Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Σκιώδης πόλη ή η πόλη του Καραγκιόζη;

Σκιώδης πόλη ή η πόλη του Καραγκιόζη;

0
Νατάσα Μιχαηλίδου
Αρχαιολόγος-μουσειολόγος-ξεναγός

«Με τα πρώτα όπα, πάμε,

κάτω πίκρες και φαρμάκια.

Εμείς γέλιο θα κερνάμε

και δροσούλες τα βραδάκια».

Δημήτρης Αβούρης

ΕΔΟΞΕΝ ΤΩ ΔΗΜΩ ή αλλιώς «αποφασίστηκε γιατί έτσι φάνηκε σωστό στον δήμο», ήταν η χαρακτηριστική φράση με την οποία ξεκινούσαν οι επιγραφές που διασώζουν ως σήμερα σε λίθινες στήλες τις αποφάσεις των πολιτών της κλασικής δημοκρατικής Αθήνας.

Αντίστοιχα και πιο κοντά στην περιοχή μας, μία από τις επιγραφές που εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Αβδήρων ξεκινά με τη χαρακτηριστική φράση Ο ΔΗΜΟΣ. Αυτά τα έξι γράμματα, αυτές οι δύο λέξεις δηλώνουν την καταγραφή στην πέτρα μιας απόφασης της αρχαίας πόλης.

Τι σημαίνει για μας σήμερα η λέξη «Δήμος»; Ταυτίζεται μήπως με τον εκάστοτε Δήμαρχο ή με τους πολίτες της πόλης; Κατά πόσο ανταποκρίνεται με τις απόψεις, τις ανάγκες και τις επιθυμίες των τελευταίων;

Πώς επικοινωνεί κάποιος σήμερα με τον Δήμο; Όχι τόσο δηλαδή με τον Δήμο της Ξάνθης αλλά με τον Δήμο των Ξανθιωτών; Για όσους δεν εντοπίζουν εύκολα τη διαφορά ανάμεσα στις δύο εκφράσεις, ας σκεφτούν τον επίσημο τίτλο, από τη μια μεριά του Δήμου Ξάνθης και από την άλλη μεριά του Δήμου των Ιωαννιτών (όχι των Ιωαννίνων) ή του Δήμου των Αθηναίων (όχι της Αθήνας).

Πάντως η εκδήλωση της Παρασκευής 2 Δεκεμβρίου στην Καπναποθήκη Π, για την παρουσίαση της πρότασης δημιουργίας στην Ξάνθη του «Πάρκου του Καραγκιόζη», ήταν μια δημόσια πράξη με τη συμμετοχή του Δήμου των Ξανθιωτών.

Εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου, πολιτιστικών συλλόγων της πόλης, διαφόρων συλλογικοτήτων, δημοτικών παρατάξεων της μειοψηφίας, της σχολικής κοινότητας, των καλλιτεχνών, του πανεπιστημίου και της ερευνητικής κοινότητας αλλά και απλοί πολίτες ήταν εκεί.

Άλλοι ως ομιλητές, άλλοι ως ακροατές.

Άλλοι παρουσίασαν μεταξύ άλλων συνοπτικά την ιστορία και την αξία του Καραγκιόζη και του θεάτρου σκιών (όπως οι κύριοι Μουσόπουλος και Μορφακίδης), αλλά και τη δυνατότητα της τέχνης αυτής και του «Πάρκου του Καραγκιόζη» να συμβάλει ουσιαστικά στην χαρά της πόλης αλλά και στο μέλλον της, αξιοποιώντας ένα διορατικό βλέμμα.

Άλλοι ανέπτυξαν τη στενή, δημιουργική και αρμονική σχέση που μπορεί να αναπτυχθεί ανάμεσα στο «Πάρκο του Καραγκιόζη» και στο σημερινό σχολείο (όπως η κυρία Αφεντουλίδου) που μας έδωσε το χέρι, για να περάσουμε, από τον Καραγκιόζη στο πάρκο, στο «Πάρκο του Καραγκιόζη».

Ο κύριος Κοζόκος πρόσθεσε την καθαρή ματιά του καλλιτέχνη για την τέχνη της σκιάς συνολικότερα, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Μη φοβάστε τις σκιές, οι σκιές είναι η απόδειξη ότι υπάρχει φως», ενώ η κυρία Τσιαφάκη προχώρησε στο πιο πρακτικό κομμάτι, μέσα από διεθνή παραδείγματα, για το πώς οι νέες τεχνολογίες στο μελλοντικό «Πάρκο του Καραγκιόζη» μπορούν να συμβάλουν καίρια στην ακόμα μεγαλύτερη ανάδειξη του πολιτιστικού και δημιουργικού τουρισμού στην πόλη.

Η υπογράφουσα παρουσίασε αναλυτικά την πρόταση δημιουργίας του «Πάρκου του Καραγκιόζη» στο Λιμνίο, η οποία κατατέθηκε στον Δήμαρχο της Ξάνθης, κύριο Τσέπελη, ήδη από το 2019, και έχει την προφορική του δέσμευση για την υλοποίησή της. Η φωτογραφία που συνοδεύει το κείμενο δίνει στους αναγνώστες μια σχετική εικόνα.

Για την εκδήλωση και την όλη πρόταση εκφράστηκε η υποστήριξη φορέων και προσώπων, όπως του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, του Πανελλήνιου Σωματείου Θεάτρου Σκιών με μήνυμα του κυρίου Κωστιδάκη, του Λυκείου των Ελληνίδων Ξάνθης με μήνυμα της Προέδρου του κυρίας Στάντσιου, του Τριαντάφυλλου Βαΐτση με «Το σπίτι της σκιάς» που τιμά την Ξάνθη διεθνώς.

Ο Καραγκιόζης αυτοπροσώπως και δια χειρός Απόστολου Δομτζίδη έστειλε κι αυτός το μήνυμά του ή καλύτερα το διάγγελμά του για το πάρκο του (μπορείτε να το παρακολουθήσετε στον σύνδεσμο https://youtu.be/3NyeCG9VEk4).

Την εκδήλωση φυσικά τίμησαν με την παρουσία τους κι απλοί πολίτες, από τους οποίους άλλοι πήραν τον λόγο και κατέθεσαν τις προτάσεις τους για τη συνέχεια που οπωσδήποτε θα υπάρξει, ενώ οι υπόλοιποι σίγουρα πήραν μαζί τους μια σκέψη κι ένα συναίσθημα για την πόλη, για τα όνειρα και το μέλλον των παιδιών τους.

Η εκδήλωση ήταν κάτι παραπάνω από επιτυχημένη, ήταν προάγγελος των όσων θα ακολουθήσουν, πάντα με τη συνοδεία της μουσικής, των νέων τραγουδιών που γράφονται για τον Καραγκιόζη σε στίχους Δημήτρη Αβούρη. Από αυτά άλλα ακούστηκαν ηχογραφημένα (σε μελοποίηση Ηρώς Παυλοπούλου και Διονύση Μπουκουβάλα), ενώ άλλα παρουσίασε ζωντανά για πρώτη φορά ο Γαβρήλος Κοκκώνας (σε δική του μελοποίηση) με τον Στέργιο Φυλακτάκη.

Και φυσικά θα ακολουθήσουν νέες δράσεις για την υλοποίηση του «Πάρκου του Καραγκιόζη» στην Ξάνθη, με πρωτοπόρους την εφημερίδα Εμπρός, που στήριξε την εκδήλωση όπως στηρίζει την προσπάθεια από την αρχή, αλλά και τη μουσική, «με τα πρώτα όπα, πάμε». Όπως προχωρούσαν και στην αρχαιότητα οι πολεμιστές στη μάχη, οι πολίτες υπερασπιζόμενοι την πόλη τους, τον πολιτισμό τους, τραγουδώντας τον παιάνα.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Νατάσα Μιχαηλίδου
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Περί Μονταζιέρας

Γράφει ο Στέργιος Γιαλάογλου, δικηγόρος Μετά το Σαββατιάτικο πρωτοσέλιδο περί ΜΟΝΤΑΖΙΕΡΑΣ …