Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Τι ακριβώς συμβαίνει στο Ναγκόρνο Καραμπάχ (Αρτσάχ)

Τι ακριβώς συμβαίνει στο Ναγκόρνο Καραμπάχ (Αρτσάχ)

0

Μία σύντομη ιστορική αναφορά

Εκκρεμότητα χρόνων που ματώνει συχνά με αθώα θύματα

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία με αφορμή τα πολεμικά γεγονότα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.

Με αφορμή αυτό το δυσάρεστο γεγονός που χάνονται εκατοντάδες άμαχοι εκεί, θεωρήσαμε πως θα ήταν ευκαιρία να γνωρίσουν οι αναγνώστες τι ακριβώς συνέβη εκεί κατά το παρελθόν και πού οφείλεται η σημερινή πολεμική αντιπαράθεση.

Η ιστορία

Το Αρτσάχ (ή Ναγκόρνο Καραμπάχ) υπήρξε ανέκαθεν και καθ’ όλη τη διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας του αρμενική επαρχία. Εκεί έζησε και δημιούργησε ο αρμενικός λαός, αφήνοντας ανεξίτηλα σημάδια του πολιτισμού του στην περιοχή που ακόμα και μέχρι σήμερα μπορούν να επιβεβαιωθούν.

Το 1921, μετά την εγκαθίδρυση του σοβιετικού καθεστώτος στις Δημοκρατίες του Καυκάσου, με απόφαση του Προεδρείου του Ρωσικού ΚΚ, και καθ’ υπαγόρευση του Ιωσήφ Στάλιν, το Καραμπάχ προσαρτήθηκε αυθαίρετα στη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν, ως αυτόνομη περιοχή. Κατά τη διάρκεια της 70χρονης αζερικής κυριαρχίας, ο λαός του Καραμπάχ υπέστη κάθε μορφής καταπίεση και δεν έπαψε ποτέ να επιδιώκει τη διοικητική απεξάρτησή του από το Αζερμπαϊτζάν και την επανένωση με την Αρμενία. Έτσι, ασκώντας το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά του, με ομόφωνο ψήφισμα της τοπικής βουλής, διεκδίκησε ειρηνικά τα δικαιώματά του.

Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε τις άγριες επιθέσεις και σφαγές που δέχθηκαν οι αρμένιοι κάτοικοι του Σουμγκάιτ και του Μπακού, που αποτέλεσαν το πρώτο δείγμα εθνοτικής βίας στη σύγχρονη ιστορία της ΕΣΣΔ και έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο ξέσπασμα του πολέμου του Καραμπάχ τη δεκαετία του 1990. Μέχρι σήμερα, είναι πασιφανής η ρητορική μίσους που ενσταλάζει στις καρδιές των νέων του Αζερμπαϊτζάν, ήδη από τα σχολικά τους χρόνια, όπου μαθαίνουν ότι ο «εχθρός τους είναι ο αρμενικός λαός».

Ο λαός του Ναγκόρνο Καραμπάχ έχει από το 1991 αποφασίσει να ζει ελεύθερα και ειρηνικά στο δικό του κράτος, και θα παραμείνει πιστός υποστηρικτής της ειρηνικής επίλυσης του ζητήματος, που αυτό ακριβώς ζητούν οι Αρμένιοι του Αρτσάχ.  Να γίνει σεβαστό το δικαίωμά τους να ζουν ελεύθεροι και ασφαλείς στη γη των προγόνων τους.

Με βαρύ τίμημα αίματος και αυξάνοντας τον αριθμό των αθώων θυμάτων, οι επιθέσεις των Αζέρων συνεχίζονται.

Οι Αρμένιοι του Καραμπάχ έχουν κατορθώσει να διαφυλάξουν τα σύνορα της χώρας, επιζητώντας τη διεθνή αναγνώριση του Αρτσάχ, ως μόνη προϋπόθεση για την ειρήνη και την ασφάλεια.

Το Αζερμπαϊτζάν συνεχίζει την απροκάλυπτη βία στην περιοχή, χωρίς κανένα ίχνος σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παραβιάζοντας την κατάπαυση του πυρός που συμφωνήθηκε, παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Καμπάνια δωρεάν προληπτικών γυναικολογικών εξετάσεων σε χωριά του δήμου Αβδήρων

Εντός Μαΐου εξετάσεις σε Ν. Κεσσάνη, Πόρτο Λάγος, Κουτσό, Γενισέα και Μαγικό   Στο πλ…