Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ανακοινώσεις κατά της αποφυλάκισης Λιγνάδη στις πολιτιστικές εκδηλώσεις της ΑΜΘ

Ανακοινώσεις κατά της αποφυλάκισης Λιγνάδη στις πολιτιστικές εκδηλώσεις της ΑΜΘ

0

Η ανακοίνωση του ΣΕΗ διαβάστηκε πριν την παράσταση «Μήδεια του Μποστ» στους Φιλίππους και «Ηλέκτρα» στην Αλεξανδρούπολη. Παρέμβαση και στη συναυλία των Thrax Punks στο Ακόντισμα

 

Αντιδράσεις του καλλιτεχνικού κόσμου για την αποφυλάκιση του Δημήτρη Λιγνάδη εκφράστηκαν και στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν το σαββατοκύριακο στην ΑΜΘ, παράλληλα με άλλες σε άλλες θεατρικές και καλλιτεχνικές σκηνές της χώρας.

Πανό που έγραφε «Βιαστής είναι» ανέβηκε το βράδυ του Σαββάτου στην Επίδαυρο από κάποιους θεατές και στο τέλος παραστάσεων διαβάστηκε -όπως είχε ζητήσει το ΣΕΗ- η επίσημη ανακοίνωση για την αντίθεση του Συλλόγου στην αποφυλάκιση του Λιγνάδη.

Αντιστοίχως, το βράδυ του Σαββάτου 16 Ιουλίου 2022, πριν την έναρξη της παράστασης «Μήδεια» του Μποστ από το Εθνικό Θέατρο στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων, μία ηθοποιός εμφανίστηκε στην ορχήστρα του θεάτρου και διάβασε το μήνυμα του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών [ΣΕΗ] για την αναστολή της καταδίκης του Δημήτρη Λιγνάδη. Ένα άτομο διαμαρτυρήθηκε κατηγορώντας το θίασο για «φασισμό» και «έλλειψη σεβασμού» στο αρχαίο θέατρο. Το κοινό ωστόσο, απομόνωσε το εν λόγω άτομο και καταχειροκρότησε την ενέργεια.

Ένα από τα πρόσωπα που διάβασαν αυτή την επιστολή μπροστά στο κοινό ήταν και η Μαρία Κίτσου. Η ηθοποιός που βρίσκεται σε περιοδεία με την “Ηλέκτρα”, στο τέλος της παράστασης και ενώ βρισκόταν ανάμεσα στους συναδέλφους της, διάβασε την επιστολή του ΣΕΗ από το Θέατρο Αλτιναλμάζη στην Αλεξανδρούπολη.

Και στη σκηνή του Ακοντίσματος, στη συναυλία των Thrax Punks, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 42ου Διεθνούς Λαογραφικού φεστιβάλ «Ήλιος και Πέτρα», επί σκηνής μία κοπέλα σήκωσε πλακάτ του έγραφε «Βιαστής είναι αφού». Θερμή ήταν η υποστήριξη του κοινού που στήριξε την πρωτοβουλία του μουσικού σχήματος.

ΣΕΗ: Θέλουμε η γενναία απόφαση της καταδίκης του ενόχου σε 12 χρόνια φυλάκιση να είναι κυριολεκτική

Η επιστολή του ΣΕΗ κατά του Λιγνάδη αναφέρει μεταξύ άλλων: «Οι ηθοποιοί, τεχνικοί, μουσικοί, οι άνθρωποι που δουλεύουμε απόψε εδώ για όλους εσάς, από τις 13 Ιουλίου είμαστε εκτεθειμένοι. Εκτεθειμένοι σε μια χώρα όπου τέτοιες αποφάσεις καταπατούν το δικαίωμά μας στην αλήθεια, στο δίκιο, στα σώματά μας, στην κοινή λογική. Από τις 13 Ιουλίου και για κάθε μέρα που ο Δημήτρης Λιγνάδης κυκλοφορεί ελεύθερος, όχι μόνο εμείς αλλά ολόκληρη η ελληνική κοινωνία γίνεται φυλακή. Ως άνθρωποι του πολιτισμού, πολίτες της Ελλάδας, πατεράδες και μανάδες παιδιών που μεγαλώνουν εδώ, ζητάμε την άμεση άρση του ανασταλτικού χαρακτήρα της καταδικαστικής απόφασης. Θέλουμε τα θύματα του Λιγνάδη, όσα βρήκαν το κουράγιο να μιλήσουν αλλά και όσα ακόμα το ψάχνουν, να συνεχίσουν να ζουν ανάμεσά μας χωρίς φόβο και ντροπή, η ελευθερία να αφαιρείται από αυτόν που αμετανόητα βιάζει τα παιδιά μας. Θέλουμε η γενναία απόφαση της καταδίκης του ενόχου σε 12 χρόνια φυλάκιση να είναι κυριολεκτική. Θέλουμε να ζούμε σε έναν τόπο που η δικαιοσύνη θα λάμπει αντίστοιχα της ομορφιάς του και ο ήλιος να πάψει επιτέλους να είναι νοητός».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Διψασμένα» τα χωράφια της Ξάνθης

Από την παρατεταμένη ανομβρία –  Η μέγιστη βροχή στις 5/3 με ύψος βροχής 2,59 mm  &#…