Σχόλια 09/11/16

0
lomvardeas-xartis
Ο Φίλης διαμαρτύρεται γιατί ενώ του έβαλε Άριστα 20 ο πρωθυπουργός, στη συνέχεια τον απομάκρυνε. Μα στο ΣΥΡΙΖΑ η Αριστεία είναι ρετσινιά, δεν το’ ξερε;


Και η ΛΑΕ Ξάνθης κάνει τη δική της κριτική
Στις πολιτικές αψιμαχίες θέση πήρε και η ΛΑΕ Ξάνθης που από τη μια καταδίκασε την «απαράδεκτη προσπάθεια καπελώματος που ακολουθήθηκε από τοπικά κομματικά στελέχη της κυβέρνησης, αφού δηλώσεις τους θέλησαν να μηδενίσουν την ενεργητική παρουσία άλλων κομμάτων και φορέων» και από την άλλη κατέκρινε την «απουσία ανακοινώσεων στήριξης της αντιφασιστικής εκδήλωσης από ορισμένα κόμματα της πόλης μας του κεντροδεξιού χώρου στον οποίο αναζητεί τους εν δυνάμει συμμάχους του το κυβερνητικό κόμμα».
Ωστόσο, συγχαίρει όσους έδωσαν το παρών στέλνοντας ηχηρό αντιφασιστικό μήνυμα από την πόλη μας.
Ε.Δ.


Αναζητώντας τη συνεργασία
Ευκαιρίες και οποιαδήποτε προοπτική χάνει ο νομός από την αδυναμία των θεσμικών παραγόντων της πόλης μας να συνεργαστούν και να βρίσκονται σε συντονισμό, προκειμένου να υποστηρίξουν οποιαδήποτε προσπάθεια ανάπτυξης ή έστω μερικής αξιοποίησης προτάσεων για την Ξάνθη. Απροθυμία, έλλειψη ενδιαφέροντος, ανικανότητα, σκοπιμότητες…
Δε θα υπεισέλθουμε σε λεπτομέρειες, ωστόσο, είναι πλέον φανερό το τέλμα που υπάρχει παρά το ότι υπάρχουν πού και πού κάποιες φιλότιμες προσπάθειες σύγκλισης και συνεργασίας. Φυσικά, από αυτή την κατάσταση που θα γίνει ακόμη πιο φανερή το επόμενο διάστημα, μοναδικός χαμένος είναι ο τόπος μας.
Ε.Δ.


Εν αναμονή για τα έργα
Προφανώς και δεν θα αμφισβητήσουμε το δικαίωμα κάθε πολιτικού να δηλώνει τι επιθυμεί να υλοποιήσει στη διάρκεια της θητείας του. Άρα το ίδιο δικαίωμα έχει και ο κ. Μέτιος να δηλώνει ποιοι θα είναι οι στόχοι του σαν Περιφερειάρχης, εκτός βέβαια αυτών που τέθηκαν και βρίσκονται σε ισχύ από τον Γ.Παυλίδη.
Καλοπροαίρετοι εμείς, θα δεχτούμε το περιεχόμενο των δηλώσεών του με την σημείωση ότι θα αναμένουμε την υλοποίηση αυτών. Κι αυτό διότι από του σημείου των δηλώσεων έως αυτό της υλοποίησης, η απόσταση είναι μεγάλη.
Παρόλα αυτά, ευελπιστούμε για το θετικό και αναμένουμε για να κρίνουμε στο τέλος.
Γ.Δ.


Σαμαράς, Καββαθάς, έρχονται
Τελικά έρχονται. Οι κύριοι Καββαθάς, πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Εμπόρων Ελλάδος, όσο και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Θα’ ρθουν λοιπόν σε εκδήλωση που διοργανώνει η Ομοσπονδία Ξάνθης στο Ελισσώ, την Κυριακή 13 Νοεμβρίου στις 10.30 με 11.00.
Οι δυο προσκεκλημένοι θα μιλήσουν για τα: Φορολογικό, Ασφαλιστικό και Ανάπτυξη. Θέματα σοβαρά και κρίσιμα ιδιαίτερα την περίοδο αυτή της οικονομικής κρίσης.
Γ.Δ.


Ας ρωτούσαν
Μας ξάφνιασαν δυσάρεστα οι της Ν.Δ. σχετικά με το θέμα της Πολιτιστικής τους συγκέντρωσης-Ημερίδας προχθές. Όχι για την οργάνωση της Ημερίδας όσο ότι ενώ έγινε αναφορά στους Μάνο Χατζιδάκι και τον Ορφέα, έγινε και στον πρώην αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο (για ποιο Πολιτιστικό του έργο και προσφορά;) και στην Ξανθιώτισσα Έλενα Ψαραλίδου, ποιήτρια.
Μάλλον οι διοργανωτές θα αγνοούσαν τους Στέφανο Ιωαννίδη, Κατίνα Βεΐκου –Σεραμέτη, Θανάση Μουσόπουλο, Πέτρο Γεωργαντζή, Θωμά Εξάρχου, Ελένη Ευφραιμίδου και άλλους. Και καλά δεν γνώριζαν. Δεν ρώταγαν για να μάθουν…
Βέβαια δεν θα σχολιάσουμε τη διπλή γραφή του επωνύμου του Χατζιδάκι στο Πρόγραμμα. Μάλλον για υπόθεση πλουραλισμού το είχαν και με γιώτα (σωστό) αλλά και με ήτα (λάθος).
Γ.Δ.


Σχολιάζοντας τον ανασχηματισμό
Στον απόηχο του ανασχηματισμού και υπάρχουν πολλά σημεία άξια σχολιασμού. Πρώτα – πρώτα το γεγονός ότι η περιφέρειά μας με 12 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και με τα μεγαλύτερα ποσοστά σε πανελλαδική βάση αγνοήθηκε από τον πρωθυπουργό τόσο στην πρώτη κυβέρνηση όσο και στην τωρινή. Κι όσο και αν μας θεωρούν βολικούς εμάς τους Θρακιώτες και όσο και αν το γεγονός ότι υπάρχει εκπροσώπηση δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα παραχθεί και έργο – και υπάρχουν πολλά παλαιότερα παραδείγματα – ωστόσο αφήνει μια πικρή γεύση. Ένα ακόμη σημείο πέρα από το γεγονός ότι από το μικρό ευέλικτο σχήμα περάσαμε σε ένα διευρυμένο σχήμα αντίθετα με τις προεκλογικές δεσμεύσεις έχουμε και το θέμα της εξόδου από την κυβέρνηση του Νίκου Φίλη. Και οι λόγοι είναι εμφανείς. Τελικά αποδεικνύεται ότι ο πρωθυπουργός κάνει τα χατίρια της Εκκλησίας και ότι η Εκκλησία έχει τόση δύναμη και επιρροή ώστε να ανεβάζει και να κατεβάζει υπουργούς και κυβερνήσεις. Κι αυτό είναι αρνητικό. Υποτίθεται πως έχουμε δημοκρατικό και όχι θεοκρατικό καθεστώς.
Μ.Ξ.


Ο Σπίρτζης, ο Παππάς και τα ορεινά χωριά της Ξάνθης
Σε συνέχεια του σχολιασμού του ανασχηματισμού βλέπουμε μια αποκαθήλωση των πασοκογενών και μια αναβάθμιση των ΑΝΕΛ. Μόνο ο κ. Κουρουμπλής και ο κ. Σπίρτζης την γλίτωσαν…. Ο οποίος κ. Σπίρτζης που παρέμεινε στο Μεταφορών αλλά παρέδωσε το χαρτοφυλάκιο των τηλεπικοινωνιών στον Νίκο Παππά έκανε μια αναφορά και στην Θράκη στην τελετή παράδοσης, σημειώνοντας πως είναι σε ώριμο στάδιο η πρόσβαση στο δορυφορικό δίκτυο για τους κατοίκους της ορεινής περιοχής της Θράκης, όπως και η δωρεάν σύνδεση ίντερνετ για απομακρυσμένα νησιά και για πρωτοετείς φοιτητές αλλά και για άτομα με ειδικές ανάγκες ή από ευάλωτες κοινωνικές και κοινωνικές ομάδες.
Χρόνια περιμένουν οι κάτοικοι της ορεινής Ξάνθης να δουν ελληνικό κανάλι… επιτέλους έλληνες πολίτες είναι!
Μ.Ξ.


Πολιτικές κόντρες μετά το συλλαλητήριο
«Παρατράγουδα» στην τοπική πολιτική σκηνή συνοδεύουν την αντιφασιστική διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου ενάντια στα εγκαίνια των νέων γραφείων της Χρυσής Αυγής. Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να ζητά επίμονα να τοποθετηθούν και τα υπόλοιπα κόμματα του συνταγματικού τόξου, με ξεκάθαρο μήνυμα κατά της Χρυσής Αυγής, του φασισμού και του ρατσισμού, ενώ σε ανακοίνωσή του αφήνει ξεκάθαρες αιχμές κατά του προέδρου της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κ. Αντωνιάδη για ανάρτησή του, που συνδέει τους διαδηλωτές που συμμετείχαν ειρηνικά στη διαδήλωση με τα επεισόδια που ακολούθησαν.
Ο Κ. Αντωνιάδης επικρίνει τους θεσμικούς που δεν επενέβησαν, προκειμένου να εμποδιστούν τα επεισόδια, ενώ ασκεί κριτική στους μουσουλμάνους συμπολίτες μας που διαδηλώνουν κατά του ρατσισμού, ενώ «εσείς οι ίδιοι ασκείτε πιέσεις και φυσικά ρατσισμό σε ομοθρήσκους, επειδή μόνο και μόνο θέλουν να αυτοπροσδιορίζονται αλλιώς εθνικά».
Το ΠΑΣΟΚ δεν τοποθετήθηκε δημόσια, ούτε συμμετείχε στη διαδήλωση, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταδίκασε τη δράση των αντιεξουσιαστών, κι έτσι βλέπουμε ξανά το ίδιο επεισόδιο σε επανάληψη.
Ε.Δ.


Δικαστική αρχή: άλλη μία συντεχνία;
Σάλος έχεις ξεσπάσει στους δικαστικούς κύκλους με τις πρωτοβουλίες της προέδρου του Αρείου Πάγου κας Θάνου. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων χαρακτηρίζει την σύσταση Ένωσης Ανώτατων Δικαστικών ως διασπαστική στον κλάδο. Μετά την αντίδραση όλων των δικαστικών ενώσεων της χώρας στο ενδεχόμενο αύξησης του ορίου ηλικίας των ανώτατων δικαστικών κατά τρία χρόνια (πέραν των 67 ετών που επιτάσσει το Σύνταγμα), το οποίο είχε θέσει η κα Θάνου στον πρωθυπουργό τον περασμένο μήνα, η Ένωση Δικαστών βλέπει μια προσπάθεια δημιουργίας συνδικαλιστικού αντίβαρου. Από αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης με νομοθετική ρύθμιση, το θέμα πέρασε στις αλλαγές κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος και τώρα εξετάζεται μήπως επιτευχθεί με μεταβατικό νόμο. Το θέμα, βέβαια, έχει έντονη αυτοαναφορικότητα, αφού πιθανή αλλαγή του ορίου ηλικίας θα δώσει στην κα Θάνου την δυνατότητα να παραμείνει στην θέση της πέρα από τον Ιούνιο του 2017. Και από την ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών, όμως, για το θέμα τα συμπεράσματα είναι απογοητευτικά για την λογική που διέπει τις δικαστικές αρχές. Όπως αναφέρουν, αντέδρασαν στην αύξηση του ορίου ηλικίας, αλλά και στην χορήγηση ειδικού επιδόματος σε ανώτερους και ανώτατους δικαστές με ταυτόχρονη υποβάθμιση των δικαστών πρώτου βαθμού, όταν παρουσιάστηκε ως κυβερνητική ιδέα. Το θέμα, λοιπόν, συνοψίζεται σε καθαρά συνδικαλιστική βάση, ποιος θα ωφεληθεί και ποιος δεν θα χάσει επιδόματα. Την ώρα που στην χώρα γίνονται σημεία και τέρατα και αμφισβητείται η συνταγματικότητα κυβερνητικών προτάσεων και νομοθετημάτων, οι δικαστές ασχολούνται με τον κορβανά τους.
Χ.Δ.


Ξεκίνημα και για τον Αντιδήμαρχο Μιχάλη Λομβαρδέα
Την ημέρα της ονομαστικής του εορτής ανέλαβε ουσιαστικά τα νέα του καθήκοντα ως πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής ο Αντιδήμαρχος Ξάνθης Μιχάλης Λομβαρδέας. Ολίγον αγχωμένος για την νέα θέση και τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθεί παρουσιάζοντας τα θέματα και συντονίζοντας την συζήτηση, έλαβε τις ευχές όλων τόσο για το ξεκίνημα, όσο και για την γιορτή του. Η φωτογραφία προέρχεται από την χθεσινή συνεδρίαση και όχι από κάποιο πολεμικό συμβούλιο, όπως σχολίασε κάποιος που την είδε. Μούρκας, Λομβαρδέας και Ηλιάδης έχουν σκύψει πάνω από το σχεδιάγραμμα, που αφορούσε την αντιδρόμηση τμήματος της οδού Κανάρη, σαν να πρόκειται να επιτεθούν σε οχυρό. Το θέμα έθεσε σε άλλη διάσταση ο Δημήτρης Μπένης, όπως καταγράφεται στο ρεπορτάζ του σημερινού φύλλου, χωρίς να ασχοληθεί κανείς με τον χάρτη, αφού το θέμα και η οδός ήταν γνωστά σε όλους. Ίσως λίγο υπερβολικός ενθουσιασμός λόγω ξεκινήματος, το οποίο ευχόμαστε και εμείς να έχει καλή συνέχεια.
X.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Μ.Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Πάσχα στο χωριό; Συνήθως λέμε και κάνουμε «επιστροφή στο χωριό» τώρα τις γιορτινές ημέρες …