Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Μ.Τρίτη 14 Απριλίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Μ.Τρίτη 14 Απριλίου 2020

0

Εύσημα και προσοχή
Με προσοχή χειρίστηκε το θέμα του επιχειρησιακού πλάνου στο Δροσερό ο Νίκος Χαρδαλιάς επισημαίνοντας ότι τα κριτήρια είναι απολύτως υγειονομικά. Συνεχάρη δε, τη Διοικήτρια του Νοσοκομείου και τον ΥΠΕάρχη για τον τρόπο που χειρίστηκαν τα κρούσματα εντός τουνοσοκομείου, δείχνοντας την ενόχλησή του για fake news και συνωμοσολογίες σχετικά με την κατάσταση του ιδρύματος.
Παράλληλα, συνεχάρη και τους αυτοδιοικητικούς της Ξάνθης, επισημαίνοντας την αναγκαστική βέβαια, αλλά καλή στενή συνεργασία.
Πάντως, όποιος παρακολουθεί τα social media διαπιστώνει ότι για κάποιους ανθρώπους, οι διακρίσεις και η εκτόνωση με ρατσισμό είναι σαν το πώμα του μπουκαλιού που θέλει οπωσδήποτε να βγει με κάθε αφορμή.
Τις δοκιμασίες δεν μπορούμε να τις περνάμε με μίσος και ρατσισμό. Αλίμονο. Μια μικρή πόλη είμαστε.


«Ξέρεις, ποιος είμαι εγώ ρε;»
Οι έλληνες στη συντριπτική τους πλειοψηφία, αυτό είναι βέβαιο, δε θα περίμεναν κάτι διαφορετικό από τον Γιάνη Βαρουφάκη.
Η λεκτική επίθεση κατά του λιμενικού οργάνου, γνήσιου ελληνάρα που προτάσσει το «ξέρεις ποιος είμαι;» στον αδύναμο υπάλληλο, δεν μπορούσε να μην εφαρμοστεί από τον Βαρουφάκη.
Έχει την αφελή εντύπωση πως κοντά έντεκα εκατομμύρια νεοέλληνες τον γνωρίζουν. Πως τον έχουν κάδρο στο σαλόνι τους και τον βλέπουν με δέος κάθε μέρα και του αποδίδουν ύμνους και τιμές που μας κυβέρνησε οικονομικά.
Ευτυχώς που εγκαίρως ο Τσίπρας και οι συν αυτώ, κατάλαβαν (μετά από 6 μήνες βέβαια, τόσο εγκαίρως) το ταλέντο του στο να μας οδηγήσει σαν χώρα στο γκρεμό.
Δε τον γνώριζε ο λιμενικός, ως όφειλε κατά Βαρουφάκη.
Έτσι και όταν ψωνίζεις από τα αζήτητα πανέρια…
Γ.Δ.


Κενά συντονισμού
Τα κενά συντονισμού επισημαίνει η Δώρα Αυγέρη μετά την επίσκεψή της στην Ξάνθη με κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως επισημαίνει: «η βασική μας διαπίστωση είναι ότι υπάρχει μεγάλο κενό συντονισμού σε επίπεδο νομών και Περιφερειών και απόσταση από την κεντρική διοίκηση, πρόβλημα που έγινε έντονα αντιληπτό στην περίπτωση της Ξάνθης, με συνέπεια να δίνεται χώρος για μικροκομματικούς χειρισμούς και αστοχίες που δεν συνάδουν με τη σοβαρότητα της κατάστασης. Μάλιστα, εντοπίσαμε επιλεκτική ενημέρωση και επιλεκτική συνεργασία της κυβέρνησης με τοπικούς παράγοντες, κακό δείγμα ότι οι εσωκομματικές έριδες της ΝΔ παίζουν παιχνίδια με τη δημόσια υγεία.
Ειδικότερα, μετά την εμφάνιση των νέων κρουσμάτων διαπιστώνουμε λάθη στον επιχειρησιακό σχεδιασμό. Για συνεχή φορά η κυβέρνηση επικεντρώνει το ενδιαφέρον της επιλεκτικά μόνο σε ένα κρούσμα και σε έναν οικισμό, εν προκειμένω στο Δροσερό, ενώ τα δεκάδες επιβεβαιωμένα κρούσματα του COVID-19 εμφανίζονται σε πολλές διαφορετικές περιοχές του νομού Ξάνθης. Παράλληλα, εντοπίζουμε ένα τεράστιο κενό ενημέρωσης, όπως έχει επισημανθεί επανειλημμένα από τους δημοσιογράφους της περιοχής και τις Ενώσεις Συντακτών της Περιφέρειας. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι είναι μια συνειδητή κυβερνητική επιλογή προκειμένου οι αρμόδιες αρχές να αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη κατά περίπτωση».


«Σοκ ρευστότητας»
Από οικονομικής απόψεως το γνωρίζουν πολύ καλά οι οικονομολόγοι αυτό, για να τονωθεί ο ανταγωνισμός στην παραγωγή και την αγορά πρέπει να συμβεί ένα «σοκ ρευστότητας». Τέτοιο χρειάζεται και η Ξάνθη.
Κι εμείς δεν προσδοκούμε έσοδα από τον τουρισμό, όπως άλλες περιοχές της χώρας (αν και όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση), όμως η στήριξή μας είναι ο πρωτογενής τομέας της παραγωγής αγροτικών προϊόντων και ο δευτερογενής της βιομηχανίας και βιοτεχνίας.
Γι’ αυτό και η στόχευση των αρμόδιων εκπροσώπων του νομού μας προς αυτές τις κατευθύνσεις πρέπει να στραφούν.
Έτσι, και οι θέσεις εργασίας δε θα χαθούν και ο παραγωγικός τομέας θα στηριχτεί.
Γ.Δ.


Υπεύθυνη ενημέρωση
Στις «άγριες» ημέρες που περνάμε σαν χώρα, αλλά και σαν νομός, ειδικότερα, υπάρχει μία παράμετρος που πρέπει να την επισημάνουμε.
Πρόκειται για τον τομέα της ενημέρωσης. Ένας τομέας ευαίσθητος, στον οποίο, ως γνωστόν, εμφανίστηκαν διάφοροι τυχάρπαστοι τύποι, χωρίς αρχές και κανόνες.
Τους ενδιαφέρει μόνον, ο εντυπωσιασμός, χωρίς να δίνουν βαρύτητα εάν αυτό που αναφέρουν είναι ακριβές ή όχι. Κυρίως δε, αυτό παρατηρείται σε site, δηλαδή την εν γένει ηλεκτρονική ενημέρωση.
Αφορμή λαμβάνοντας λοιπόν, από το φαινόμενο αυτό των ψευδών και μη διασταυρωμένων «ειδήσεων» ενημερώνω τους συμπολίτες πως εκτός από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ που γνωρίζουν την εγκυρότητά της, μπορούν υπεύθυνα και με βεβαιότητα για την ακρίβεια της ενημέρωσής τους, να χρησιμοποιούν και το site που είναι το γνωστό www.empros.gr.
Μέσω της ιστοσελίδας έχουν έγκυρη (κυρίως) ενημέρωση με πληροφορίες διασταυρωμένες και απολύτως αληθινές.
Γ.Δ.


Πορεία προς το Πάσχα
Μπήκαμε και στην Μεγάλη Εβδομάδα και φέτος. Μόνο που τώρα τα πράγματα δεν είναι ίδια με τις άλλες χρονιές ακόμη και της δεκαετίας της οικονομικής κρίσης.
ΟΧΙ. Τίποτε μα τίποτε δεν είναι ίδιο. Η φετινή πορεία των ελλήνων προς τη μεγάλη γιορτή είναι διαφορετική, έχει άλλο χρώμα και άλλη διάσταση.
Καταρχήν, δεν περιλαμβάνεται η προσμονή, η χαρά της Γιορτής της Ανάστασης.
Αυτά τα στοιχεία δεν υπάρχουν.
Πορευόμαστε προς ένα βουβό Πάσχα, μια Ανάσταση εντός του σπιτιού μας, χωρίς τελετουργικό.
Ας μη μας κακοφανεί όμως. Έτσι πρέπει να γίνουν όλα, έτσι θα γίνουν με στόχο την προστασία της υγείας όλων μας.
Για φέτος, πορευόμαστε με κλείσιμο εντός των σπιτιών μας, ασφαλείς όμως.
Γ.Δ.


Η περίπτωση των Ρομά
Υπήρχε ως θέμα στις συζητήσεις και ανάλογα θέματα στον Τύπο είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τον προβληματισμό τι μέλλει γενέσθαι με τον οικισμό του Δροσερού, λόγω βέβαια της πανδημίας.
Η «περίπτωση των οικισμών Ρομά» όπως χαρακτηρίσθηκε ήδη το θέμα για τους πανελλαδικά υφιστάμενους οικισμούς Ρομά, δεν είναι μία εύκολη περίπτωση.
Αντιθέτως, πρόκειται για μία ιδιαίτερα προβληματική περίπτωση που απαιτεί εκτός των άλλων και ιδιαίτερο χειρισμό.
Η ελευθεριάζουσα νοοτροπία και λειτουργία των Ρομά δεν βοηθά τον εγκλεισμό και το μη συγχρωτισμό τους. Κάτι βέβαια, που αρκετούς δε τους βοηθά και η κοινωνική τους συμπεριφορά καθώς και η συγκατοίκηση πολλών ατόμων κάτω από την ίδια στέγη. Για δε πολλούς και η κακή ποιότητα της στέγης τους.
Η περίπτωση των Ρομά είναι ιδιαίτερα δύσκολη και προβληματικής ως προς την αντιμετώπισή της.
Πάντως, για να είμαστε ειλικρινείς, οι φόβοι που υπήρχαν για εμφάνιση κρουσμάτων στο Δροσερό, επιβεβαιώθηκαν. Κι αυτό σίγουρα, ήταν άσχημη είδηση, εάν βέβαια οι άνθρωποι του οικισμού δεν υπακούσουν στις εντολές που θα δοθούν.
Τότε ναι, τα πράγματα θα γίνουν δύσκολα για όλους.
Γ.Δ.


Τηλέφωνο από το Παρίσι
Προφανώς και μας ξάφνιασε το χθεσινό τηλεφώνημα στο γραφείο.
Προερχόταν από το Παρίσι και στο τηλέφωνο ήταν μία κυρία μέσης ηλικίας.
Η εν λόγω κυρία λοιπόν, Μαρία Έλενα το όνομά της, ελληνίδα που ζει αρκετά χρόνια εκεί, μας μίλησε και μας είπε πως στο «Παρίσι γίνεται ανθρωποφαγία, υπάρχει χάος, και πως έχει χαθεί ο έλεγχος».
Η ίδια σχολείται με την ζωγραφική, την ποίηση, και πως ετοιμάζει, όπως μας δήλωσε, ένα βιβλίο με τίτλο: «Οι ανθρωποφάγοι της Δύσης», που θα αναφέρεται στον ύποπτο ρόλο των Γερμανών και την υγειονομική κρίση που έθεσε σε δοκιμασία διάφορες χώρες, με εκατόμβες νεκρών. Προσοχή, εκατόμβες, όχι κατακόμβες, όπως έγραψε ο γνωστός Καρανίκας του ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτά για το Παρίσι και το τηλεφώνημα που μας ξάφνιασε.
Γ.Δ.


Επιχειρηματική δοκιμασία
Η οικονομική δραστηριότητα έχει παγώσει, η κυκλοφορία έχει διακοπεί, οι άσκοπες μετακινήσεις έχουν απαγορευτεί.
Παράλληλα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις υπολειτουργούν, όσες δεν έχουν κλείσει.
Γενικώς η οικονομική ζωή έχει δεχθεί ένα μεγάλο και σοβαρό πλήγμα από το οποίο είναι σίγουρο πώς θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να «σηκώσει κεφάλι».
Δεν είμαι από τη φύση μου απαισιόδοξος άνθρωπος.
Όμως, τα γεγονότα, οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και δε σηκώνουν άλλη ανάλυση.
Η χώρα θα ταλαιπωρηθεί, οι έλληνες το ίδιο για μια ακόμη φορά και το επιχειρείν θα βρεθεί και πάλι σε μεγάλη δοκιμασία.
Γ.Δ.


Μας περιμένει δουλειά
Ας μην το κρύψουμε. Η πόλη της Ξάνθης έπαψε να είναι μία συνάντηση ανθρώπου με άνθρωπο, γεγονός που ζωογονούσε την κοινωνία και την πραγματική οικονομία. Τώρα προέχει η προάσπιση της δημόσιας υγείας.
Δεν ξέρω πόσα αποθέματα κοινωνικής δύναμης πρέπει να διοχετευτούν στην Ξάνθη.
Σίγουρα όχι τα γραμμάρια που διοχέτευαν πριν, οι εφησυχασμένοι έλληνες και αδαείς.
Νοιάζομαι για την Ξάνθη, την πόλη μου, τη δική μας πόλη. Που υφίσταται μία «πίεση» υγειονομική και που είναι άγνωστο πότε θα σταματήσει.
Τα πολλά τα λόγια όμως, είναι φτώχεια. Όπως και η γκρίνια.
Τώρα τηρούμε τις οδηγίες των υπευθύνων και μετά αφού περάσουν όλα, μας περιμένει πολλή δουλειά.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Μ.Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Πάσχα στο χωριό; Συνήθως λέμε και κάνουμε «επιστροφή στο χωριό» τώρα τις γιορτινές ημέρες …