οικισμό λόγω περιορισμένης δυνατότητας να παραλάβει πολλές υποδομές για τουριστικές δραστηριότητες, ενθαρρύνεται η αξιοποίηση των αξιόλογων κτιρίων του οικισμού για την δημιουργία υποδομών διανυκτέρευσης τουριστών.

Συνολικά δίδεται κατεύθυνση για την ανάδειξη της ιστορικότητας και βιοποικιλότητας του Θαλάσσιου μετώπου του οικισμού.

Επίσης εντάσσεται ο οικισμός και η ευρύτερη περιοχή σε καθεστώς ΠΕΧΠ (δηλ. Περιοχή ειδικών Χωρικών Παρεμβάσεων) και αποκτά προτεραιότητα για την εκπόνηση των απαραίτητων χωροταξικών μελετών συμπεριλαμβανομένων και των Ειδικών Χωροταξικών Σχεδίων.

Τα παραπάνω όμως χρειάζονται εξειδίκευση, χρειάζεται εκπόνηση επιμέρους μελετών για έργα υποδομής, χρειάζεται να κινητοποιηθούν τοπικοί περιφερειακοί και κεντρικοί φορείς. Χρειάζεται συνεχές και έντονο ενδιαφέρον.

Χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο από τον Δήμο, την Περιφέρεια και την κεντρική διοίκηση.

Χρειάζεται στις εκλογές στις 08/10 να στηρίξεις αυτούς που έχουν κάτι να σου πουν.

Πάνος Δαβιτίδης
Πολιτικός Μηχανικός
Υπ. Περιφερειακός Σύμβουλος με την παράταξη
“μαζί για την Αλλαγή”

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Πάνος Δαβιτίδης
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η φιλανθρωπία δεν έλυσε ποτέ κανένα δομικό κοινωνικό πρόβλημα

Την Δευτέρα ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε πως ο «Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης» θα χρηματοδοτή…