Σχόλια 16/11/16

0
xanthi-1951-1
Μετά την αλλαγή που έφερε στην Ευρώπη και στον πλανήτη η πρώτη φορά αριστερά στην Ελλάδα, πλέον οι Αμερικάνοι είναι ευπρόσδεκτοι καθότι «Φονιάδες των… χρεών»…


Πολιτικές ηγεσίες
Η εκλογή του Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, αποτελεί άλλη μία αδιαμφισβήτητη απόδειξη, πλέον, ότι οι Πολιτικές ηγεσίες του καιρού μας συνεχώς υποβαθμίζονται. Ζούμε, βιώνουμε την παρακμή της πολιτικής συμπεριφοράς σε πανευρωπαϊκό και δυστυχώς, παγκόσμιο επίπεδο. Ηγέτες που πραγματικά ασκούσαν πολιτική και επηρέαζαν θετικά τον Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο χάρτη με τις αποφάσεις τους και καθόριζαν τις πορείες χωρών, εκλείπουν πλέον.
Το κενό είναι εμφανές και δυστυχώς τίποτε στον πολιτικό ορίζοντα δεν δείχνει ότι θα υπάρξει κάποια προσωπικότητα κύρους με διεθνή ακτινοβολία.
Γ.Δ.


Έρχονται εκλογές;
Προφανώς και δεν είναι εύκολο να απαντηθεί στη χώρα μας εύκολα και πειστικά το ερώτημα αυτό. Και βέβαια δεν αναφερόμαστε στο πάγιο εδώ και καιρό αίτημα του προέδρου της ΝουΔου Κυριάκου Μητσοτάκη. Η δική μας αναφορά γίνεται με άλλη προσέγγιση κι αυτή δεν είναι παρά πολιτική και δη οικονομική και εξηγούμαι: Μέσα στο Δεκέμβριο, αρχές για την ακρίβεια, η κυβέρνηση θα έχει ολοκληρώσει μια σειρά αποφάσεων που περιέχονται στην δεύτερη αξιολόγηση. Το κόστος των μέτρων αυτών θα είναι υψηλό και θα περιορίσει ακόμη περισσότερο την ισχύ της κυβέρνησης. Μια ισχύς η οποία μειώνεται σταθερά κι αυτό αποδεικνύεται από τις δημοσκοπήσεις.
Στην πρόθεση και επιθυμία της η κυβέρνηση να διασώσει ό,τι δύναται, θα οδηγηθεί το 2017 σε εκλογές. Το πότε ακριβώς θα το αποφασίσει η ίδια, όχι όμως πολύ αργά.
Γ.Δ.


Προσέγγιση ΣΥΡΙΖΑ με ΠΑΣΟΚ ;
Φαίνεται κάπως απίθανο για ορισμένους; Ίσως, αλλά πρόκειται για μια πραγματικότητα που συνέβη σε δύο πράξεις, όπως ισχυρίστηκε προχθές ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαχρήστος στα ΝΕΑ. Ο Παπαχρήστος έγραψε για αρραβώνα ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ και ως προξενητές φέρονται ο Κώστας Λαλιώτης και ο Χρήστος Σπίρτζης (πρώην Πασόκος, τώρα κυβερνητικός υπουργός). Η συνάντηση έγινε σε εστιατόριο προ δύο εβδομάδων και οι δυο τους τα είπαν και συμφώνησαν κάποια πράγματα για ανταλλαγές μεταξύ τους σε πολιτικό επίπεδο. Την προσέγγιση αυτή αμέσως μετά τη δημοσίευση διέψευσαν από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ενώ στο ΣΥΡΙΖΑ σιωπούν.
Γ.Δ.


ΣΤΙΓΜΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ
Δύο Ξανθιώτες στο σημείο λίγο πριν το Ξενία, που το αυλάκι του νερού χωριζόταν, το 1951


Το χασίς δίνει και παίρνει
Δεν περνάει ημέρα που να μην συλληφθεί έμπορος χασίς (ινδικής κάνναβης). Πολλές φορές και δύο «παραγωγοί» ή έμποροι συλλαμβάνονται στα όρια της Περιφέρειάς μας. Μάλιστα γεννά απορία αυτός ο μεγάλος αριθμός συλλήψεων. Σημαίνει ότι έχουμε πολλούς χρήστες ή πολλούς εμπόρους που προμηθεύουν άλλες περιοχές και η περιοχή μας είναι το κέντρο επεξεργασίας;
Ότι κι αν συμβαίνει, σίγουρα το χασίσι δίνει και παίρνει σε μεγάλο βαθμό κι αυτό σίγουρα δεν είναι και ιδιαίτερα θετικό.
Γ.Δ.


Η προσφορά συνεχίζεται
Συνεχίζεται η προσφορά βιβλίων εκ μέρους του ζεύγους Κουράκου προς τη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου μας. Πρόσφατη, κι όχι τελευταία, αποστολή 100 βιβλίων διαφόρων ειδών και περιεχομένου.
Πρόκειται για βιβλία πρόσφατης έκδοσης, τόσο Ελλήνων όσο και ξένων συγγραφέων, λογοτεχνικά, ιστορικά, οικονομικά, τεχνικά και άλλα, που καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα ενδιαφέροντος.
Θυμίζουμε ότι πρόσφατα ο δήμος Ξάνθης βράβευσε και τίμησε τον κ. Κουράκο για την εν γένει προσφορά του στο δήμο και τους Ξανθιώτες.
Γ.Δ.


Τιμή στον Γ. Παυλίδη
Η πρόταση που ακολουθεί ακούστηκε σε συζήτηση και προτάθηκε σε μας να τη δημοσιοποιήσουμε και το κάνουμε αυτό με την ελπίδα ότι θα εισακουστεί από τη δημοτική μας αρχή. Προτάθηκε λοιπόν, ως ένα αίτημα της Ξανθιώτικης κοινωνίας να τιμηθεί ο Γιώργος Παυλίδης από το δήμο Ξάνθης ως ένα δημόσιο πρόσωπο το οποίο εργάστηκε από δύο θέσεις και πρόσφερε για την πρόοδο και ανάπτυξη τόσο του νομού αλλά και της Περιφέρειας.
Το τι θα επιλέξει ο δήμος να κάνει προς την κατεύθυνση αυτή είναι δικό του θέμα. Όμως πρόσωπα με προσφορά στον τόπο μας λίγα υπήρξαν δυστυχώς…
Γ.Δ.


Όταν οι δάσκαλοι γκρεμίζουν τον ιμπεριαλισμό
Πρόβλημα με την επίσκεψη Ομπάμα έχουν εκτός από το δήμο Καισαριανής, η ΑΔΕΔΥ και οι δάσκαλοι της χώρας. Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας με μία ανακοίνωση- κόλαφο κατά του ιμπεριαλισμού, καλεί τους δασκάλους να βγουν στον δρόμο και να διαμαρτυρηθούν για την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όπως έπρατταν και οι προηγούμενες, υποδέχεται τον επικεφαλής του αμερικανικού ιμπεριαλισμού για την ενίσχυση της παρουσίας των συμφερόντων του και την επιβολή των επεκτατικών σχεδίων στην ευρύτερη περιοχή».
Ανάθεμα με αν στις πορείες κατά του Ομπάμα βρεθούν δέκα δημόσιοι υπάλληλοι και άλλοι τόσοι δάσκαλοι. Όμως αυτού του είδους οι ανακοινώσεις αναδεικνύουν, πέρα από το γελοίο του πράγματος, τη χρεοκοπία του μαζικού δημοσιοϋπαλληλικού συνδικαλισμού. Επαγγελματίες συνδικαλιστές, κάτοχοι της σφραγίδας, ιδεοληπτικοί στις απόψεις και αναχρονιστικοί στο λόγο, εκδίδουν ανακοινώσεις, εκθέτοντας ολόκληρους κλάδους. Τους ψήφισαν, θα μου πείτε. Είναι ένα ζήτημα και αυτό. Πόσοι ψηφίζουν; Και ξέρουν, τι ψηφίζουν; Εννοείται ότι η επίσκεψη του Πούτιν στην Αθήνα δεν ενόχλησε μήτε δημοσίους υπαλλήλους, μήτε δασκάλους. Ο Πούτιν δεν είναι ιμπεριαλιστής…
Εννοείται ότι ουδείς καταλληλότερος για να ανατρέψει τα ιμπεριαλιστικά σχέδια από τον μέσο έλληνα δάσκαλο. Υποθέτω δε, ότι αν η κουβέντα στο σχολείο φτάσει στον Ομπάμα, ο εκπαιδευτικός οφείλει να εξηγήσει στα παιδιά το ύπουλο σχέδιο των ιμπεριαλιστών. Ο υπαρκτός σοσιαλισμός σίγουρα κατέρρευσε επειδή δεν διέθετε αρκετούς δασκάλους και δημοσίους υπαλλήλους από την Ελλάδα…
Κ.Γ.


Κύριοι χάσατε το μέτρο…
Έχει χαθεί το μέτρο στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβυλίου Ξάνθης και σ’ αυτό έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης η αντιπολίτευση. Τα ωράριο που υποβάλλονται οι δημοτικοί σύμβουλοι αλλά και οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν για να ακούν τους επικεφαλής να ωρύονται – συνήθως – απ’ τα πιο ουσιώδη και καλά γι αυτά αλλά έως και τα πιο επουσιώδη θέματα κάνοντας την τρίχα τριχιά, είναι πραγματικά εξοντωτικά! Έλεος! Δεν πρόκειται για Eurogroup όπου διακυβεύεται αν θα πάρουμε την δόση ή θα παραμείνουμε στο ευρώ. Έναν δήμο 65.000 κατοίκων καλείστε να διοικήσετε και να διαχειριστείτε τα προβλήματα της καθημερινότητας των δημοτών που σας ψήφισαν. Και δεν ωφελεί τόση κόντρα που συνήθως εξυπηρετεί επικοινωνιακούς λόγους και πολιτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν προάγει τα συμφέροντα του δήμου τα οποία και πρέπει να εξυπηρετείτε και οι μεν και οι δε.
Δεν εξυπηρετεί τον δημότη να βλέπει να «σφάζονται» αυτοί που ψήφισε στο δημοτικό συμβούλιο αλλά να δουλεύουν με συναίνεση, με σύνθεση απόψεων καθώς και με εποικοδομητική κριτική και έλεγχο από την αντιπολίτευση για να καλυτερεύσουν την καθημερινότητά του και να πάνε μπροστά τον δήμο.
Μ.Ξ.


Τ’ ακούσαμε κι αυτό!
Το ότι υπάρχουν Ξανθιώτες που πηγαίνουν μια φορά κάθε εβδομάδα στην Βουλγαρία και συγκεκριμένα στο Ζλάτογκραντ για να κάνουν τα βδομαδιάτικα ψώνια τους από πολυκατάστημα που υπάρχει εκεί σίγουρα θα το γνωρίζετε. Γνωρίζετε όμως ότι αγοράζουν και τα πιάτα της εβδομάδας σε μαγειρεμένο φαγητό από το μαγειρείο που υπάρχει μέσα στο πολυκατάστημα σε εξευτελιστικές τιμές και τα βάζουν στην κατάψυξη έχοντας εξασφαλίσει το φαγητό μιας εβδομάδας και έχοντας ξενοιάσει από το μαγείρεμα; Κι όμως συμβαίνει κι αυτό. Τώρα βέβαια τι ποιότητας είναι το φαγητό αυτό είναι άλλο θέμα. Όπως άλλο θέμα – που δεν τους ενδιαφέρει βέβαια – είναι το ότι αφαιρούν ένα σημαντικό ποσό χρημάτων που θα μπορούσε να τονώσει την τοπική αγορά επιλέγοντας να τα καταθέτουν στο πολυκατάστημα της Βουλγαρίας. Κάποτε σ’ αυτή την πόλη πρέπει να το βλέπουμε και το κοινό όφελος και όχι μόνο το ίδιον…
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Μ.Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Πάσχα στο χωριό; Συνήθως λέμε και κάνουμε «επιστροφή στο χωριό» τώρα τις γιορτινές ημέρες …