Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Έρευνα του ΔΠΘ για  το CO2 στα δάση της Ξάνθης

Έρευνα του ΔΠΘ για  το CO2 στα δάση της Ξάνθης

0

Υπό έγκριση από το Πράσινο Ταμείο με χρηματοδότηση 200.000 ευρώ

 

Την έρευνα θα διεξάγει η Σχολής  Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας

 

 

Υπό προσωρινή κατακύρωση για χρηματοδότηση με το ποσό των 200.000 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο βρίσκεται πρόταση της Σχολής Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας του ΔΠΘ. Αντικείμενο του έργου είναι «Δυναμική απογραφή της δέσμευσης CO2 σε φυλλοβόλα δρυοδάση και δασικές εκτάσεις αείφυλλων, πλατύφυλλων, συνεισφορά στην βελτίωση της Εθνικής απογραφής αερίων του θερμοκηπίου στην Δασοπονία».

Η έρευνα θα γίνει εντός των ορίων του Δασαρχείου Ξάνθης

Υπενθυμίζεται ότι  η έδρα της Σχολής βρίσκεται στην Ορεστιάδα ωστόσο η έρευνα θα γίνει στην Ξάνθη και στην περιοχή ευθύνης του Δασαρχείου Ξάνθης . Για το λόγο αυτό το Δασαρχείο έδωσε στοιχεία για τις εκτάσεις που βρίσκονται τα αείφυλλα και τα πλατύφυλλα στα οποία και θα διεξαχθεί η έρευνα που επικεντρώνεται στην δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα από τα φυτά και το πως συνδέεται με το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Ειδικότερα σύμφωνα με το περιεχόμενο της πρότασης: «Τα φυλλοβόλα δρυοδάσεις και οι δασικές εκτάσεις των αείφυλλων πλατύφυλλων στην Ελλάδα καλύπτουν μεγάλες επιφάνειες. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν σχετικές μεθοδολογίες ή δεδομένα υψηλής ακρίβειας για τον υπολογισμό των αποθεμάτων άνθρακα αυτών των οικοσυστημάτων για την εθνική απογραφή. Το έργο θα ασχοληθεί με την ανασκόπηση του κεφαλαίου 6, «Χρήσεις γης αλλαγές στη χρήση γης και Δασοπονία» (LULUCF) της Εθνικής απογραφής των αερίων του θερμοκηπίου και θα προτείνει βελτιώσεις. Η περιοχή έρευνας του έργου είναι τα φυλλοβόλα δρυοδάση και τα αείφυλλα πλατύφυλλα εντός των ορίων του Δασαρχείου Ξάνθης. Θα προσδιοριστούν οι πέντε αποθήκες άνθρακα δηλαδή ο περιεχόμενος άνθρακας στην υπέργεια βιομάζα, υπόγεια βιομάζα, στο νεκρό ξύλο, σωστικό τάπητα- φυλλόπτωση και στο έδαφος. Θα υπολογιστούν οι μονάδες απορρόφησης και θα γίνει χαρτογραφική απεικόνισή τους στην περιοχή έρευνας. Το έργο περιλαμβάνει δράσεις συνέργειας, διάδοσης και διάχυσης των αποτελεσμάτων».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Καμπάνια δωρεάν προληπτικών γυναικολογικών εξετάσεων σε χωριά του δήμου Αβδήρων

Εντός Μαΐου εξετάσεις σε Ν. Κεσσάνη, Πόρτο Λάγος, Κουτσό, Γενισέα και Μαγικό   Στο πλ…