Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020

0

 Αντιπολίτευση…
Εάν νομίζουν κάποιοι ότι ασκούν αντιπολίτευση με το πότε έφυγε η εξέδρα από την κεντρική πλατεία, με το πώς μεταφέρθηκε το χριστουγεννιάτικο δέντρο στις αποθήκες, ποιο ήταν το κόστος των πυροτεχνημάτων και άλλων τέτοιου επιπέδου… σοβαρών θεμάτων, κάνουν λάθος.
Πλάνη σοβαρή έχουν εάν νομίζουν ότι οι Ξανθιώτες ενδιαφέρονται γι’ αυτά τα πράγματα. Τους ενημερώνουμε πως κάθε άλλο.
Οι συμπολίτες θέλουν την άσκηση αντιπολίτευσης αλλά σοβαρής και υπεύθυνης. Τεκμηριωμένα πράγματα και με πέντε κουβέντες. Αν το ξέχασαν, τους το θυμίζουμε πως τα πολλά λόγια δεν βοηθούν. Απεναντίας τους εκθέτουν.
Γ.Δ.


ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ
Την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου η Ελλάδα θα έχει στο ύπατο Πολιτειακό αξίωμα την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.
Από τη στιγμή που ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ θα ψηφίσουν υπέρ της υποψηφιότητάς της, οι ψήφοι υπερβαίνουν τον αριθμό 200 που απαιτείται και η εκλογή είναι βέβαιη.
Για την ιστορία ν’ αναφέρουμε πως το ΚΚΕ δήλωσε ότι θα ψηφίσει ΟΧΙ όπως και η Ελληνική Λύση, ενώ η ΜέΡΑ25 του Γ.Βαρουφάκη πρότεινε ως υποψήφια την Μάγδα Φύσσα. Η οποία όμως αρνήθηκε την επιλογή ενώ δεν ρωτήθηκε καν.
Έτσι κλείνει ο κύκλος με το θέμα αυτό και ακολουθεί ένα μεγάλο, αυτό του νέου εκλογικού Νόμου που καταργεί αυτόν της απλής αναλογικής.
Γ.Δ.


Όραμα, Πρόγραμμα, Διαχείριση
Σ’ αυτά τα τρία στοιχεία πρέπει να βαδίσουν οι δήμοι μας και δεν τα ορίσαμε εμείς αυθαίρετα. Όχι. Πηγάζει το τρίπτυχο αυτό από την εμπειρία, από τις γνώσεις για την Αυτοδιοίκηση και το υφιστάμενο νομοθετικό καθεστώς για την Αυτοδιοίκηση.
Καθώς μπήκαμε πλέον στη νέα χρονιά τα «θα» και οι προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν προεκλογικά και συνεχίζουν να καλλιεργούνται από πολλά στελέχη θα πρέπει να δώσουν τη θέση τους σε έργα. Κυριολεκτικά σε έργα και προγράμματα που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους και τα οποία θα δώσουν τη νέα ταυτότητα στους δήμους.
Τα εργαλεία τα έχουν, τους ανθρώπους επίσης, ας προχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση.
-Καλή χρονιά!
Γ.Δ.


Καπνεργάτες στην καπναποθήκη «Π»  το 1935
Αρχείο Σταύρου Χρηστίδη


Γιατί είναι αδικία;
Τηλεφώνημα από συμπολίτη για το θέμα της διαμαρτυρίας του Συνδικαλιστικού φορέα των Δημοτικών υπαλλήλων. «Αν λοιπόν ρωτάτε ποιο είναι το θέμα, σας λέμε ότι είναι πολύ σοβαρό, μα πάρα πολύ σπουδαίο… Είναι η απόφαση της διοίκησης του δήμου Ξάνθης να μετακινήσει κάποιους υπαλλήλους από τη μία υπηρεσία στην άλλη! Τόσο σοβαρό το θέμα!
Προσέξτε, δεν μιλάμε για απόλυση, αλλά για μετακίνηση που καλύπτει τις ανάγκες του δήμου. Αυτό το γεγονός λοιπόν οι συνδικαλιστές το ονομάζουν αδικία. Άποψη παρωχημένη και λανθασμένη μιας αντίληψης να μην αλλάζει τίποτε, όλα να μένουν ίδια και να’ ρχεται ο συνδικαλισμός να υποστηρίζει τους εργαζόμενους αντί να τους δηλώνει πως κάνουν λάθος που διαμαρτύρονται.»
Αυτά μας είπε ο συμπολίτης μας και έχει δίκιο. Έλα όμως που οι συνδικαλιστές προτιμούν να χαϊδεύουν αυτιά και να μην πράττουν το σωστό και λογικό.
Γ.Δ.


Πρακτική Δημαρχόπουλου
Πώς ακριβώς μπορεί να ερμηνευθεί η ακολουθούμενη πρακτική του πρώην δημάρχου Χαρ. Δημαρχόπουλου;
Το ερώτημα είναι των συμπολιτών οι οποίοι με απορία πληροφορούνται τη στάση και συμπεριφορά του και ιδού γιατί από δύο πρόσφατες αποφάσεις του.
Ο ίδιος ως επικεφαλής της δημοτικής παράταξής του, είχε ψηφίσει όντας δήμαρχος, τη συνεργασία με τα γνωστά βραβεία του Βατικανού αλλά και το αίτημα του δήμου Μύκης να παραχωρηθεί μηχανικός για τις ανάγκες του δήμου.
Προχθές, και το ένα και το άλλο θέμα τα καταψήφισε με αστείες δικαιολογίες!
Υπάρχουν κι άλλες τέτοιες συμπεριφορές που γεννούν ερωτηματικά που δεν τιμούν ιδιαίτερα τον πρώην δήμαρχο…
Γ.Δ.


Σοβαρότης μηδέν
Είναι χάρμα, το απολαμβάνει κανείς διαπιστώνοντας ότι η ελληνική πολιτική σκηνή, τοπική και κεντρική, εκτός των άλλων πως διαθέτει και χιούμορ. Εξηγώ το γεγονός.
Λοιπόν, συχνά, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτουν ερωτήσεις προς τους διάφορους υπουργούς για την μη υλοποίηση του τάδε έργου, γιατί δεν προχώρησε το άλλο καθόλου, πότε θα ξεκινήσει κάποιο άλλο. Όρεξη να έχει κάποιος και να τα παρακολουθεί για να ρωτάει στη συνέχεια με απορία, γιατί επί πέντε περίπου χρόνια όλα αυτά δεν τα ξεκίνησε, δεν τα υλοποίησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;
Ερώτημα απλό και αυθόρμητο. Γιατί δεν τα σκέφτονται αυτά οι εν λόγω βουλευτές και εκτίθενται ως μη σοβαροί;
Γ.Δ.


Δικαίωση και απαλλαγή του Καραμπίνη
Την απαλλαγή του πρώην Πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Καθηγητή Αθανάσιου Καραμπίνη από την πειθαρχική κατηγορία της διάπραξης παράβασης υπαλληλικού καθήκοντος λόγω της οποίας ο πρώην Υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου τον είχε, δύο φορές θέσει σε αποχή από τα διοικητικά του καθήκοντα, αποφάσισε το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο Μελών ΔΕΠ.
Να θυμίσουμε πως ο κ. Γαβρόγλου είχε θέσει σε καθεστώς αποχής τον κ. Καραμπίνη από τη θέση του Πρύτανη, με την παραπομπή του στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης αυτού. Ο κ. Γαβρόγλου είχε παύσει τον κ. Καραμπίνη τον Ιούλιο του 2017 γιατί «κρίθηκε ότι τα αποδιδόμενα πειθαρχικά παραπτώματα –για τα οποία ασκήθηκε πειθαρχική δίωξη- εμφανίζουν αυξημένη απαξία και επικινδυνότητα για την ομαλή λειτουργία της δημόσιας υπηρεσίας» ενώ όταν ο κ. Καραμπίνης κέρδισε την προσφυγή του κατά της πρώτης απόφασης, τον Μάρτιο του 2018, τον είχε ξαναπαύσει, αναφέροντας πως «η διασφάλιση της ακαδημαϊκότητας στο μεγαλύτερο συνοριακό Πανεπιστήμιο της χώρας αποτελεί βασική μέριμνα της Πολιτείας».
Γ.Δ.


Πρότυπο για τους νέους μας
Ήταν πράγματι τιμή για την πόλη μας που την επισκέφτηκε ο καθηγητής του ΜΙΤ Κωνσταντίνος Δασκαλάκης και μίλησε στους φοιτητές του ΔΠΘ και στο κοινό της πόλης.  Είναι ένας νέος άνθρωπος με λαμπρό μυαλό και πνεύμα, μια χαρισματική προσωπικότητα που η επιστήμη και η ανθρωπότητα του μέλλοντος περιμένει πολλά απ’ αυτόν. Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης είναι ένα πολύ θετικό πρότυπο για τους νέους μας, εκπροσωπεί την Ελλάδα που θέλουμε, την Ελλάδα της πρωτοπορίας, της καινοτομίας, της εφευρετικότητας, του πνεύματος, της διανόησης, της γνώσης, η Ελλάδα που ονειρευόμαστε! Μας αποκαλύπτει το μέλλον και τι να περιμένουμε απ’ αυτό στο παρόν μας,  πώς να προετοιμαστούμε για να είμαστε ενεργοί πολίτες και να μην χάσουμε το τρένο ως χώρα, ως κοινωνία,  μας δίνει τη δυνατότητα να ονειρευτούμε μια καλύτερη ζωή όπου οι μηχανές θα υποκαταστήσουν τον άνθρωπο στις τετριμμένες εργασίες και εκείνος θα είναι απερίσπαστος για να ασχολείται με το δημιουργικό κομμάτι.
Γιατί ο ανθρώπινος νους είναι ο πιο θαυμαστός, πιο σύνθετος υπολογιστής!
Όλα αυτά τα θαυμαστά ακούσαμε από τον κ. Δασκαλάκη και τον ευχαριστούμε πολύ!
Μ.Ξ.


Το 1ο Διεθνές βραβείο «Δημόκριτος ο Αβδηρίτης» στον Κ. Δασκαλάκη
Εξαιρετική χειρονομία από τον Δ.Σ. και το πρόεδρο του ΕBE Ξάνθης κ. Στέλιο Μωραΐτη να είναι ο κ. Κωνσταντίνος Δασκαλάκης ο πρώτος που θα βραβευτεί με το 1ο  Διεθνές Βραβείο «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ Ο ΑΒΔΗΡΙΤΗΣ». Θυμίζουμε ότι η θέσπιση Διεθνούς Βραβείου Αναγνώρισης Επιστημονικής Καταξίωσης με την επωνυμία «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» έχει ολοκληρωθεί και το βραβείο θα απονέμεται σε κορυφαίους των 5 επιστημών στις οποίες διέπρεψε ο Αβδηρίτης Φιλόσοφος. Ο κ. Δασκαλάκης αποδέχτηκε την πρόσκληση που του επιδόθηκε στο Δημαρχείο της Ξάνθης από τον πρόεδρο κ. Μωραΐτη  και η εκδήλωση απονομής προγραμματίζεται για τους θερινούς μήνες του τρέχοντος έτους (περίοδος διεξαγωγής «Δημοκριτείων 2020») στον Αρχαιολογικό χώρο των Αβδήρων.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…