ΕΠ’ ΩΦΕΛΕΙΑ ΤΩΝ ΕΝΟΡΙΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΞΑΝΘΗΣ
Α. Σε όλον τον Νομό οι ευάριθμες Ενορίες αδιακόπως και υποδειγματικά αναπτύσσουν κοινωνικό έργο, που άλλες περιοχές αληθινά θα ζήλευαν. Το εποπτικό έργο του Μητροπολιτικού Συμβουλίου της Ιεράς Μητροπόλεως και η ρωμαλέα παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Περιθεωρίου και Ξάνθης, Κυρίου Παντελεήμονος, οδηγούν με πνεύμα αγαστής και ειλικρινούς συνεργασίας επ’ ωφελεία των Ενοριών, των Ενοριτών και του χριστεπώνυμου εκκλησιάσματος των δημοτών και κατοίκων της περιοχής μας. Ωστόσο η συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεως με τους καλλικρατικούς Δήμους του Νομού μπορεί να εμβαθυνθεί ακόμα περισσότερο.
Β. 1. Τομείς συνεργασίας και κοινής διακονίας μπορούν να είναι (πέραν των ήδη υπαρχόντων, εννοείται) στο κοινωνικό έργο και την κοινωνική πρόνοια η ίδρυση Διαδημοτικής Κοινωνικής Υπηρεσίας Ενοριακής Δράσης για τον συντονισμό, την αναστοιχείωση και την ανάπτυξη του Εθελοντισμού και των Δράσεων Ευποιϊας. Αυτό μπορεί εύχερα να υλοποιηθεί μέ την διαρκή και ειλικρινή συνεργασία των Δήμων με τις λειτουργούσες Ενοριακές Φιλανθρωπικές Οργανώσεις και Υπηρεσίες για την ανάπτυξη νέων δράσεων (πχ οργάνωση Ενοριακών Γραφείων Ευρέσεως Εργασίας και Απασχόλησης), την οργάνωση Εκκλησιαστικών/Κοινωνικών Ιατρείων, Οδοντιατρείων, Φαρμακείων, καθώς και λοιπών Ομάδων Επιστημόνων για την παροχή έργου αγάπης με τη στελέχωση και την απασχόληση συνδημοτών εθελοντών Ψυχολόγων, Κοινωνικών Λειτουργών, Θεολόγων και Εκκλησιαστικών Λειτουργών σε Προγράμματα Δράσης, καθώς και την πρακτική άσκηση Φοιτητών ΑΕΙ και Σπουδαστών ΑΤΕΙ σε Ομάδες Οικογενειών Ενοριτών με ανάγκες, αλλά και την τόνωση της λειτουργίας των ήδη υφισταμένων Φορέων παροχής αγάπης στους πλησίον
(φροντίδα και περίθαλψη πασχόντων-αναξιοπαθούντων, πρόνοια αστέγων, στέγη κατακοίτων, στέγη υπερηλίκων, υπηρεσία ασθενών, υπηρεσία συμπαράστασης και κατ ‘οίκον νοσηλείας τρίτης ηλικίας). Περαιτέρω και εντός του πλαισίου δημοσιονομικής διαχείρισης η συνεργασία μπορεί να περιλάβει την οργάνωση δράσεων θρησκευτικού τουρισμού και προσκυνηματικών εκδρομών, την οργανωμένη αλληλοβοήθεια απόρων Οικογενειών και την μεγαλόψυχη χορήγηση ιδίως τραπεζικών βιβλιαρίων προικοδοτήσεως, σπουδών, υποτροφιών, επάθλων συμβολικού ποσού σε αυτές τις Οικογένειες.
2. Στον Τομέα Πολιτισμού κοινές πρωτοβουλίες θα ήταν η σύσταση (κοινής) Επιτροπής Εορτίων Εκδηλώσεων για τον εορτασμό της μνήμης των Πολιούχων στον Νομό, η ίδρυση Μουσείων Εκκλησιαστικής Κληρονομίας των κατά τόπο Ενοριών (λχ για την καταγραφή των Κτηματικών και Νοταριακών Κωδίκων, των Χειρογράφων, των Εκκλησιαστικών Σιγιλλίων και των λοιπών ιστορικών Εγγραφων και κειμηλίων των Ενοριών). Στον Τομέα Εκπαίδευσης – Παιδείας – Κατάρτισης και με σκοπό τον επανευαγγελισμό των ενοριτών πρωτοβουλίες και κοινές δράσεις θα ήταν η ίδρυση (Διαδημοτικού) Κέντρου Ενοριακών Μελετών και Γραφείου Ιστορίας των Ενοριών, η ίδρυση ψηφιακών και δανειστικών χριστιανικών βιβλιοθηκών, η λειτουργία Χριστιανικού βιβλιοπωλείου και Μόνιμων Εκθέσεων Χριστιανικού και θεολογικού βιβλίου και εκκλησιαστικών ειδών, η λειτουργία Κύκλων Συμμελέτης Αγίας Γραφής και Φιλικών Κύκλων Παιδιών, Νέων, Ανδρών και Γυναικών, η λειτουργία Νεανικών Ξενώνων Υποδοχής στους χώρους των Ιερών Μονών της Ιεράς Μητροπόλεως, η ίδρυση ΔιαδικτυακούÂ Â Δικτύου Ενοριακών Συμβουλευτικών Σταθμών, η ίδρυση κατά Ενορία Εργαστηρίου Ελευθέρων Σπουδών με Τμήματα Εκκλησιαστικής Τέχνης και Εκκλησιαστικής Μουσικής, Χριστιανικών Μνημείων, Στελεχών Νεανικού Εργου κά. Σημαντικό ρόλο θα έπαιζε η ανάπτυξη ενοριακής ιεραποστολής διά της εκμάθησης Ελληνικής σε αλλοδαπούς και αλλόγλωσσους και η διά αυτής φώτιση και ο επανευαγγελισμός των ετεροδόξων και ετεροθρήσκων κατοίκων του Νομού. Στον Τομέα διοικητικών υπηρεσιών νόημα θα είχε η αποτελεσματίκή προστασία των χώρων των Ιερών Ναών και των λοιπών λατρευτικών χώρων από την Δημοτική Αστυνομία και η φύλαξη των οικημάτων των Ενοριών, η παροχή από τους Δήμους τεχνικής και διοικητικής βοήθειας κατά την εκτέλεση εκκλησιαστικών τεχνικών έργων και προμηθειών, η σύσταση και σύντονη λειτουργία (κοινής) Επιτροπής Προστασίας Εκκλησιαστικής Περιουσίας και Εκκκλησιαστικής Δράσεως και κυρίως η διά των Δήμων διευκόλυνση των δημοτών στα θρησκευτικά καθήκοντά τους (μετακινήσεις, δρομολογήσεις ΙΧ για ανήμπορα άτομα, ακόμα και διανομή Ιερών Ευαγγελίων).
3. Από καιρό σε καιρό γίνεται λόγος για την ίδρυση νέων Ενοριών στους Δήμους για την κάλυψη των λατρευτικών και θρησκευτικών αναγκών των κατοίκων. Το ζήτημα σε γενικές γραμμές λανθάνει για ένα διάστημα και πάλι μετά από λίγο αναζωπυρώνεαι κλασσική περίπτωση αδυναμίας διάκρισης του επείγοντος από το σοβαρό. Το θεσμικό πλαίσιο για την ίδρυση Ενοριών περιλαμβάνεται στα άρ. 36 παρ. 2 Ν. 590/1977, 2, 3 Καν.8/1979 (Α’ 1/1980) και προϋποθέτει την σύμφωνη γνώμη του Μητροπολιτικού Συμβουλίου της Ιεράς Μητροπόλεως, δεδομένου ότι τα εκκλησιαστικά ζητήματα εξέρχονται των αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ κατά Νόμο, ενώ ο ανασχεδιασμός του εκκλησιαστικού χάρτη είναι σοβαρό ποιμαντικό και πνευματικό ζήτημα, που δεν περιορίζεται στην ανέγερση ενός Ιερού Ναού. Πέραν της ανεύρεσης του αριθμού ενοριτών στην περίπτωση αυτή κρίσιμο ζήτημα είναι η ανεύρεση ακινήτου εντός των ορίων των Ενοριών προς ανέγερση και στέγαση του Ιερού Ναού. Η πραγματική δυσκολία λόγω της ελλείψεως ελευθέρων και αδόμητων ακινήτων αφορά τους Δήμους, που κωλύονται να παραχωρούν δωρεάν ή έναντι όποιου ανταλλάγματος τα ακίνητά τους για την χρήση αυτή (βλ. Απόφαση ΣτΕ 181/1998). Για τον λόγο αυτό τα εμπλεκόμενα Εκκλησιαστικά Συμβούλια και οι Ενορίτες πρέπει με φειδώ να προβαίνουν στην υποβολή τέτοιων αιτημάτων.
Γ. Η εγκάρδια και ανυστερόβουλη συνεργασία Δήμων και Ιεράς Μητροπόλεως με την έναρξη υλοποίησης των ανωτέρω υπό τη διαποίμανση του Σεβασμιωτάτου, ΚΚ Παντελεήμονος, θα οδηγήσει, ώ οι Ενορίτες να ξανανοιώσουν το ενδιαφέρον της κατά Χριστόν ευ χαριστηριακής κοινότητας επί των προβλημάτων τους.
Ιωάννης Ελ. Κυμιωνής
Δικηγόροας ΔΣΑ -Νομική Υπηρεσία ΟΑΕΔ
email: ioanniskymionis@yahoo.gr