Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Προχωρά η δημοπρασία για το δημοτικό κυνοκομείο Ξάνθης

Προχωρά η δημοπρασία για το δημοτικό κυνοκομείο Ξάνθης

0
oikonomiki12-7-17

Η Οικονομική Επιτροπή του δήμου ενέκρινε τους όρους της δημοπρασίας για το κυνοκομείο, ύψους 960.000 ευρώ, για ασφαλτοστρώσεις δρόμων και για τις επισκευές στο Ρολόι

31 μόνιμες θέσεις θα προκηρύξει ο δήμος στην Καθαριότητα για το 2020 σύμφωνα με τον νέο νόμο που ψηφίστηκε κατόπιν πιέσεων των συμβασιούχων

Κάποια από τα θέματα της προηγούμενης συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Ξάνθης συζητήθηκαν και στην χθεσινή συνεδρίαση, αφού η διαδικασία δημοπράτησης ενός έργου απαιτεί αρκετά βήματα. Τον Ιούνιο δεσμεύθηκαν τα χρήματα προκειμένου να εκκινήσει η διαδικασία κατασκευής του δημοτικού κυνοκομείου στην περιοχή του Ευμοίρου, ύψους 960.000 ευρώ, η συντήρηση οδών και κοινόχρηστων χώρων του δήμου με ασφαλτοστρώσεις για την περίοδο 2017-2019, ύψους 1,95 εκατ. ευρώ, και των επισκευαστικών εργασιών στο πύργο του Ρολογιού στην κεντρική πλατεία και στο δημοτικό κτήριο της Καπναποθήκης Π, όπου στεγάζεται η υπηρεσία δόμησης του δήμου.

Καταψήφισαν αυτή την φορά το κυνοκομείο τα μέλη της Αντιπολίτευσης

oikonomiki12-7-17antiΠαρά τις ενστάσεις που είχαν εκφραστεί στην προηγούμενη συνεδρίαση αναφορικά με το ύψος της δαπάνης που προβλέπεται για το κυνοκομείο του δήμου, εν τέλει το θέμα εγκρίθηκε ομόφωνα. Ακολούθησε όμως μια ευρεία και έντονη αντιπαράθεση στο δημοτικό συμβούλιο για την αύξηση του προβλεπόμενου κόστους από 600.000 ευρώ σε 960.000 ευρώ. Στην προηγούμενη Οικονομική Επιτροπή η προϊσταμένη των Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου, Κατερίνα Μανά, είχε εξηγήσει ότι η αύξηση του ποσού προήλθε από την ηλεκτρομηχανολογική μελέτη, η οποία δεν περιλαμβανόταν αρχικά λόγω έλλειψης αρμόδιου υπαλλήλου. Ο κ. Καρά Αχμέτ και ο κ. Μυλωνάς εκ μέρους της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση συναίνεσαν σκεπτόμενοι ότι όντως υπάρχει ανάγκη κυνοκομείου και δεχόμενοι της εξηγήσεις της κας Μανά. Χθες καταψήφισαν αμφότεροι με το σκεπτικό ότι το κόστος είναι ανεξήγητα υψηλό. Μάλιστα ο κ. Καρά ανέφερε ότι στην Κομοτηνή το δημοτικό κυνοκομείο ίδιας χωρητικότητας κόστισε μόλις 340.000 ευρώ. Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αντιδήμαρχος Κυριάκος Παπαδόπουλος, εξήγησε ότι τα ποσά προκύπτουν βάσει της μελέτης και των τιμών του υπουργείου, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι το τελικό κόστος, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις η έκπτωση των αναδόχων ξεπερνά το 50%.

Στην κατάρτιση των όρων δημοπρασίας του έργου «Συντήρηση οδών και κοινόχρηστων χώρων» ο κ. Καρά ζήτησε να μάθει αν στο τρέχον έργο προβλέπονται ασφαλτοστρώσεις για την παλαιά Χρύσα, όπου διαμένει και ο ίδιος, καθώς διαπίστωσε ότι στο προγραμματιζόμενο έργο μέχρι και το 2019 δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για την περιοχή. Τόνισε ότι σε πολλούς δρόμους της Χρύσας υπάρχει ανάγκη ασφαλτόστρωσης, απορώντας πώς δεν έχει τεθεί το θέμα και από συμβούλους της πλειοψηφίας που κατοικούν εκεί.

Με το βλέμμα στο 2020 οι συμβασιούχοι της καθαριότητας, αναμένοντας την μονιμοποίηση

Το τέταρτο και τελευταίο θέμα της συνεδρίασης αφορούσε την έκδοση απόφασης για την τροποποίηση του ΟΕΥ (Οργανισμός Εσωτερικών Υπηρεσιών) του δήμου Ξάνθης στις ανταποδοτικές υπηρεσίες. Όπως εξήγησε η εισηγήτρια κα Σπανού, το υπουργείο ζήτησε την βεβαίωση αυτή από τις Οικονομικές Επιτροπές, για να πιστοποιήσει ότι οι δαπάνες που θα προέλθουν για τους μισθούς των υπαλλήλων που πρόκειται να μονιμοποιηθούν μπορούν να καλυφθούν από τα ανταποδοτικά του δήμου. Η ίδια ανέφερε ότι τα έξοδα του δήμου για τα ανταποδοτικά μέχρι τις 30/6 ανέρχονταν σε 1.485.000 ευρώ, ενώ τα έσοδα σε 1.915.000 ευρώ. Ως εκ τούτου, το πλεόνασμα που υπάρχει δικαιολογεί και καλύπτει την προκήρυξη 31 μονίμων θέσεων στις υπηρεσίες καθαριότητας. Εξ αυτών, οι τρεις αφορούν θέσεις χειριστών –αντί ενός που υπάρχει τώρα- και οι υπόλοιπες 19 θέσεις εργατών. Οι υπόλοιπες 9 θέσεις είναι κενές αυτή την στιγμή, οπότε υπάρχει η δυνατότητα να καλυφθούν όλες στην προκήρυξη που θα γίνει για το 2020. Μάλιστα αναφέρθηκε ότι οι νυν συμβασιούχοι θα μοριοδοτηθούν για την προϋπηρεσία τους αυτή, διεκδικώντας τις θέσεις με καλύτερους όρους έναντι των υπολοίπων.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Μετ’ εμποδίων» προχωρούν τα έργα του Ε.Κ. «Αθηνά»

Μετά τις καθυστερήσεις «έσπασε» στα δύο η προγραμματική του δήμου Ξάνθης με το Κέντρο – Οι…