-250 γρ.φασόλια ξερά: (άσπρα ή χάντρες)
-2 κομμένα καρότα σε κυβάκια
-1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
-1 κλωνάρι, ψιλοκομμένο σέλερι
-1 φλιτζάνι λευκό κρασί
-1 κιλό, άγρια και καλλιεργημένα μανιτάρια (ανάμεικτα)
-2 φρέσκα κρεμμυδάκια
-1 κουταλάκι του γλυκού, φρέσκια ρίγανη
-2 φρέσκιες, ψιλοκομμένες ντομάτες ή 250 γρ. ντοματάκι κονσέρβας
-αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Βάζετε τα φασόλια από το βράδυ να μουσκέψουν σε χλιαρό νερό. Τα βράζετε για 1 ώρα μαζί με τα ψιλοκομμένα καρότα, τα στραγγίζετε και τα βάζετε σε μεγάλο μπολ. Ζεσταίνετε σε μεγάλο τηγάνι τα 2/3 από το λάδι και σοτάρετε το σέλερι, τα κρεμμυδάκια και τα μανιτάρια. Σβήνετε με το κρασί και πασπαλίζετε με αλατοπίπερο.
Όταν τα υγρά εξατμιστούν, προσθέτετε τα βρασμένα φασόλια, το υπόλοιπο λάδι και τη φρέσκια ντομάτα ή το ντοματάκι και ανακατεύετε για 8’-10’ σε χαμηλή φωτιά. Σερβίρετε αφού πασπαλίσετε με τη φρέσκια ρίγανη.