Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Μέχρι το τέλος Ιουνίου θα καταβληθούν οι ενισχύσεις για την καλλιέργεια καπνού

Μέχρι το τέλος Ιουνίου θα καταβληθούν οι ενισχύσεις για την καλλιέργεια καπνού

0

Καθυστερημένες και ανεπαρκείς κρίνει τις επιδοτήσεις για τους καπνοκαλλιεργητές ο Χ. Ζεϊμπέκ

Ο βουλευτής υποστηρίζει ότι το πιλοτικό πρόγραμμα μετατροπής της καλλιέργειας καπνού με stevia απαξιώνει τον καπνό και την παγκοσμίως αναγνωρισμένη καλλιέργεια του μπασμά

Απάντηση στην ερώτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ για τη στήριξη των καπνοπαραγωγών που επλήγησαν από τις συνθήκες της πανδημίας έδωσε το ΥΠΑΑΤ και ο Υπουργός Γεώργιος Γεωργαντάς.

Όπως αναφέρεται στην απάντηση: «Συγκεκριμένα, για τη στήριξη των παραγωγών καπνού, οι οποίοι επλήγησαν τόσο από τις

επιπτώσεις της πανδημίας όσο και από τα περιοριστικά μέτρα αποτροπής εξάπλωσής της χορηγείται με την υπ’ αριθμ. 416/71435/16.3.2022 (Β ́ 1333) Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενίσχυση ύψους 90 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας. Στο πλαίσιο της απόφασης, δικαιούχοι της κρατικής ενίσχυσης είναι παραγωγοί καπνού όλων των καλλιεργούμενων ποικιλιών σε ολόκληρη τη χώρα, που έχουν υποβάλλει Δήλωση Ενιαίας Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) για το έτος 2020 και διαθέτουν τουλάχιστον ένα στρέμμα εκμετάλλευσης.

Για την καταβολή των ενισχύσεων ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα ανοίξει ειδική πλατφόρμα για να καταθέσουν οι δικαιούχοι τις αιτήσεις, ενώ η χρηματοδότηση θα καταβληθεί το αργότερο μέχρι την 30η/06/2022. Σημειώνουμε επίσης ότι, με την ΚΥΑ 51/126068/13-5-2021 (ΦΕΚ Β’ 2021/18-5-2021) με θέμα “Χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας στους τομείς: α) της επιτραπέζιας Ελιάς – λοιπές με κωδικό συστήματος Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. 2008190 και β) των καπνών ποικιλίας Βιρτζίνια και λεπτομέρειες εφαρμογής στα πλαίσια εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) υπʼ αρ. 1408/2013 της Επιτροπής (ΕΕ L 352, 24.12.2013) όπως τροποποιήθηκε με τον Καν. (ΕΕ) υπʼ αρ. 316/2019 (L51/1/22.2.2019)”, με βάση την ΕΑΕ 2018, καταβλήθηκε τον Ιούνιο του 2021 σε 219 παραγωγούς καπνών Βιρτζίνια σε όλη τη χώρα το ποσό των 396.410,00 €».

Ακόμη, ο υπουργός σημειώνει ότι: «ο Ταμείο Καπνού της Ε.Ε. είχε χρηματοδοτήσει Πρόγραμμα μετατροπής της καλλιέργειας καπνού με stevia. Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος φορείς υλοποίησης, όπως Πανεπιστήμια (Θεσσαλίας, Ιωαννίνων), το ΕΘΙΑΓΕ με τους καπνικούς σταθμούς έρευνας προέβησαν σε εφαρμογή πιλοτικών προγραμμάτων (2006-2009). Η καλλιέργεια της stevia ομοιάζει με εκείνη του καπνού τόσο ως προς τις εδαφοκλιματικές συνθήκες, την περίοδο καλλιέργειας, την φύτευση σε σπορεία και την μετέπειτα μεταφύτευση τους στο χωράφι, όσο και ως προς τις καλλιεργητικές πρακτικές. Το νέο πιλοτικό πρόγραμμα της εταιρείας Παπαστράτος σε συνεργασία με την Stevia Ελλάς θα

αναλυθεί και θα μελετηθεί ως προς τα αποτελέσματα του και κατά την άποψη μας θα δώσει μια εναλλακτική λύση σε καπνοπαραγωγούς κυρίως που πλήττονται τα εισοδήματα τους τα τελευταία χρόνια, συγκριτικά με το παρελθόν».

Ανεπαρκείς οι πρωτοβουλίες για την προστασία του καπνού, λέει ο Χ. Ζεϊμπέκ

Ανεπαρκείς κρίνει τις πρωτοβουλίες του υπουργείου ο βουλευτής κ. Ζεϊμπέκ, ενώ εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτικός σχετικά με τη μετατροπή της καλλιέργειας καπνού με stevia. Σε σχετική δήλωσή του επισημαίνει: «το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απαντώντας στην ερώτηση μας (αρ. πρωτ.: 3969/16-3-2022) για την επίσπευση της χορήγησης της «κορωνοενίσχυσης» των 90 ευρώ/στρέμμα στους καπνοπαραγωγούς, απέδειξε για ακόμα μια φορά ότι αδυνατεί να προσφέρει λύσεις στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου.

Το ΥΠΑΑΤ, κλείνοντας τα μάτια στις επείγουσες ανάγκες των καπνοπαραγωγών, οι οποίοι είναι αποκλεισμένοι από κάθε άλλη ενίσχυση, αδιαφόρησε για το αίτημά της άμεσης απόδοσης της κορωνοενίσχυσης. Η συγκεκριμένη ενίσχυση η οποία φτάνει μόλις και μετά βίας τα 90 ευρώ/ στρέμμα, πρόκειται να χορηγηθεί στα τέλη Ιουνίου.  Συνεπώς, έχει ήδη καθυστερήσει εδώ και πάνω από δυο χρόνια από το ξέσπασμα της πανδημίας˙ δίνεται καθυστερημένα πολύ μετά την περίοδο της σποράς, αδυνατώντας να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες της και είναι ελάχιστη σε σχέση με το βάρος που έχουν επωμιστεί οι καπνοπαραγωγοί εξαιτίας της πανδημίας και των συνεπειών του πολέμου.

Εξαιρετικά ανησυχητικό είναι και το σχέδιο που αποτυπώνεται στην απάντηση της Κυβέρνησης για μετατροπή της καλλιέργειας καπνού με stevia. Η Νέα Δημοκρατία αντί να επιλέξει την ουσιώδη στήριξη των καπνοπαραγωγών, καταφεύγει στην απαξίωση της καπνοκαλλιέργειας. Γεγονός που θα σημάνει την αποστέρηση της Θράκης από το σήμα κατατεθέν της, τον καπνό, και φυσικά την απώλεια της παγκοσμίως αναγνωρισμένης ποικιλίας της περιοχής καπνού τύπου «μπασμάς».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Καμπάνια δωρεάν προληπτικών γυναικολογικών εξετάσεων σε χωριά του δήμου Αβδήρων

Εντός Μαΐου εξετάσεις σε Ν. Κεσσάνη, Πόρτο Λάγος, Κουτσό, Γενισέα και Μαγικό   Στο πλ…