Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση 8,59% η απορροφητικότητα της ΑΜΘ στο ΕΣΠΑ

8,59% η απορροφητικότητα της ΑΜΘ στο ΕΣΠΑ

0
perifereiako andipolitefsi

Αναμένεται να αυξηθεί με την ολοκλήρωση των έργων

Αντιπολίτευση Καραλίδη με αιχμή του δόρατος το ΕΣΠΑ. Κάνει λόγο για «3 χαμένα χρόνια για την περιφέρεια μας…»

Υπηρεσιακού χαρακτήρα ήταν τα περισσότερα θέματα του περιφερειακού συμβουλίου ωστόσο δεν έλειψαν από την πλευρά της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης οι «καυστικές» παρατηρήσεις προς τα έργα και τις ημέρες της διοίκησης της περιφέρειας αρχής γενομένης από την μη πραγματοποίηση – σύμφωνα με όσα είχαν εξαγγελθεί από την διοίκηση Παυλίδη – της εβδομάδας υγείας που έφερε με επερώτηση ο επικεφαλής του περιφερειακού συνδυασμού «Γνώση και Συνεργασία» Βασίλης Τραϊφόρος. Η απάντηση που δόθηκε ήταν ότι θα γίνει του χρόνου το …Πάσχα χωρίς να αιτιολογηθεί επαρκώς γιατί δεν έγινε τώρα, ούτε ποτέ άλλωστε!

Βολές Καραλίδη για το έτος Τουρισμού 2017

Έντονη κριτική έχει ασκήσει ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Φώτης Καραλίδης προς τον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο αναφορικά με το πώς διαχειρίστηκε τη δράση «Έτος τουρισμού 2017» που ανακηρύχθηκε από τον εκλιπόντα περιφερειάρχη Γιώργο Παυλίδη. Συγκεκριμένα ο κ. Καραλίδης αναφέρει πως η μόνη δράση ήταν η διοργάνωση μιας εκδήλωσης στην Αλεξανδρούπολη με την επωνυμία «Οι Δρόμοι του Μεταξιού» χωρίς να γίνει καμιά αναφορά στο Σουφλί που έχει συνδέσει ιστορικά το όνομά του με την μεταξουργία.

Καραλίδης: «3 χαμένα χρόνια για την περιφέρεια μας…»

Έντονη είναι επίσης η κριτική του αναφορικά με τις εντάξεις και δημοπρατήσεις έργων στο νέο ΕΣΠΑ. Σε δηλώσεις του στο «Ε» αναφέρει κατηγορηματικά ότι τώρα τον Αύγουστο κλείνουν 3 χρόνια που άνοιξε το νέο ΕΣΠΑ. Όμως για την περιφέρειά μας είναι : «3 χαμένα χρόνια για την περιφέρειά μας και τους συντοπίτες μας. Δεν έχουν δημοπρατήσει ούτε ένα έργο σαν φορέας υλοποίησης και αυτό που κάνουν είναι να οικειοποιούνται έργα των δήμων, όπως πρόσφατα του δήμου Κομοτηνής. Υπάρχει πλήρης απραξία και μηδενικό αποτέλεσμα. Η διοίκηση Γιαννακίδη από τις 1/7/2011 που παρέλαβε έως τις 31/8/2014 είχε δημοπρατήσει έργα 280 εκ. ευρώ», σημειώνει ο κ. Καραλίδης.

Τα στοιχεία της Διαχειριστικής Αρχής

Ωστόσο να σημειώσουμε με βάση τα στοιχεία της Διαχειριστικής Αρχής του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΑΜΘ στο νέο ΕΣΠΑ έχουν ενταχθεί 126 έργα με επιλέξιμη δαπάνη 198 εκ. ευρώ. Οι συμβάσεις απέρχονται σε 87,6 εκ. ευρώ και οι πληρωμές σε 43,6 εκ. ευρώ. Το πιο παλαιό έργο εντάχθηκε στις 2/9/2015 και αφορά την εκπαιδευτική υποστήριξη μαθητών με αναπηρία το οποίο έχει περατωθεί ενώ το πιο δαπανηρό είναι η Β΄ φάση του κάθετου άξονα Αρδάνιο – Μάνδρα ύψους 30 εκ. ευρώ. Η απορροφητικότητα είναι στο 8,59% και σε μια αναλογία βγαίνει ένας διαγωνισμός την εβδομάδα. Να σημειώσουμε όμως ότι από τον Αύγουστο 2016 οπότε και ψηφίστηκε ο νέος νόμος 4412 για τις δημοπρασίες μέχρι το τέλος του 2016 δεν βγήκε σε πανελλαδικό επίπεδο καμιά προκήρυξη μέχρι να εκδοθούν οι απαραίτητες διευκρινιστικές εγκύκλιοι. Σαν γενικό συμπέρασμα και σύμφωνα με την Διαχειριστική Αρχή στο επιχειρησιακό πρόγραμμα της περιφέρειας 2014 – 2020 σημαντικός αριθμός έργου που έχουν ενταχθεί έχουν δημοπρατηθεί.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Λογοδοσίας την Παρασκευή 26 Απριλίου στον Δήμο Τοπείρου

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής θεμάτων τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 και ώρα 14.00 Η Ειδική…