Σχόλια 15/11/16

0
samaras-elisso1
Φέτος η αριστερά, την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου θα αντικαταστήσει τα γνωστά της συνθήματα με νέα: «Σωτήρες των λαών Αμερικάνοι» και «Ομπάμα προχώρα σε θέλει όλη η χώρα…»


Να λέμε την αλήθεια
Κόσμος αρκετός στην Ημερίδα της Ομοσπονδίας Ξάνθης με ομιλητές τους Καββαθά και Σαμαρά. Και ο μεν Καββαθάς έκανε αναφορά σε ορισμένα θέματα που ενδιαφέρουν τις παραγωγικές τάξεις την κρίσιμη οικονομική περίοδο που διανύει η χώρα. Ο Σαμαράς όμως παρότι η θεματολογία ήταν άλλη της ημερίδας, μίλησε περισσότερο πολιτικά κάνοντας αναφορά στο τι είχε πράξει η κυβέρνησή του την περίοδο της διακυβέρνησης και αντίστοιχα στις αποφάσεις της κυβέρνησης Τσίπρα που ήσαν αρνητικές έως καταστροφικές για την οικονομία και τους κατοίκους της χώρας στα δύο χρόνια.
-Φίλτατος ο Αντώνης Σαμαράς, φιλτάτη η αλήθεια ως προς τη θεματολογία της ομιλίας του.
Γ.Δ.


Ήταν όλοι εκεί
Σε σημειολογικό επίπεδο τώρα, αλλά και σε προσωπικό, η παρουσία Σαμαρά ήταν μια ευκαιρία να κινητοποιηθούν όλοι της Ν.Δ. Όλοι ήταν παρόντες και του καιρού βοηθούντος. Το να επιχειρήσει κανείς ονομαστική αναγραφή των παρόντων κινδυνεύει να παρεξηγηθεί. Γι’αυτό σημειώνουμε πως στο Ελισσώ βρέθηκαν οι Νεοδημοκράτες όλης της Περιφέρειας. Τοπικά δε, όλα τα στελέχη Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι, κυρίως της ορεινής περιοχής.
Γ.Δ.


Ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην Καβάλα
Μετά τη Σπάρτη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα έρθει στην Καβάλα. Για δημόσια συζήτηση που έχει ξεκινήσει ο «Κύκλος Ιδεών» για την Εθνική Ανασυγκρότηση που έχει συστήσει ο πρώην υπουργός. Έτσι, το Σάββατο 19 Νοεμβρίου θα μιλήσει στην Καβάλα με θέμα «Ποιο μέλλον για την Ελλάδα; Η Παιδεία και ο Πολιτισμός ως στοιχεία Εθνικής ταυτότητας και ως μοχλοί ανάπτυξης».
Ομιλητές θα είναι επίσης η αρχαιολόγος και πρώην γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο αναπληρωτής καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Μιχάλης Χρυσομάλλης, ο μουσικός Μάνος Επιτροπάκης και ο Καβαλιώτης συγγραφέας Κοσμάς Χαρπαντίδης.
Γ.Δ.


Πολιτιστική πρωτεύουσα η Ελευσίνα
Την Παρασκευή ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι η Ελευσίνα επελέγη ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021. Έτσι, μετά την Αθήνα το 1985, τη Θεσσαλονίκη το 1997 και την Πάτρα το 2006, επελέγη η Ελευσίνα. Μία από τις πέντε ιερές πόλεις της αρχαιότητας.
Για την ιστορία να πούμε πως ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας ξεκίνησε μετά από πρόταση της υπουργού Μελίνας Μερκούρη και πως υποψήφιες πόλεις ήταν επίσης η Καλαμάτα και η Ρόδος. Τέλος, την τριάδα των πολιτιστικών πρωτευουσών της Ευρώπης για το 2021 συμπληρώνουν το Νόβι Σαντ της Σερβίας και η Τιμισοάρα της Ρουμανίας.
Γ.Δ.


ΣΤΙΓΜΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ
Ο Μουσικός Σύλλογος Νέων με μαέστρο τον Κουρσουμτζόγλου Νίκο
mousikos-sillogos-neon-kousoumtoglou-1954-ethniki


Διαδηλώσεις εναντίον του Τραμπ
Για πρώτη φορά στην ιστορία τους των νεώτερων χρόνων, οι αμερικανοί διαδηλώνουν διαμαρτυρόμενοι εναντίον νεοεκλεγέντος προέδρου τους.
Δεν έχει συμβεί κάτι παρόμοιο ν’ αμφισβητούν οι πολίτες την επιλογή ενός ανθρώπου που θα έχει την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας τους. Κι έχει την ερμηνεία του αυτό εξαιτίας του γεγονότος ότι ο νέος πρόεδρος δεν άφησε τίποτε όρθιο στα πλαίσια του απέραντου λαϊκισμού του.
Έβρισε και χυδαιολόγησε κατά τον χειρότερο τρόπο κι όμως ψηφίστηκε από ένα εκλογικό σώμα ανθρώπων που αντί να ντρέπονται για την επιλογή τους, χαίρονταν.
-Τι να πει κανείς. Ας ελπίσουμε να μη συμβεί κανένα μεγάλο κακό με τον Τραμπ πρόεδρο…
Γ.Δ.


Η ανεργία καλά κρατεί
Δεν μας είπε κάτι καινούργιο ασφαλώς ο κ. Καββαθάς, αφού όλοι γνωρίζουμε την άσχημη κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο επιχειρηματικός κόσμος. Στην εισήγησή του την Κυριακή το πρωί ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ έδωσε όμως αναλυτικά στοιχεία για πολλούς επιμέρους τομείς της οικονομίας, του ασφαλιστικού και της ανάπτυξης που δεν φαίνεται ούτε με το… κιάλι. Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ εκτιμά την πραγματική ανεργία στο 30,8% για το β’ τρίμηνο του 2016. Από την άλλη η ΕΛΣΤΑΤ το αποτιμά την ίδια περίοδο σε 23,1%. Ο λόγος που η ΕΛΣΤΑΤ βλέπει 1.112.575 ανέργους, ενώ το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ 1.482.915, είναι γιατί: «σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, απασχολούμενος νοείται οποιοσδήποτε εργάζεται έστω και μία ώρα την εβδομάδα». Ασφαλώς και πρόκειται για υποαπασχόληση, αν δεν θέλουμε να κοροϊδευόμαστε. Ο κ. Καββαθάς ανέβασε το ποσοστό ακόμη παραπάνω, μιλώντας για 40% ποσοστό ανεργίας, συνυπολογίζοντας και τους 400.000 περίπου νέους που έχουν μεταναστεύει τα τελευταία χρόνια. Αναφερόμενος στον νέο ασφαλιστικό φορέα, τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), ο κ. Καββαθάς τόνισε ότι ξεκινά με 3 δισ. ευρώ έλλειμμα, αφήνοντας ταυτόχρονα απ’ έξω πολλούς επιχειρηματίες που αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους. Όλες οι προτάσεις για συμψηφισμό των οφειλών ή μεταφορά τους στο τέλος της εργασίας κάθε ασφαλισμένου με μειωμένη σύνταξη, αν δεν μπορέσει να εξοφλήσει τις οφειλές, έχουν πέσει στο κενό. Αντ’ αυτών, δημιουργείται ένα Αθηνοκεντρικό υπερταμείο, αφήνοντας εκτός κεντρικής φιλοσοφίας την εξυπηρέτηση 3,5 εκατ. ασφαλισμένων και 2,6 εκατ. συνταξιούχων, που θα πρέπει να μεταβαίνουν στην Αθήνα προκειμένου να ενημερωθούν για τις υποθέσεις τους, αφού το τελικό στάδιο θα διεκπεραιώνεται στην Αττική.
Χ.Δ.


Αφέθηκε ελεύθερος ο 24χρονος της υπόθεσης παιδικής πορνογραφίας
Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε χθες ο 24χρονος από την ορεινή Ξάνθη που κατηγορείται για την πρόσφατη υπόθεση παιδικής πορνογραφίας, μετά την απολογία του στον ανακριτή. Ο νεαρός κατηγορείται για τα αδικήματα της «προμήθειας – διανομής κατ’ εξακολούθηση και κατοχής υλικού παιδικής πορνογραφίας με τη χρησιμοποίηση ανηλίκων που δεν έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας τους μέσω πληροφοριακών συστημάτων». Ο 24χρονος αρνήθηκε τις κατηγορίες, ισχυριζόμενος ότι έχει ‘’παγιδευτεί’’. Ελεύθερος αφέθηκε και ακόμη ένας νεαρός από την περιοχή, αφού αποδείχθηκε ότι δεν είχε σχέση με την υπόθεση, καθώς ήταν πολλοί οι χρήστες που συνδέονταν στον ίδιο δρομολογητή (ρούτερ). Η υπόθεση, πάντως, φαίνεται ότι έχει μεγάλες προεκτάσεις, αφού διερευνώνται οι παραλήπτες του υλικού που διένεμε ο 24χρονος εντός και εκτός Ελλάδας. Για τον λόγο αυτό δεν διατάχθηκε η προφυλάκισή του, αφού το εγκληματολογικό πόρισμα της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μπορεί να καθυστερήσει ακόμη και δύο χρόνια, ενώ το ανώτατο όριο προφυλάκισης είναι 18 μήνες.
Χ.Δ.


Νέα δεδομένα στην Βουλγαρία
Ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό της γείτονος Βουλγαρίας έφερε το αποτέλεσμα των χθεσινών προεδρικών εκλογών, οι οποίες ανέδειξαν νικητή τον υποψήφιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ρούμεν Ράντεφ, με το 59,4% των ψήφων έναντι του 36,2% που έλαβε η εκλεκτή του κυβερνώντος κεντροδεξιού κόμματος ΓΚΕΡΜΠ, Τσέτσκα Τσάτσεβα, νομικός και δύο φόρες πρόεδρος της Βουλής. Ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, είχε δηλώσει προεκλογικά ότι αν κερδίσει ο Ράντεφ θα παραιτηθεί ανοίγοντας τον δρόμο για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών. Να σημειώσουμε ότι ο Ράντεφ θεωρείται φιλορώσος και
προεκλογικά, είχε εκφραστεί υπέρ της παραμονής της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ αλλά και της άρσης των κυρώσεων της Δύσης, στις οποίες συμμετέχει η χώρα του, απέναντι στη Ρωσία, ενώ είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η στάση της Ρωσίας στην Κριμαία ήταν ορθή.
Η εκλογή του διαμορφώνει νέες συνθήκες στην περιοχή και μας αφορά και ως εταίρο και ως γείτονα.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Μ.Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Πάσχα στο χωριό; Συνήθως λέμε και κάνουμε «επιστροφή στο χωριό» τώρα τις γιορτινές ημέρες …