Σχόλια 21/11/16

0
pisina-neos
Ευτυχώς που τα κρατικά έσοδα πηγαίνουν καλά, λόγω ΕΝΦΙΑ, και μάλλον θα προλάβουμε να ετοιμάσουμε το Πολυτεχνείο για τις 6 Δεκεμβρίου. Να’ χουν κάτι να κάψουν τα «παιδιά»…


Πάλι η Ακρόπολη καθάρισε για μας…
Η επίσκεψη του Ομπάμα στην Ελλάδα, λειτούργησε σαν ένας καθρέπτης για να δούμε, πιο καθαρά από καθαρά, το μαύρο βάθος της παρακμής μας. Δυο απίστευτης δύναμης δυνάμεις, ξεσκίζουν τις σάρκες μας χρόνια. Ο λαϊκισμός από τη μια και η τερατωδώς πεισματώδης μας άρνηση για οποιαδήποτε αλλαγή, από την άλλη. Τι λειτούργησε ευεργετικά στην εικόνα μας, πέραν της Ακρόπολης; Τι ήταν αυτό που έδωσε το στίγμα ενός σύγχρονου πολιτισμού; Τι αποδεικνύει ότι ετούτη η χώρα κατοικείται από πολίτες που έχουν έρθει σε επαφή με των πέραν των τειχών τους κόσμο; Απολύτως τίποτα…
Η Ακρόπολη, γι΄ ακόμα μια φορά καθάρισε και έλαμψε αντί για μας. Μετά ήρθε το οικείο μας. Βάλαμε ξανά τα καθημερινά μας. Το ξεφτισμένο τζιν μας…
Ρ.Β.


Μειονοτικοί υποψήφιοι
Ανέλπιστα μεγάλη η λίστα των επιθυμούντων μειονοτικών να είναι υποψήφιοι στο συνδυασμό της Νέας Δημοκρατίας τοπικά. Διαβάστε και βγάλτε συμπέρασμα.
Κατ’ αρχάς ενδιαφέρον υπάρχει από τον γιατρό Ακήφογλου Μπιρόλ, τον πρώην δήμαρχο Σελέρου Ιντζέ Μεμέτ Μπιρόλ, τον πρώην υποψήφιο βουλευτή Μπαντάκ, τον Ιρφάν Χατζηγκενέ, τον Φυσιοθεραπευτή Τουρκές και τον πρώην δήμαρχο Μύκης Μουτζαχήτ Ντουκιαντζή.
Απ’ όλους αυτούς και πιθανόν ένας ή δύο ακόμη που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον, δύο θα επιλεγούν για να μπουν στο ψηφοδέλτιο συν τους τρεις χριστιανούς υποψήφιους.
Γ.Δ.


Νεοδημοκρατικό
Ως προς τους Χριστιανούς υποψήφιους που ενδιαφέρονται να είναι με το συνδυασμό της Ν.Δ. μόνον ένας μπορεί να θεωρηθεί σίγουρος. Κι αυτός είναι ο Αλέξανδρος Κοντός. Άρα απομένουν δύο θέσεις. Κι αν υπολογίσει κανείς πως η μία θα καλυφθεί από γυναίκα υποψήφια, τότε για τη μια θέση θα γίνει πραγματική σφαγή. Το ποιος θα είναι ο εκλεκτός είναι άγνωστο και μόνον εικασίες μπορούν να γίνουν κι αυτό δεν είναι σοβαρό, να «πετάγονται» έτσι ανεύθυνα διάφορα ονόματα.
Με την ευκαιρία να σημειώσουμε μια άποψη που ακούσαμε ότι τοπικά η Ν.Δ. θα εκλέξει τρεις (3) βουλευτές! Πρώτον αυτό έγινε μια φορά και θαύματα δεν επαναλαμβάνονται και δεύτερον για να συγκεντρώσει ένα τόσο υψηλό ποσοστό η Ν.Δ. τοπικά θα πρέπει να δουλέψουν ΟΛΟΙ πάρα πολύ για ν’ αυξήσουν τα ποσοστά. Και πάλι, η μειονότητα πέρα από τη στροφή και απομάκρυνσή της από το ΣΥΡΙΖΑ σε ένα μεγάλο ποσοστό, δεν πρόκειται να ψηφίσει κατά ποσοστό 60-70% Ν.Δ.
Αυτά τα ποσοστά ανήκουν πλέον στο παρελθόν κι ούτε πρόκειται να τα ξαναδούμε ποτέ γι’ αυτό ας μην τα ελπίζουν κάποιοι και κάνουν όνειρα…
Γ.Δ.


ΣΤΙΓΜΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ
Ένας ξανθιώτης νέος στην πισίνα. Στο βάθος το Σαμακώβ.
(φωτο από το αρχείο του Π. Δημητριάδη)


Πολλές οι εκθέσεις
Δεν υπάρχει μέχρις στιγμής μεγάλη ανταπόκριση των επιχειρήσεων για την 24η Πανελλήνια Εμπορική Έκθεση «Ανατολική Μακεδονίας και Θράκη 2016». Είναι γεγονός ότι οι εκθέσεις που διοργανώνονται είναι πολλές, αφού κάθε περιφερειακή ενότητα έχει τη δική της (πλην της Δράμας), οπότε και οι επαγγελματίες αποθαρρύνονται.
Ίσως θα έπρεπε να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην προσπάθεια που είχε ξεκινήσει ο Γιώργος Παυλίδης για την διοργάνωση θεματικών εκθέσεων, ανά περιοχή, ώστε να υπάρχει πιο στοχευμένο ενδιαφέρον και περισσότερα κίνητρα για τις επιχειρήσεις. Οι εκθέσεις αυτές (ενέργεια, τουρισμός, περιβάλλον, αγροδιατροφή κλπ) θα μπορούσαν να διοργανώνονται κυκλικά ανά ΠΕ ή η κάθε περιοχή να ταυτιστεί με έναν θεσμό, προκειμένου να τον προάγει και να τον εξελίσσει.
Η συζήτηση πάντως πρέπει να γίνει.
Ε.Δ.


Μπροστά ο κόσμος λοιπόν;

Είπε και δήλωσε η δήμαρχος Καβάλας κ. Τσανάκα «Δεν θα αποφύγουμε τα διόδια εάν δεν αντιδράσει ο κόσμος…»
Ομολογώ ότι εξεπλάγην. Διότι ποιος είναι ο «κόσμος»; Και γιατί ο απλός λαός να αντιδράσει μόνον; Οι άρχοντες τι θα κάνουν; Θα κοιτάζουν από μακριά την αντίδραση του κόσμου; Και είναι αυτό απόδειξη ενδιαφέροντος για την επίλυση ενός θέματος; Δηλαδή εσείς θ’αγωνιστείτε λαέ, εμείς οι άρχοντές σας θα δοξαστούμε.
Μάλλον τα έχει μπερδέψει τα πράγματα η κυρία Δήμαρχος. Αλλά δεν είναι η μόνη που διακατέχεται από παρόμοιες αντιλήψεις περί του «λαού-κόσμου» και των δημάρχων. Ξεχνά πως ο κάθε αγώνας είναι κοινός, συλλογικός. Και πως μπροστά πρέπει παντού να μπαίνει ο ηγέτης που ενίοτε θυσιάζεται κιόλας.
Προφανώς τα έχει λησμονήσει όλα αυτά η κυρία δήμαρχος όπως και άλλοι πρόσκαιρα επικεφαλής-άρχοντες.
Γ.Δ.


Μα για το… χρέος δεν είπαμε κουβέντα
Η επίσκεψη Ομπάμα συνοδεύτηκε από υπέρμετρες προσδοκίες και συνδυάστηκε με πολλά θέματα. Ένα από αυτά, από την πλευρά της κυβέρνησης, ήταν το θέμα του χρέους. Τόνιζαν κυβερνητικά στελέχη ότι η επίσκεψη σηματοδοτεί αλλαγή στάσης των ΗΠΑ στο ζήτημα του χρέους και περίμεναν υποσχέσεις και δεσμεύσεις. Αυτό δεν έγινε όσο ήταν στην χώρα, οπότε περίμεναν να το κάνει στο Βερολίνο, συνομιλώντας με Μέρκελ και Σόιμπλε. Τελικά Ομπάμα και Μέρκελ έστειλαν κοινό μήνυμα για την αντιμετώπιση του λαϊκισμού και της λαϊκής οργής που σαρώνουν πολιτικά την Δύση. Καμιά αναφορά στην Ελλάδα και το χρέος της. Αυτό που ίσως είχε έμμεση σχέση στην ελληνική κυβέρνηση, ήταν η αναφορά Μέρκελ ότι και στην Ευρώπη υπάρχουν λαϊκιστές πολιτικοί αλλά και ψηφοφόροι που επιζητούν «απλοϊκές» λύσεις. Περισσότερο ασχολήθηκαν με την επόμενη μέρα στις ΗΠΑ και τον νέο πρόεδρο Τραμπ, όπως και με το θέμα του Brexit, τονίζοντας ότι η ΕΕ παραμένει μία από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες επιτυχίες.
Σίγουρα η Ελλάδα προβλήθηκε, ασφαλώς και είναι μια ιστορική επίσκεψη, με την ομιλία να αναφέρεται ήδη στο εξωτερικό ως Athens speech, τα πλάνα από την Ακρόπολη κυκλοφορούν παντού ως άλλο σποτάκι του ΕΟΤ, αλλά πέραν τούτου η κυβέρνηση δεν ξέρω αν επωφελήθηκε σε κάτι. Η εικόνα των δικών μας πολιτικών πλάι σε έναν Πρόεδρο με προσωπικότητα, ηγετικό παράστημα, τοποθετήσεις και ρητορική κατέδειξαν άλλη μια φορά την γύμνια και ανεπάρκεια του πολιτικού προσωπικού.
Χ.Δ.


Στο ίδιο έργο θεατές
Κάθε χρόνο οι ίδιες σκηνές. Καταλήψεις, σπάσιμο, κάψιμο, βανδαλισμοί, πετροπόλεμος, μολότωφ, κουκουλοφόροι και ΜΑΤ, κλέφτες κι αστυνόμοι. Και όλα αυτά στο όνομα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Μια εξέγερση που υπήρξε κορυφαία ηρωϊκή πράξη υπέρ της ελευθερίας. Ανεξαρτήτως του πώς εξελίχθηκε, του τι έκαναν μετά οι πρωταγωνιστές, του πώς χρησιμοποιήθηκε, ήταν μια μεγάλη στιγμή στην ιστορία της χώρας. Εννοείται ότι όλη αυτή η ιστορία με το άσυλο των Πανεπιστημίων είναι ουσιαστικά μία υποκρισία. Ούτε κακουργηματικές πράξεις χρειάζεται να διαπιστωθούν για να επέμβει η αστυνομία, ούτε άδεια χρειάζεται να δώσει ο πρύτανης. Το μόνο που χρειάζεται, είναι να έχει η αστυνομία την υποστήριξη της κυβέρνησης για να κάνει τη δουλειά της. Αν δεν την έχει, δεν επεμβαίνει και παρακολουθεί ως θεατής. Ο νόμος, όπως ισχύει από το 2011, όταν και καταργήθηκαν και όσα είχαν απομείνει από προσχήματα, προβλέπει ότι σε αξιόποινες πράξεις που τελούνται εντός των χώρων των ΑΕΙ εφαρμόζεται η κοινή νομοθεσία. Ακόμη και όταν δίνεται άδεια από τον εισαγγελέα να επέμβει η αστυνομία όταν το κρίνει απαραίτητο (έστω και αν δεν χρειάζεται τέτοια άδεια βάσει νόμου), η αστυνομία δεν κινείται αν δεν έχει την κάλυψη του αρμόδιου υπουργού. Την ίδια άδεια είχε παράσχει ο εισαγγελέας και στα πρόσφατα γεγονότα με την κατασκήνωση εντός του ΑΠΘ. Και τότε δεν έγινε τίποτα. Αυτό βέβαια δεν αφορά μόνο την παρούσα κυβέρνηση. Είναι πάγια σχεδόν τακτική όλων των κυβερνήσεων να παρακολουθούν αμέτοχες. Και ενώ καταστρέφονταν περιουσίες, ιστορικά κτίρια, κινδύνευαν ζωές, κάποιοι εξοργίζονταν για το κάψιμο της σημαίας. Στην Ξάνθη η επέτειος πέρασε ειρηνικά, χωρίς καν να γίνει κατάληψη της Πολυτεχνικής Σχολής.
Χ.Δ.


Να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από το Leader του νομού
Πολλά ερωτηματικά μένουν αναπάντητα αναφορικά με το αν μπορούν ή όχι οι δήμοι της Ξάνθης να συμμετέχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Αναπτυξιακής Ροδόπης που ανέλαβε την υλοποίηση και του Leader της Ξάνθης. Απ’ την μια ο διευθυντής της Αναπτυξιακής κ. Κεφαλίδης όπως δήλωσε στο «Ε», προτίθεται να στείλει σ’ όλους τους φορείς που αποτελούν την ομάδα εργασίας της Ξάνθης, δηλαδή τους 4 δήμους, το ΕΒΕ και το ΔΠΘ, πρόσκληση συμμετοχής παρέχοντας την δυνατότητα για αρχική συμμετοχή με 10.000 ευρώ. Απ’ την άλλη ο δήμαρχος Ξάνθης υποστηρίζει επίσης στο «Ε» πως δεν είναι οικονομικό το θέμα αλλά νομικό και πως δεν έχει γίνει κάποια τροποποίηση της διάταξης του Καλλικράτη που απαγορεύει τους δήμους από το 2011 και μετά να συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο ανωνύμων εταιρειών ή να συστήνουν ανώνυμες εταιρείες. Ο δε βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης κ. Στάθης Γιαννακίδης υποστηρίζει ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει νομικό κώλυμα αλλά πολιτικό «κόλλημα» των γαλάζιων δημάρχων του νομού μας που προσχηματικά εμφανίζουν εμπόδια με κίνδυνο να χαθούν εκατομμύρια από το νομό κι αν συμβεί αυτό, θα είναι υπόλογοι απέναντι στην τοπική κοινωνία.
Κι αν είναι η κατανομή του 40% του Leader που αφορά το δημόσιο γίνει με βάση το ποσοστό των μετοχών τους – όπως έχει προσυμφωνηθεί – τότε οι δήμοι της Ξάνθης κινδυνεύουν να μείνουν εκτός νυμφώνος αν δεν ανταποκριθούν.
Αυτό που λέμε εμείς είναι να κοιτάξουν όλοι πως θα μπορέσουν να κάνουν κανένα έργο στο νομό πως θα βοηθήσουν τους επενδυτές ιδιώτες κάνοντας υποδομές (αγοριτκή οδοποία δίκτυα κ.λ.π.), πως θα αξιοποιήσουν τα λεφτά του Leader προς όφελος της τοπικής οικονομίας και της κοινωνίας και ας αφήσουν τις πολιτικές διαφορές κατά μέρος αμφότεροι.
Ο νομός μας έχει 40% ανεργία και βιώνει χρόνια τώρα μια πρωτοφανή αποβιομηχάνιση!
Δεν έχει την πολυτέλεια να χάνει έτοιμα λεφτά που δικαιούται!
Μ.Ξ.


Μύρισαν Χριστούγεννα στην πόλη αλλά…
Διανύουμε το τελευταίο 10ήμερο του Νοεμβρίου και ήδη οι βιτρίνες των καταστημάτων μας υπενθυμίζουν πως έρχονται Χριστούγεννα. Στα περισσότερα μαγαζιά του κέντρου η Χριστουγεννιάτικη νότα έκανε την εμφάνιση της αλλού δειλά – δειλά, αλλού πιο έντονα. Είναι εξάλλου και ένας τρόπος να δημιουργηθεί κλίμα εορταστικό στην αγορά με την ελπίδα ότι θ’ αρχίσει η κίνηση. Πού όμως ….Μάταιος κόπος… Τί άλλαξε προς το καλύτερο ώστε να μπορέσει ο κόσμος να πάρει ανάσα και να ψωνίσει; Δυστυχώς το πλεόνασμα στα δημόσια ταμεία έγινε από το έλλειμμα στις τσέπες μας…
Άλλη μια χρονιά κρίσης λοιπόν!
Άλλη μια χρονιά μνημονίου και σκληρής λιτότητας!
Και τα κεφάλια μέσα!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Μ.Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Πάσχα στο χωριό; Συνήθως λέμε και κάνουμε «επιστροφή στο χωριό» τώρα τις γιορτινές ημέρες …