Με εμπλεκόμενους δύο καθηγητές για δύο υποθέσεις. Ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά του ενός. Ανύπαρκτα εργαστήρια που χρηματοδοτήθηκαν από την Ε.Ε. βρήκε σε βάρος του άλλου σε έρευνά του ο ΕΛΚΕ/ ΔΠΘ
Καταγγελίες για εξωπανεπιστημιακή δραστηριότητα του καθηγητή με «συνεταίρο» το ΔΠΘ εν άγνοια του – Πάνω από 1 εκ. ευρώ η ζημιά στο Δημόσιο όπως την υπολογίζει το πόρισμα της Επιτροπής Πραγματογνωμόνων του Δ.Π.Θ.
Το «φάντασμα» των οικονομικών σκανδάλων πλανιέται και πάλι πάνω από το Δ.Π.Θ. με εμπλεκόμενους δύο Καθηγητές που ως υπεύθυνοι Τμημάτων του Πανεπιστημίου που υλοποιούν προγράμματα έρευνας αντλούν ευρωπαϊκά κονδύλια από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) του Δ.Π.Θ. Στην μια περίπτωση μάλιστα, όπως αποφαίνεται το ΕΛΚΕ/ΔΠΘ αλλά και το Πόρισμα της Επιτροπής Πραγματογνωμόνων που συστάθηκε κατόπιν εντολής του Πρύτανη κ. Αθανάσιου Καραμπίνη μετά από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα 2015 – 2016 διαπιστώθηκαν : «βαρύνουσας σημασίας παρατυπίες» που ζημιώνουν το Δημόσιο με το ποσό άνω των 2 εκ. ευρώ και εκθέτουν το Θρακιώτικο Πανεπιστήμιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς υπάρχει κίνδυνος αυτό το ποσό να καταλογιστεί και να ζητηθεί η επιστροφή του!
Όλα στον Εισαγγελέα από τον πρύτανη Α. Καραμπίνη
Αποφασισμένος να διαλευκάνει τις υποθέσεις, να διαλύσει τις σκιές και να περισώσει το κύρος και την φήμη του Πανεπιστημίου εντός κι εκτός της χώρας, ο Πρύτανης κ. Α. Καραμπίνης ζήτησε την συνδρομή των Εισαγγελικών αρχών αποστέλλοντας τους σχετικούς φακέλους με συνημμένα όλα τα έγγραφα των ερευνών. Οι έρευνες που διενεργήθηκαν διαπανεπιστημιακά όπως του ΕΛΚΕ, της Επιτροπής Πραγματογνώμων καθώς επίσης και ΕΔΕ εναντίον του αφορούν τον ένα εκ των δυο. Ο κ. Καραμπίνης ζήτησε επίσης και την συνδρομή του ΣΔΟΕ, για την ίδια περίπτωση και ενημέρωσε την Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου, αποστέλλοντας τον φάκελο όπως επίσης και τον υπουργό Παιδείας κ. Ν. Φίλη καθώς και την Αν. Υπουργό Α. Αναγνωστοπούλου.
Ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά του ενός για απιστία
Οι ενέργειες αυτές του κ. Καραμπίνη είχαν άμεση ανταπόκριση καθώς η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ροδόπης, άσκησε ποινική δίωξη (7 – 7 – 2016)κατά του ενός καθηγητή για: «Απιστία στην υπηρεσία το αντικείμενο της οποίας υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ». Η υπόθεση διερευνάται από τον Ανακριτή Ροδόπης.
Έψαξαν και βρήκαν …ανύπαρκτα εργαστήρια!
Σ’ ότι αφορά την άλλη και σοβαρότερη περίπτωση του καθηγητή σε έρευνα που διενέργησε ο ΕΛΚΕ/ΔΠΘ ο οποίος χρηματοδοτεί το ερευνητικό έργο του καθηγητή από τα 5 έργα που χρηματοδότησε κατέγραψε ως υπαρκτό μόνο ένα! Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται σε ενημερωτικό έγγραφό του είναι: «Μη υπαρκτά» τα εργαστήρια, Ψηφιακών συστημάτων, Διαδικτυακών Πρωτοκόλλων , Διαδικτυωμένων Συστημάτων και Διασυνδεδεμένων Συστημάτων και είναι υπαρκτό το εργαστήριο προγραμματισμού και Επεξεργασίας Πληροφοριών».
Άνω των 2 εκ. ευρώ τα ποσά που διαχειρίστηκε ο καθηγητής από το 2009 – Ορατός ο κίνδυνος απαίτησης επιστροφής από την Ε.Ε.
Επίσης το ΕΛΚΕ υπολόγισε πως τα ποσά τα οποία διαχειρίστηκε ο εν λόγω καθηγητής από το 2009 έως σήμερα ενδέχεται να ανέλθουν στα 2.008.173, 43 ευρώ. «Είναι το ποσό που ενδέχεται να απαιτηθεί από τον χρηματοδότη, ήτοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιστροφή των σχετικών κονδυλίων που έχουν καταβληθεί», προειδοποιεί ο ΕΛΚΕ /ΔΠΘ.
Καταγγελίες για εξωπανεπιστημιακή δραστηριότητα του καθηγητή με «συνεταίρο» το ΔΠΘ εν άγνοια του – Πάνω από 1 εκ. ευρώ η ζημιά στο Δημόσιο, όπως την υπολογίζει το πόρισμα της Επιτροπής Πραγματογνωμόνων του Δ.Π.Θ.
Ο εν λόγω καθηγητής όμως είναι αντιμέτωπος και με άλλες καταγγελίες για τις οποίες έχει ενημερωθεί με τα σχετικά έγγραφα από τον κ. Πρύτανη, τον Ιούνιο του 2016 και προσφάτως στις 29 Σεπτεμβρίου του 2019 οι δύο Εισαγγελείς πρωτοδικών Ξάνθη. Να σημειώσουμε πως η «δράση» του εν λόγω καθηγητού μπήκε στο «μικροσκόπιο» των ερευνών του Πανεπιστημίου αρχικά μετά από μια καταγγελία από την Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού που διαβιβάστηκε στο Πανεπιστήμιο στις 1 – 4 – 2014 και στην οποία περιλαμβάνονται συγκεκριμένα στοιχεία που θίγουν τον καθηγητή, που αναφέρονταν στην προσωπική του περιουσία υποδεικνύοντας «μη σύννομες δραστηριότητες όπως κάρπωση χρημάτων από ερευνητικά προγράμματα του Πανεπιστημίου, διεξαγωγή ψεύτικων διαγωνισμών καθώς και ότι ζητούσε και ελάμβανε μέσω τρίτων χρήματα από τους συμβασιούχους της επιτροπής ερευνών υπό την απειλή της απόλυσής τους». Η καταγγελία αναφέρει επίσης ότι: «ο ίδιος έχει ιδρύσει μια ανώνυμη εταιρεία στην Αθήνα και αναθέτει με εικονικές διαδικασίες τμήματα ερευνητικών προγραμμάτων, τα οποία όμως εκτελούνται μέσα από το πανεπιστήμιο μας». Να σημειώσουμε ότι ο προηγούμενος πρύτανης κ. Ρέμελης είχε αναθέσει στον τότε αντιπρύτανη κ. Κώστα την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να εξακριβωθεί το βάσιμο της καταγγελίας αλλά το συμπέρασμα που κατέθεσε ο κ. Κώστα ήταν ότι δεν κατέστη δυνατό να εξακριβωθούν μείζονα ζητήματα, όπως ο χρηματισμός. Ωστόσο ο κ. Ρέμελης δεν έθεσε την υπόθεση στο αρχείο. Στην συνέχεια όταν ανέλαβε ο κ. Καραμπίνης, διέταξε ΕΔΕ και κατά την διάρκεια αυτής υπήρξε νέα καταγγελία προς το Πανεπιστήμιο, με αποστολέα τους «Δον Κιχώτες του ΔΠΘ» κατά του ίδιου καθηγητή, με αναφορά στην επωνυμία της εταιρείας που φέρεται ως εταιρεία του καθηγητή που εκτελεί ερευνητικά έργα και παρουσιάζει ως έναν από τους βασικούς συμμετέχοντες, το εργαστήριο του τμήματος στο οποίο είναι επιστημονικά υπεύθυνος ο καθηγητής. Σημειώνεται πως δεν υπάρχει εγκριτική απόφαση των αρμόδιων οργάνων του Δ.Π.Θ. για την συμμετοχή του εργαστηρίου σε εταιρεία. Μετά από αυτές τις καταγγελίες ο κ. Καραμπίνης ανέθεσε στον αν. πρύτανη κ. Μπότσαρη την υπόθεση της διερεύνησης και άμεσα συστάθηκε Επιτροπή Πραγματογνωμόνων που κατέθεσε το Πόρισμά της στις 5 – 4 – 2016. Σ’ αυτό αναφέρεται ότι : «προέκυψαν ενδεχόμενες ιδιαιτέρας βαρύτητας αξιόποινες πράξεις με πιθανή επελθούσα οικονομική ζημία του Δημοσίου αξίας ιδιαίτερα μεγάλης ίσως και άνω του ενός εκ. ευρώ και ενδεχόμενο εκτός των άλλων να καταστεί υπόλογο το ΔΠΘ ως δικαιούχος της επιχορήγησης σε ενδεχόμενη απαίτηση του χρηματοδότη ήτοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιστροφή των κονδυλιών».
Αναστολή των προγραμμάτων του καθηγητή από το ΕΛΚΕ
Να σημειώσουμε πως μετά την κατάθεση του πορίσματος, το οποίο έχει αποσταλεί στον Εισαγγελέα, ο αν. πρύτανη και πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών καθηγητής κ. Μπότσαρης εισηγήθηκε προς την Σύγκλητο και αναστολή των προγραμμάτων και την μη υπογραφή των σχετικών δηλώσεων δαπανών του καθηγητή και επίσης αποστολή έγγραφου ερωτήματος προς την Ε.Ε. με όλα τα προκύψαντα στοιχεία προκειμένου να αποφανθεί για την συνέχιση ή μη των έργων.
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr