-1 κιλό νωπό ή κατεψυγμένο χταπόδι
-500γρ κοφτό μακαρονάκι
-1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
-1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
-1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
-Μισό κιλό ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες (με τον χυμό τους)
-2 φύλλα δάφνης
-1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
-1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
-1/2 φλιτζάνι κόκκινο ξηρό κρασί
-1 φλιτζάνι νερό
Πλένουμε το χταπόδι σε κρύο νερό και αφαιρούμε το σκληρό από το κέντρο. Το βάζουμε σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό και το βράζουμε για 15 λεπτά. Μόλις μαλακώσει, το βγάζουμε και το κόβουμε σε κομμάτια 2,5 εκατοστά. Σε μία κατσαρόλα, σοτάρουμε το κρεμμύδι σε καυτό λάδι. Όταν το κρεμμύδι μαλακώσει, προσθέτουμε το χταπόδι και μαγειρεύουμε για 3 λεπτά. Διαλύουμε τον πελτέ στο κόκκινο κρασί και προσθέτουμε κι αυτό στην κατσαρόλα συνεχίζοντας το μαγείρεμα σε δυνατή φωτιά για ακόμη 5 λεπτά. Τέλος προσθέτουμε τις ντομάτες, το 1 φλιτζάνι νερό, το αλάτι, το πιπέρι και τα φύλλα δάφνης, ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε για άλλη μία ώρα. Η σάλτσα πρέπει να είναι παχύρευστη. Εάν χρειάζεται περισσότερο νερό κατά το μαγείρεμα, προσθέτουμε λίγο βραστό νερό ακόμη. Βράζουμε τα ζυμαρικά σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό για 10 λεπτά, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Σε ένα μεγάλο πυρέξ, ανακατεύουμε τα ζυμαρικά με τη σάλτσα με το χταπόδι και σερβίρουμε.