Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 11 Μαΐου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 11 Μαΐου 2021

0

Ξάνθη γερά, πάμε μπροστά!
Η ποδοσφαιρική ομάδα της πόλης μας έχει γεμίσει χαρά για την προχθεσινή της επιτυχία.
Κέρδισε καθαρά με 2-0 στην έδρα του Ιωνικού και απέδειξε ότι έχει ψυχή και τσαγανό και ξέρει να κερδίζει. Ήδη μετά την νίκη της βρίσκεται πρώτη και εάν συνεχίσει έτσι την άνοδο θα την κερδίσει με την αξία και το σπαθί της.
Δύο παιγνίδια έμειναν ακόμη και η Σούπερ Λιγκ θα μας υποδεχτεί, εκεί όπου επί 31 χρόνια βρισκόμασταν με την αξία μας.
-Ξάνθη γερά, πάμε μπροστά!
Γ.Δ.


Εστίαση:  χαμόγελα
Χαμόγελα και αρκετά μάλιστα στον χώρο της εστίασης γενικώς.
Η παρατήρηση αφορά την πόλη αλλά και έξω από αυτήν. Καφετέριες, καφέ μικρότερα, ταβέρνες, εστιατόρια, μπήκαν πλέον μπροστά με κερδισμένους βέβαια προς το παρόν για όσους έχουν εξωτερικούς χώρους.
Μεταξύ μας, σημασία έχει πως έγινε η αρχή.  Σιγά-σιγά όλα θα επανέλθουν στην κανονική τους πορεία αρκεί βέβαια  οι άνθρωποι αυτοί να εμβολιαστούν και εφαρμόζουν όλα όσα πρέπει.
Γ.Δ.


Συνεργασία δύο δήμων
Δεν είναι κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, είναι όμως ενδεικτικό της συναντίληψης δύο δημάρχων για την εκτέλεση ενός έργου που τους αφορά άμεσα. Διαβάστε:
«Σε συνεργασία για την υλοποίηση κοινού έργου, που ενώνει δύο νομούς και δύο δήμους από τους Δήμους Ιάσμου και Αβδήρων, αποφάσισαν να προβούν ο δήμαρχος Ιάσμου Οντέρ Μουμίν και ο δήμαρχος Αβδήρων Γιώργος Τσιτιρίδης.  Συγκεκριμένα, συναποφασίστηκε οι δύο όμορες δημοτικές αρχές να συνεργαστούν για το έργο ασφαλτόστρωσης του δρόμου που ενώνει Σούνιο και Αμαξάδες από τη βόρεια πλευρά τους. Οι δυο τους έκαναν αυτοψία στο σημείο των παρεμβάσεων. Τα δύο χωριά ενώνονται μέχρι στιγμής με άσφαλτο μόνο με την ΕΟ Κομοτηνής-  Ξάνθης, που διέρχεται από τη νότια πλευρά τους.
Γ.Δ.


Η ώρα της φαρμακευτικής κάνναβης
Το συζητούσε ο πρώην βουλευτής Γιαννακίδης, το ξανασυζητούσε, έκανε συγκεντρώσεις με υποψήφιους παραγωγούς αλλά μόνον λόγια και υποσχέσεις.  Για την φαρμακευτική κάνναβη ο λόγος. Που το όλο θέμα πλέον προχωρεί η σημερινή κυβέρνηση. Ιδού η σχετική επιβεβαίωση.
Κατατέθηκε στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής την Τετάρτη το νομοσχέδιο για την παραγωγή, εξαγωγή και διάθεση τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης στοχεύει στην ενίσχυση των επενδύσεων και την ανάπτυξη της συγκεκριμένης αγοράς, ενώ η Ελλάδα σύντομα θα περιλαμβάνεται στις χώρες που θα είναι σε θέση να παράγουν προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης, τα οποία συμβάλουν στην ανακούφιση ή ακόμα και στη θεραπεία πολλών ασθενειών, όπως σκλήρυνση κατά πλάκας, επιληψία, νευροπαθητικός-καρκινικός πόνος. Στόχος είναι με τις διατάξεις που εισάγει το νέο πλαίσιο να προκύψουν οφέλη για την ελληνική οικονομία.
Αγαπητέ πρώην, τα έργα μετρούν, όχι τα λόγια ως γνωστόν.
Γ.Δ.


Βιαστείτε!
Αυτό είναι το σύνθημα των νέων της παραγωγικής ηλικίας. «Βιαστείτε και εμβολιαστείτε». Ειλικρινά χάρηκα από τη μεγάλη ανταπόκριση των νέων μας.
Από την διάθεση να εμβολιαστούν, να ξεμπερδέψουν με τον ιό, να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους, να βγουν από τον περιορισμό.
Οι άνθρωποι αυτοί της νέας γενιάς, του μέλλοντος, βλέπουν διαφορετικά τη ζωή, τις προοπτικές, το μέλλον τους.
Δέκα χρόνια βίωσαν οικονομική κρίση και κρίση υγειονομικού κινδύνου στην έναρξη της δημιουργικής τους ζωής κι αυτό τους πλήγωσε. Γι’ αυτό τώρα «τρέχουν»  να εμβολιαστούν, πιέζουν και τους γονείς τους και τους παππούδες τους.
-Βιάζονται να ζήσουν…
Γ.Δ.


Γραφικότητες
Έχουμε εξοικειωθεί ως ξανθιώτες με τη γραφικότητα που κυκλοφορεί δίπλα μας. κάποιοι εμφανίζονται ως σπουδαιοφανείς, άλλοι διασκεδαστές, κάποιοι αγράμματοι, δεν λείπουν και οι περιθωριακοί.
Γραφικά στοιχεία που ευδοκιμούν στο κλίμα της ανεκτικής Ξάνθης. Που τους δέχεται όλους μέσα από μια στρεβλή αντίληψη ανοχής.
Κι έτσι, αφού τους ανεχόμαστε, οι γραφικοί συνεχίζουν να υπάρχουν και να αυξάνονται όπως τα ζιζάνια επί των γνήσιων καλλιεργειών.
Αποτελούμε μαζί με ελάχιστες άλλες περιοχές, ο κατ’ εξοχήν τόπος φιλοξενίας τέτοιων γραφικοτήτων. Οι οποίες δεν μπορούν βεβαίως να ευδοκιμήσουν σε σοβαρές, αστικές και καταρτισμένες κοινωνίες όπου η αξία και η εργατικότητα επιβραβεύονται κι όχι οι γραφικοί σαλταδόροι της επιβίωσης μέσω της αρπαχτής ή και της ζητιανιάς.
Γ.Δ.


Τέλος τα εμβόλια της AstraZeneca για την Ευρωπαϊκή Ένωση – Κανονικά θα γίνει η2η δόση
Και έτσι κάπως μπαίνει ένα τέλος στο εμβόλιο της AstraZeneca για την Ε.Ε. να μην ανανεώσει την σύμβασή της με την εταιρεία για νέες παραγγελίες. Κι όχι μονο αυτό αλλά η Κομισον κινείται νομικά κατά της AstraZeneca για τη μη τήρηση του συμβολαίου της, αναφορικά με την παράδοση των εμβολίων της κατά της Covid-19, αλλά και για την απουσία ενός «αξιόπιστου» σχεδίου από την εταιρία για τη διασφάλιση της εμπρόθεσμης παράδοσης των εμβολίων. Αυτό που τονίζεται είναι ότι το «πάγωμα» της ΕΕ στα εμβόλια της AstraZeneca οφείλεται στη μη τήρηση των όρων παράδοσης και δεν σημαίνει πως το συγκεκριμένο εμβόλιο δεν είναι καλό. Όσοι και όσες έχουν κάνει την α΄δόση του εμβολίου της AstraZeneca δεν έχουν λόγο να ανησυχούν καθώς η β’ δόση είναι δεσμευμένη και ο εμβολιασμός τους θα γίνει όπως έχει προγραμματιστεί.
Μ.Ξ.


Προβλήματα στην εστίαση
Η εστίαση άνοιξε αλλά πολλά καταστήματα εστίασης στην Ξάνθη δεν άνοιξαν…
Το διαπιστώνει κανείς με μια βόλτα στην πόλη που βλέπει πολλά κλειστά.  Επίσης μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν όχι μόνο οι ταβέρνες αλλά και τα καφέ και τα καφενεία. Οι εξωτερικοί χώροι είναι μετρημένοι και ελάχιστοι. Έτσι με 2 – 3 τραπεζάκια έξω δεν μπορεί να βγάλει τα λειτουργικά του έξοδα ένα μαγαζί. Ειδικά τα καφενεία που οι θαμώνες πηγαίνουν για να παίξουν χαρτιά,  κι αυτό δεν γίνεται σε εξωτερικό χώρο. Το χειρότερο είναι ότι οι εστιάτορες φοβούνται ότι η εστίαση θα αργήσει να επανέλθει ακόμη και αν επιτραπεί και εντός καταστήματος. Η συμπεριφορά του κόσμου είναι διστακτική. Πολλοί είναι αυτοί που φοβούνται και ειδικά αν δεν έχουν κάνει εμβόλιο δεν το ρισκάρουν αλλά και κάποιοι που έχουν συνηθίσει την κλεισούρα ή τις βόλτες σε πάρκα με το καφέ στο χέρι. Αυτό είναι ακόμη πιο επικίνδυνο για το μέλλον της εστίασης και των καφέ.
Μ.Ξ.


Πρωτοβουλία του δήμου
Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη που είδα την Παρασκευή αλλά ήταν μικρή. Πρόσεξα ένα συνεργείο στην οδό 28ης Οκτωβρίου εκεί δίπλα στο κλειστό ξενοδοχείο  «Δημόκριτος», στο ακίνητο που κρίθηκε επικίνδυνο και παραμένει έτσι με τις λαμαρίνες.
Λοιπόν όπως έμαθα, το συνεργείο ήρθε με εντολή του δήμου για να κόψει τα σιδερένια μέρη που είχαν σκουριάσει και ήταν επικίνδυνα να πέσουν και τραυματίσουν περαστικούς.
Νόμισα πως επιτέλους θα ξεκινήσει η κατεδάφισή του, αλλά όχι. Θα παραμείνει εκεί, άσχημο και βρώμικο και πάντα επικίνδυνο με τους ιδιοκτήτες να μην μπορούν να τα βρουν με το Νοσοκομείο Ξάνθης που επίσης έχει ένα ποσοστό επί του ακινήτου.
Πάντως, μ’ αυτήν την ασχήμια κάτι πρέπει να γίνει και μάλιστα στο κέντρο της πόλης.
Γ.Δ.


Ο μοναδικός Νέστος

Έχουμε συγκεντρώσει το υλικό και σύντομα θα κάνουμε μια παρουσίαση του μεγάλου ποταμού μας του Νέστου.
Θα παρουσιάσουμε τους μοναδικούς μαιανδρισμούς του, την μοναδική θέα από ψηλά, τα περίφημα Στενά του ποταμού, τις γαλαρίες.
Ένας γεωφυσικός πλούτος, μια εντυπωσιακή περιοχή με ζώα και φυτά, με ιστορία και μέλλον.
Το τραγικό της υπόθεσης είναι πως αυτόν τον πλούτο της φύσης δεν τον έχει αξιοποιήσει κανείς δήμος, καμία περιφέρεια.
Αν ήταν αλλού αυτό το στολίδι θ’ αποτελούσε μοναδική ευκαιρία ανάπτυξης.
-Εδώ, μιζέρια…
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Δήμος δικαίου Ένα ζήτημα δικαίου για τους δημότες πρέπει να εξετάσει άμεσα ο δήμος Ξάνθης …