Σχόλια 02/11/16

0
polidoras2
Οι δεξιοί πηγαίνουν για ψώνια στο Λονδίνο, ενώ οι αριστεροί στη Βενεζουέλα. Πού είναι το περίεργο;


Πήρε αναβολή δίκη γνωστού επιχειρηματία της Ξάνθης
Αναβλήθηκε δίκη γνωστού επιχειρηματία της Ξάνθης που εδώ και μήνες κρατείται προφυλακισμένος. Η δικάσιμος ήταν χθες στο πινάκιο του τριμελούς Πλημμελειοδικείου όμως ο κατηγορούμενος δεν παρέστη και ο δικηγόρος του ζήτησε αναβολή επικαλούμενος κώλυμα υγείας. Το δικαστήριο έκρινε απαραίτητη την παρουσία του κατηγορουμένου γι αυτό και η δίκη αναβλήθηκε για τις 14 Φεβρουαρίου 2017. Πρόκειται για μία από τις υποθέσεις του εν λόγω κατηγορουμένου και όπως αναφέρεται στην δικογραφία αφορά «απάτη με ζημιά προξενηθείσα ιδιαίτερα μεγάλης αξίας», πράξη τελεσθείσα στις 24/11/2011.
Μ.Ξ.


Δεν λέει να το χωνέψει…
Επανήλθε με νέα δήλωσή του ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης που ανήρτησε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης όπου τα λέει πιο χύμα για τις εκλογές του περιφερειάρχη και τους κομματικούς παράγοντες της ΝΔ που έπαιξαν ρόλο και έφεραν αυτό το αποτέλεσμα. Εκφράζει και την πικρία του για το «πόλεμο» που δέχτηκε όπως επίσης και την απογοήτευσή του από την διαπίστωση, του πως δρουν οι κομματικοί μηχανισμοί! Αυτό βέβαια θα’ πρεπε να το γνωρίζει γιατί δεν είναι χθεσινός και στο παρελθόν και ο ίδιος αποδέχτηκε και έπαιξε μ’ αυτούς τους κανόνες. Το ζήτημα, αν είναι συμβατή αυτή η παλαιοκομματική λειτουργία με το νέο πολιτικό ήθος που προκρίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ναι είναι κάτι που θα πρέπει να τους προβληματίσει όλους στο χώρο καθώς δεν αποτελεί θετικό δείγμα γραφής.
Αναφορικά δε με τον κ. Ζαγναφέρη αυτό που προέχει τώρα είναι η ενότητα της «Περιφερειακής Αναγέννησης» γιατί έχει έργο να επιτελέσει. Οι όποιες πικρίες δεν ωφελούν…
Μ.Ξ.


Υγιεινή, Καθαριότητα- Καλλωπισμό
Αναφέρουμε τις λέξεις Υγιεινή, Καθαριότητα, Καλλωπισμός όχι τυχαία. Και τις αναφέρουμε για να υπενθυμίσουμε σε κάποιους αυτοδιοικητικούς ότι οι τρεις αυτές λέξεις είναι η πεμπτουσία της προσφοράς και φροντίδων που θα πρέπει να διαθέτει και παρέχει προς τους δημότες του ένας δήμος. Και εξηγούμε:
Η υγιεινή αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο φροντίδας που θα πρέπει να ενδιαφέρει την δημοτική αρχή, την Περιφερειακή, την κεντρική. Δηλαδή σωστά δομημένες υπηρεσίες υγείας πρώτου και δεύτερου βαθμού. Διότι η παρουσία αυτών εξασφαλίζει την σιγουριά των κατοίκων ότι θα τύχουν περίθαλψης σωστής και έγκαιρης.
Δεύτερο, η καθαριότητα η οποία έχει άμεση σχέση και με την Υγιεινή. Και η καθαριότητα αφορά την εικόνα του δημόσιου χώρου. Όταν είναι καθαρός, φροντισμένος, δείχνει το ενδιαφέρον στον τομέα αυτόν για όλους τους χώρους- γειτονιές κι όχι μόνο στο κέντρο. Κι όταν ο δήμος φροντίζει να διατηρεί καθαρή την πόλη, απαιτεί από τους δημότες να πράττουν κι αυτοί ανάλογα.
Τέλος είναι ο καλλωπισμός. Δεν είναι τόσο απλό κι ούτε τελευταίο στην αξιολόγηση. Ο καλλωπισμός είναι η φροντίδα για τον χώρο. Με έργα υποδομής στον τομέα του ελεύθερου χρόνου μικρών και μεγάλων. Είναι οι παρεμβάσεις στο πράσινο, στις παιδικές χαρές, στα δημόσια και Δημοτικά κτίρια, η φροντίδα των Μνημείων και η δημιουργία νέων είναι με δυο λόγια η ποιότητα ζωής!
Αυτά τα τρία λοιπόν ας έχουν ως οδηγό οι άρχοντές μας της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης. Εάν διαθέσουν όρεξη, διάθεση και λίγα οικονομικά μέσα, μπορούν να κάνουν θαύματα. Στο χέρι τους είναι να το τολμήσουν.
Γ.Δ.


Ο Μαδούρο σε δίκη;
Να τα μας. Ο σύντροφος Μαδούρο όλα δείχνουν ότι θα οδηγηθεί σε δίκη με τις κατηγορίες ότι η διακυβέρνησή του οδήγησε το λαό της χώρας του στην εξαθλίωση. Η Βενεζουέλα σύντομα θ’ απαλλαγεί από ένα αντιδημοκρατικό κυβερνητικό σύστημα που παρά τις εγνωσμένες επιθυμίες του Κοινοβουλίου και του λαού, συνέχιζε να κυβερνά αρνούμενος την ωμή και τραγική οικονομική καταστροφή που επέφερε. Ήρθε όμως το πλήρωμα του χρόνου και τα πράγματα πλέον οδηγούν στην πληρωμή του λογαριασμού. Δηλαδή αποπομπή και δίκη.
Γ.Δ.


Περί Πολύδωρα
Ο στρατηγός άνεμος ήταν αυτός που τελικά είχε σπρώξει τον Βύρωνα Πολύδωρα στην πολυκύμαντη πολιτική του ζωή. Από τα υπουργικά αξιώματα της Ν.Δ. βρέθηκε στη Χρυσή Αυγή, τον Καρατζαφέρη και Παπαθεμελή και εσχάτως προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν φταίει ο Πολύδωρας. Ο άνεμος τον πήγαινε πότε εδώ και πότε εκεί. Σωστά λοιπόν ο λαός μας τους λέει αυτούς ΟΦΑ (Όπου Φυσάει ο Άνεμος).
Γ.Δ.


Ήταν θηρία…
Ένας Ιταλός Έφεδρος Ανθυπολοχαγός που συμμετείχε στις αποτυχημένες εφόδους κατά του 731 έγραψε:
«Μετά την τρίτη μέρα των επιθέσεων μας έπαψα πια να ελπίζω ότι δεν θα συναντούσαμε ζωντανούς τους υπερασπιστές του 731. Και οι στρατιώτες μας έπαψαν κι αυτοί να ελπίζουν πως η αεροπορία και το πυροβολικό μας θα έκαναν την δουλειά μας αντί για μας. Αυτό είχε πολύ άσχημο αντίκτυπο στο ηθικό τους, το έβλεπα. Συχνά οι Έλληνες μας περίμεναν όρθιοι μπροστά στα κατεστραμμένα χαρακώματα τους με τις λόγχες περασμένες στα όπλα τους! Συχνά γελούσαν δυνατά και φώναζαν. Είχαν υπερβεί τον άνθρωπο. Δεν ήταν άνθρωποι πλέον, το πιστεύω αυτό, ήταν θηρία».
Για την αντιγραφή
Φοίβος Ιωσήφ


Η οδός Βιζυηνού
Η εφημερίδα και η στήλη κατ’ επανάληψη έχει ασχοληθεί με τις διαμαρτυρίες και καταγγελίες των κατοίκων της οδού. Αιτία το κατάστρωμα του δρόμου το οποίο σ’ ένα μέρος αυτού, αντί των γρανιτένιων πλακιδίων, είναι από τσιμέντο! Ναι υπάρχει τμήμα δρόμου στην Παλιά Πόλη το οποίο είναι από μπετόν, χοντρό, «άγριο» σε σημείο που δυσκολεύει την κίνηση τόσο των πεζών, κυρίως των ηλικιωμένων, όσο και των μητέρων με τα καροτσάκια τους.
Όλο δε αυτό το τμήμα που θα πρέπει να ξηλωθεί και να μπουν πλακάκια, είναι λιγότερο από εκατό μέτρα. Από τη μεταπολίτευση δε και δω, περάσανε τόσα δημοτικά συμβούλια και δήμαρχοι και κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να δώσει λύση στο πρόβλημα της γειτονιάς. Και η αδιαφορία, άγνωστο γιατί, συνεχίζεται και σήμερα ενώ το έργο είναι απαραίτητο να γίνει.
-Για να δούμε θα το βάλουν σε κάποιο προγραμματισμό τους;
Γ.Δ.


Όσο αυξάνεται η τιμή, αυξάνεται και το λαθρεμπόριο
Νέες αυξήσεις στα τσιγάρα. Και τις επιβάλει η κυβέρνηση, το Υπουργείο Οικονομικών για να μαζέψει νέους φόρους. Μόνο που ξεχνάει δύο απλά πράγματα. Πρώτον η τιμή των τσιγάρων θα φτάσει τα 5 ευρώ περίπου (!) και δεύτερο επίσης σημαντικό, θ’ αυξηθούν τα λαθραία και παράνομα τσιγάρα και καπνός. Άρα, αντί για όφελος στα ταμεία, θα υπάρχει έξαρση στα λαθραία.
Γ.Δ.


Ανεξάρτητες αρχές με… κομματική λογική
Παρακολουθώντας την προχθεσινή διάσκεψη των προέδρων στη Βουλή για την συγκρότηση και σύνθεση του ΕΣΡ, κατανοεί κανείς γιατί ο νομοθέτης απαιτεί όχι απλά μια πλειοψηφία, που μπορεί να την εξασφαλίσει το κυβερνών κόμμα, αλλά την επιδίωξη ει δυνατόν ομοφωνίας και αν δεν επιτευχθεί, μία πλειοψηφία των 4/5. Υπάρχουν θέματα στα οποία ο νομοθέτης δεν αρκείται στη βούληση της κυβέρνησης, αλλά θέλει πλατιές συναινέσεις. Σαν να φοβάται τις απλές κυβερνητικές πλειοψηφίες, ειδικά όταν κρίνονται θέματα, που αφορούν τους πυλώνες της Δημοκρατίας. Όπως είναι, δηλαδή, η ελευθερία του Τύπου. Το περίφημο ΕΣΡ είναι μια ανεξάρτητη αρχή, που ασκεί εποπτεία πάνω στα ΜΜΕ. Και ιδρύθηκε για να μην μπει στον πειρασμό κάθε κυβέρνηση να ασκήσει επιρροή στα ΜΜΕ. Αυτό που είδαμε όμως στην διάσκεψη των προέδρων κινήθηκε στην λογική του πώς θα διευρύνουν την επιρροή των ίδιων ή και των κομμάτων τους στο ΕΣΡ. Από τα πρόσωπα και τα ονόματα που ‘’έπεσαν στο τραπέζι’’ γίνονται εύκολα οι συνδυασμοί. Δεν είναι, όμως, αυτές οι τακτικές που χρειάζεται αυτή την στιγμή η χώρα. Χρειάζονται συναινέσεις πάνω σε αρχές, χωρίς κουτοπονηριές και υποκρισίες, με πρόσωπα που έχουν ταυτότητα και δεν είναι απλά πρόθυμα.
Αμήχανη στιγμή το ‘’άδειασμα’’ του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Μανιού, που μετά την επιχειρηματολογία υπέρ του Βύρωνα Πολύδωρα άκουσε τον ΠτΒ Νίκο Βούτση να καταθέτει πρόταση απόσυρσης της υποψηφιότητας Πολύδωρα και αντικατάσταση από τον Ροδόλφο Μορώνη. Χωρίς να μεσολαβήσει καμία παρέμβαση, που σημαίνει ότι το γνώριζε από πριν, τον άφησε να εκτεθεί, ενώ ήξερε ότι σε λίγα λεπτά θα τον κάνει να αισθανθεί γελοίος για την ρητορική που ανέπτυξε.
Χ.Δ.


Σήμερα η συνεδρίαση του Επιμελητηρίου
Η προγραμματισμένη συνεδρίαση του Εμπορικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ξάνθης το απόγευμα της Δευτέρας αναβλήθηκε λόγω μη απαρτίας. Η επαναληπτική συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τετάρτη 2 Νοεμβρίου στις 19:00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου με τα ίδια θέματα και την εισήγηση για το ‘’δυσοίωνο μέλλον των ΜμΕ Επιχειρήσεων και των Επαγγελματιών – Βιοτεχνών – Έμπορων σε συνθήκες εφαρμογής μνημονικών αποφάσεων’’.
Χ.Δ.


Κινηματογραφικός Τριαντάφυλλος Βαΐτσης
Ο εικαστικός Τριαντάφυλλος Βαΐτσης δεν παύει να μας εκπλήσσει ευχάριστα. Από το 2008, όταν και ανακάλυψε την Trash Art (τέχνη από σκουπίδια), ερχόμενος αντιμέτωπος με τα ‘’γλυπτά σκιάς’’’, μαγεύει με τις εμπνευσμένες δημιουργίες του. Το 2014 δημιούργησε το “Σπίτι της Σκιάς”, κάτω από το παλιό Δημαρχείο, όπου στεγάζει το εργαστήριο και την έκθεσή του με τα 25 περίπου ‘’γλυπτά σκιάς’’. Οι διακρίσεις του και η μοναδικότητα της τέχνης του τον έχουν κάνει γνωστό σε όλο τον κόσμο. Έργα του έχουν φιλοξενηθεί μαζί με έργα άλλων καλλιτεχνών στην Times Square στη Νέα Υόρκη το 2014, ενώ το 2017 θα πραγματοποιήσει έκθεση στο Λονδίνο. Τηλεοπτικό κανάλι από το Τόκιο έχει επίσης ενδιαφερθεί για προβολή της έκθεσής του. Το τελευταίο έργο σκιάς με την ονομασία «Ψυχή» (Soul) έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον του Μουσείου Ρίπλευ στην Φλόριντα. Το κοινό έρχεται αντιμέτωπο με ένα περιστρεφόμενο γλυπτό, πλάθει εικόνες στο μυαλό του μέχρι όλοι να δουν να αναγράφεται η λέξη «PSYCHE». Τον Δεκέμβριο ο Τριαντάφυλλος θα παρουσιάσει τα έργα του στην Αθήνα, με αφορμή την προβολή της ταινίας «Η Ρόζα της Σμύρνης», του σκηνοθέτη Γιώργου Κορδέλλα. «Η Ρόζα της Σμύρνης» αποτελεί μία ελληνοτουρκική συμπαραγωγή που ακολουθεί τα ίχνη ενός έρωτα. Στην ταινία ξεχωρίζει ένα έργο τέχνης. Είναι ένα έργο που στην ταινία δημιούργησε η Μαριάννα (η πρωταγωνίστρια), αλλά στην πραγματικότητα είναι έργο του Τριαντάφυλλου. Μοιάζει με σύμπλεγμα από λαμαρίνες, αλλά μεταμορφώνεται μόλις πέσει πάνω του το φως και μετατρέπεται σε ένα έργο τέχνης που εντυπωσιάζει.
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Μ.Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Πάσχα στο χωριό; Συνήθως λέμε και κάνουμε «επιστροφή στο χωριό» τώρα τις γιορτινές ημέρες …