12 φύλλα λαζάνια
3 χρωματιστές πιπεριές
2 μελιτζάνες φλάσκες
2 κολοκυθάκια
1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
2½ φλ. τσαγιού πικάντικη γραβιέρα τριμμένη
1/2 φλ. τσαγιού κεφαλοτύρι τριμμένο
Για τη σάλτσα ντομάτας
1 κιλό ντομάτες τριμμένες
1 σκελίδα σκόρδο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
1 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
Για την κρέμα τυριού με πράσο
3 κ.σ. βούτυρο
1/2 πράσο ψιλοκομμένο
3 κ.σ. αλεύρι
750 ml φρέσκο γάλα χλιαρό
1/2 φλ. τσαγιού κεφαλοτύρι τριμμένο
Κόβουμε σε μικρά καρέ τις μελιτζάνες, τις πιπεριές και τα κολοκύθια. Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνα. Τα ραντίζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο και τα ψήνουμε στους 200οC στις αντιστάσεις για 15΄. Βάζουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα ντομάτας σε κατσαρόλα και τα βράζουμε για 10΄. Για την κρέμα: Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα. Σε χαμηλή φωτιά σοτάρουμε το ψιλοκομμένο πράσο για 5΄, να μαραθεί. Πασπαλίζουμε με το αλεύρι. Το αφήνουμε να ψηθεί για 2΄. Λίγο λίγο προσθέτουμε το χλιαρό γάλα και ανακατεύοντας αφήνουμε την κρέμα να δέσει για λίγα λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε το κεφαλοτύρι. Σε μεγάλο πυράντοχο σκεύος στρώνουμε μία κουταλιά σάλτσα ντομάτας. Απλώνουμε μία στρώση λαζάνια. Προσθέτουμε μία κουταλιά σάλτσα ντομάτας. Κάνουμε μία στρώση με το 1/3 των λαχανικών. Αναμειγνύουμε τη γραβιέρα και το κεφαλοτύρι και πασπαλίζουμε με το 1/3 αυτών. Κάνουμε δεύτερη στρώση λαζάνια. Καλύπτουμε με μία κουταλιά σάλτσα ντομάτας. Στρώνουμε μία στρώση λαχανικών και τα μισά τριμμένα τυριά. Κάνουμε τρίτη στρώση λαζάνια. Ρίχνουμε την υπόλοιπη ντομάτα, τα υπόλοιπα λαχανικά και τυριά. Τέλος, καλύπτουμε με την κρέμα. Ψήνουμε το παστίτσιο για περίπου 35΄-40΄, να ροδίσει ελαφρά, στους 200οC.