Σχόλια 28/03/17

0
plateia-vd
Προς τους συνδρομητές
Οφείλουμε τις ευχαριστίες μας προς τους αγαπητούς συνδρομητές μας που με υπομονή και κατανόηση δέχτηκαν την ταλαιπωρία με τη διανομή της Εφημερίδας.
Τώρα λοιπόν που αποκαταστάθηκε η κανονικότητα, στο σύνολο σχεδόν, να ζητήσουμε εάν κάποιος συνδρομητής δεν λαμβάνει την Εφημερίδα να επικοινωνήσει μαζί μας για να τακτοποιηθεί η εκκρεμότητα αμέσως.
Και πάλι θερμές ευχαριστίες προς όλους.
Γ.Δ.


Άκουσον! Άκουσον!
Ασθενής, λέει, προσήλθε με παραπεμπτικό σε τοπικό Διαγνωστικό κέντρο για υπερηχογράφημα. Η Γραμματεία τον ενημέρωσε πως υπάρχουν δύο τρόποι για την εξέταση. Ο πρώτος, για άμεση εξέταση, καταβάλλοντας το ποσό των 25,00 € και ο δεύτερος με βάση το παραπεμπτικό καταβάλλοντας την προβλεπόμενη συμμετοχή των 2,00 €. Όμως μετά δύο μήνες περίπου!! Πάνω στο αιφνιδιασμό του ο ατυχής δεν επέλεξε καμία λύση. Ωστόσο την εξέταση την έκανε με το ίδιο παραπεμπτικό σε κορυφαίο διαγνωστικό κέντρο της χώρας μας, στο «Ιατρόπολις» Αθηνών, εντός δύο μόλις ημερών από την εμφάνισή του, καταβάλλοντας το ποσό των 2,00 €.
Σε ερώτησή του αν τυχόν υπάρχει αριθμητικός περιορισμός ή οποιοσδήποτε άλλος για τους εξεταζόμενους μέσω ΕΟΠΥΥ, η απάντηση υπήρξε αρνητική. Τι να συμβαίνει άραγε;
Γ. Γκεβρέκης


Τραπεζικό
Εξ’ άλλου, πολίτης, προσήλθε στο τοπικό υποκατάστημα της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ και κατέθεσε σημαντικό ποσό προσκομίζοντας και το βιβλιάριο καταθέσεων. Αλλ’ όμως, η ενημέρωση του βιβλιαρίου δεν κατέστη δυνατή καθ’ ότι, κατά τον Ταμία, απαιτείτο η επίδειξη ταυτότητας!
Η τράπεζα δηλαδή εισέπραξε και αρνήθηκε να ενημερώσει το βιβλιάριο ώστε να γνωρίζει ο ατυχής καταθέτης ότι τα χρήματά του πέρασαν στο βιβλιάριό του.
Η εξήγηση που δόθηκε από τον Ταμία ήταν πως υπήρξε περιστατικό που αδελφός προσκόμισε στην Τράπεζα το βιβλιάριο του αδελφού του για ενημέρωση προκειμένου να μάθει τις καταθέσεις του. Αυτό ίσως να είχε κάποια λογική έως την εμφάνιση στην Τράπεζα του αυτόματου μηχανήματος ενημέρωσης βιβλιαρίων. Όταν κανείς έχει άνομο σκοπό θα προστρέξει στον Ταμία ή στο απρόσωπο μηχάνημα;
Τι άραγε να συμβαίνει και εδώ;
Γ.Γκεβρέκης


Τι άλλο θ’ ακούσουμε;
Αμ το άλλο; Φορολογούμενος, λέει, είχε επιστροφή φόρου. Μέρος αυτού συμψηφίστηκε με τον οφειλόμενο ΕΜΦΙΑ και ένα, όχι για τους καιρούς μας ευκαταφρόνητο ποσό, έμεινε για επιστροφή. Επιστροφή βέβαια δεν του έγινε. Το αποτέλεσμα; Ο φορολογούμενος πολίτης, νοιώθει υπερηφάνεια καθ’ ότι συνέβαλε έτσι, έστω και κατ’ ελάχιστο, στο πλεόνασμα του Κράτους για το 2016. Θου, Κύριε, φυλακήν τω στόματί μου.
Μια και ο λόγος για υπερηφάνεια υπάρχει και τούτο. Είναι γνωστή σε όλους η «Τρόικα» των Μνημονίων. Είναι επίσης γνωστό πως ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αντιπολίτευση, κατηγορούσε, παθιασμένα, κυβέρνηση και Υπουργούς επειδή δέχονταν προσωπικά οι Υπουργοί στα γραφεία τους «Τροϊκανούς» υπαλλήλους της Ε.Ε. και καταδέχονταν να διαπραγματεύονται με αυτούς. Τούτο συνιστούσε ταπείνωση. Εθνική μάλιστα. Το γιατί αποτελούσε, αν αποτελούσε, ταπείνωση, δεν γίνονταν κατανοητό. Έγινε όμως κατανοητό, μετέπειτα, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η Τρόικα δεν πρέπει ν’ αποκαλείται Τρόικα, αλλά θεσμός και οι υπάλληλοι των θεσμών, οι ίδιοι όπως και προηγούμενα άνθρωποι, να μην πηγαίνουν στο γραφείο των Υπουργών, αλλά, οι ίδιοι οι υπουργοί να πηγαίνουν καθημερινά στο ξενοδοχείο όπου διαμένουν οι υπάλληλοι, για τις διαπραγματεύσεις.
Είναι να μην νιώθει κανείς υπερηφάνεια αφού αποτινάξαμε την ταπείνωση; Τι άλλο θ’ ακούσουμε άραγε;
Γ. Γκεβρέκης


Βορειοδυτική πλευρά της κεντρικής πλατείας. Στη γωνιά «Κεντρικό Πρατήριον Σιγαρέτων» και από πάνω διαφημιστικές πινακίδες. Σήμερα καφέ Ρετρό. Με γυρισμένη την πλάτη δύο λούστροι.
(Αρχείο Κ. Μαυρομάτη)


Καβγάς Καραμπίνη – Ζεϊμπέκ ανήμερα της εθνικής γιορτής
Έντονο φραστικό επεισόδιο εκτυλίχτηκε ανήμερα της 25ης Μαρτίου στην καθιερωμένη δεξίωση που παρέθεσε ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Ζαγναφέρης μετά την Δοξολογία.
Πρωταγωνιστής ο πρύτανης του Δ.Π.Θ. Αθανάσιος Καραμπίνης και οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και Γρηγόρης Στογιαννίδης. Συγκεκριμένα ο πρύτανης μόλις είδε τον κ. Ζεϊμπέκ δεν άντεξε να μην του διαμαρτυρηθεί εντόνως για την κατάργηση του Διδασκαλείου Αλεξανδρούπολης και την ίδρυση του Τομέα μειονοτικής εκπαίδευσης στο ΑΠΘ, καθιστώντας τον υπεύθυνο ότι επιχειρεί να αποδυναμώσει το Θρακιώτικο Πανεπιστήμιο αναθέτοντας την μειονοτική εκπαίδευση στο Αριστοτέλειο. Δεν γνωρίζουμε τι απάντησε ο κ. Ζεϊμπέκ ωστόσο η λογομαχία ήταν έντονη και μόνο πνεύμα ενότητας δεν επικράτησε ανήμερα της εθνικής γιορτής.
Μ.Ξ.


Μην σκανδαλίζεστε
Κάποιες υποθέσεις που απασχόλησαν πανελλαδικά και προβλήθηκαν ιδιαίτερα, κυρίως λόγω πολιτικών ευθυνών, έλαβαν τον χαρακτηρισμό σκάνδαλο. Και ό,τι και να αποδειχθεί, θα παραμείνουν στην συνείδηση των περισσοτέρων, καλώς ή κακώς, ως σκάνδαλα. Ένα από αυτά και η υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. Μπορεί το δικαστήριο να αποφάνθηκε ότι δεν υπήρξε δόλος των εκπροσώπων της Μονής και των υπηρεσιακών υπαλλήλων στην υπόθεση της ανταλλαγής της λίμνης και των παραλίμνιων εκτάσεων με ‘’φιλέτα’’ του Δημοσίου, αλλά δεν φαίνεται να άλλαξε κάτι στο πώς βλέπει ο κόσμος την υπόθεση. Και ένας από τους λόγους είναι το γεγονός ότι οι όποιες πολιτικές ευθύνες παραγράφηκαν με το κλείσιμο της Βουλής, όπως και το ότι η όλη διαδικασία ήταν ευνοϊκή. Πρώην υπουργός παίρνει δάνειο για να αγοράσει ακίνητα, τα ακίνητα τα νοικιάζει η ίδια τράπεζα και με τα χρήματα ξεπληρώνει το δάνειο. Η Μονή Βατοπαιδίου ανταλλάσει εκτάσεις με άλλα ακίνητα του Δημοσίου. Είναι προφανές ότι αν κάποιος από μας προσπαθήσει να κάνει ή το ένα ή το άλλο, δεν θα τα καταφέρει. Αν λοιπόν κάποιος μπορεί να κάνει μια δοσοληψία και κάποιος όχι, είναι επαρκής ένδειξη ότι δεν υπάρχει κράτος δικαίου, αλλά σκανδαλώδης εύνοια προς κάποιον που προσφέρει ως αντάλλαγμα εξουσία, επιρροή, κλπ. Αυτό είναι το κύριο σκάνδαλο για τον πολύ κόσμο, που βλέπει μια απλή δική του υπόθεση να σέρνεται επί χρόνια, ενώ οι υποθέσεις κάποιων πολύ εύκολα και με συμφέρουσα διαδικασία κλείνουν στο άψε σβήσε.
Χ.Δ.


Όποιος πρόλαβε, το πάρκινγκ είδε
Σίγουρα Ολλανδία δεν είμαστε. Μια χώρα που σε κάποιες πόλεις της τα ποδήλατα ξεπερνούν τα αυτοκίνητα σε αριθμό. Αρκετοί συμπολίτες μας όμως έχουν αρχίσει να μετακινούνται με ποδήλατο, ιδίως τώρα που ‘’άνοιξε’’ ο καιρός. Οι δήμοι, για να δείξουν και το ‘’πράσινο’’ πρόσωπό τους, ίσως και λόγω δέσμευσης από την νομοθεσία, έχουν τοποθετήσει τα γνωστά κάγκελα για να σταθμεύσει κάποιος το ποδήλατο και να το κλειδώσει με ασφάλεια. Μπροστά από αυτά θα βρει κανείς συνήθως… μηχανάκια. Και με την σειρά τους οι οδηγοί μοτοσικλετών διαμαρτύρονται γιατί στους χώρους που προβλέπονται γι’ αυτούς, παρκάρουν αυτοκίνητα. Και τελικά φαίνεται ότι όποιος είναι πιο ισχυρός ή το έχει μεγαλύτερο το όχημα βγαίνει και νικητής. Με μονίμως ηττημένους τους πεζούς, τα ΑμΕΑ και τις μαμάδες με τα καρότσια.
Χ.Δ.


18.700 νέα λουκέτα το πρώτο εξάμηνο προβλέπει έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ
Εξαιρετικά δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την ελληνική αγορά που παρουσιάζει η εξαμηνιαία έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ για το 2017. Συγκεκριμένα προβλέπει ότι το πρώτο εξάμηνο του 2017 θα κλείσουν 18.700 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα χαθούν περίπου 34.000 θέσεις εργασίας! Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας για το επόμενο διάστημα, 4 στις 10 επιχειρήσεις (ποσοστό 40,3%) θεωρεί αρκετά και πολύ πιθανό ότι θα κλείσει, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό είναι ιδιαίτερα υψηλό για τους αυτοαπασχολούμενους (57,4%). Όπως προκύπτει από την έρευνα, κατά το β’ εξάμηνο του 2016 ο κύκλος εργασιών παρουσίασε μείωση για περίπου 6 στις 10 επιχειρήσεις (59,8 %), ενώ μόνο για το 13,4 % των επιχειρήσεων σημειώθηκε αύξηση στον κύκλο εργασιών.
-Όπως φαίνεται μπορεί οι δείκτες του υπουργείου Οικονομικών να βγάζουν πλεόνασμα και μείωση της ύφεσης και στο οικονομικό επιτελείο και την κυβέρνηση να μιλούν για τέλος της ύφεσης και για μια αναπτυξιακή τροχιά της ελληνικής οικονομίας ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να έχει περάσει στην αγορά ούτε ως κλίμα και μιλάμε για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι η βάση της ελληνικής οικονομίας.
Μ.Ξ.


Αστειάκια…
Γεύμα παρέθεσε το Επιμελητήριο Ξάνθης στην υφυπουργό Μακεδονίας – Θράκης Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, η οποία εγκαινίασε και φέτος της 5η Γενική Έκθεση Ξάνθης. Στο γεύμα που παρατέθηκε σε γνωστό εστιατόριο της πόλης παρακάθισε μεταξύ άλλων και ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κώστας Ζαγναφέρης. Και μεταξύ «τυρού και αχλαδιού» η κα Κόλλια αποκάλυψε ότι νηστεύει και αρνήθηκε να φάει κάτι μη νηστήσιμο που προσφέρθηκε. Τότε ο κ. Ζαγναφέρης έκανε το καυστικό αστειάκι: « Πήρατε άδεια από τον κ. Φίλη;».
Ας μη το αναλύσουμε περαιτέρω αυτό το βαθυστόχαστο πολιτικό αστειάκι…
Δεν γνωρίζω αν γέλασε η κα Κόλλια βέβαια…
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Μ.Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Πάσχα στο χωριό; Συνήθως λέμε και κάνουμε «επιστροφή στο χωριό» τώρα τις γιορτινές ημέρες …