Σχόλια 02/09/16

0
na-zei
Φέτος πρέπει να πληρώσουμε τον ΕΝΦΙΑ αδιαμαρτύρητα γιατί είναι περήφανος κι αριστερός, όχι σαν τον προηγούμενο, τον προσκυνημένο των Γερμανοτσολιάδων…


Ε(ν)φιάλτης
Μη μου πείτε, ωραίος ο τίτλος. Μάλιστα ισχύει απολύτως για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ακινήτων κάνει λόγο για «οδυνηρές εκπλήξεις» παρουσιάζοντας στοιχεία για τις κατηγορίες ακινήτων που φέτος θα δουν μεγαλύτερη φοροεπιβάρυνση. Κι έτσι, για άλλη μια χρονιά εφαρμόζεται το «σκάσε και πλήρωνε», παρότι η κυβέρνηση για να χρυσώσει το χάπι δήλωσε ότι «στόχος είναι η αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με κάτι άλλο που θα είναι δίκαιο»!
-Αλήθεια πιστεύουν ότι πιστεύουμε τις υποσχέσεις; Όχι πλέον!
Γ.Δ.


Παλιές φωτογραφίες
Η εφημερίδα μας εξασφάλισε από φίλο συμπολίτη αριθμό παλιών φωτογραφιών που έχουν σχέση με την πόλη. Πρόσωπα που συμμετείχαν στην κοινωνική ζωή της Ξάνθης πριν λίγα χρόνια, άλλα γνωστά κι άλλα όχι, σημεία της πόλης που σήμερα έχουν αλλάξει αρκετά.
Αυτές λοιπόν οι φωτογραφίες θα δημοσιευτούν από την εφημερίδα, ως μια φωτογραφική αναφορά στο παρελθόν τόσο των ανθρώπων όσο και της πόλης.
Τέλος, από το αρχείο της Εφημερίδας μας, το οποίο είναι ιδιαίτερα πλούσιο, επίσης θα γίνει δημοσίευση κυρίως ξανθιωτών που είχαν συμμετοχή στην τοπική ιστορία. Τόσο πολιτική, οικονομική και κοινωνική.
Υπομονή μικρή και σύντομα η έναρξη δημοσίευσης των φωτογραφιών.
Γ.Δ.


Το Άλσος του Ευμοίρου και τα τροχόσπιτα των περαστικών
Σε ελεύθερο κάμπινγκ τείνει να μετατραπεί το Άλσος Ευμοίρου σύμφωνα με καταγγελίες κάτοικων που τις μετέφερε στο δημοτικό συμβούλιο ο επικεφαλής της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Σωτήρης Τσιακίρογλου, ζητώντας να επιληφθεί ο δήμος και να προστατεύσει το άλσος κυρίως από φωτιά. Συγκεκριμένα οι κάτοικοι αναφέρουν πως κατασκηνώνουν με τροχόσπιτα διάφοροι περαστικοί από την πόλη πιθανότητα ξένοι και παραμένουν εκεί. Αυτό όμως που τους φοβίζει είναι ότι ανάβουν ψησταριές και πάντα με τέτοιες υψηλές θερμοκρασίες και είναι μεγάλος ο κίνδυνος της πυρκαγιάς σ’ ένα δάσος που έχει διάσπαρτες ξερές πευκοβελόνες. Γι αυτό καλό θα είναι ο δήμος να έχει τον νου του και να φροντίσει να δει τι ακριβώς συμβαίνει για να μην τρέχει και δεν φτάνει αν γίνει το κακό…
Μ.Ξ.


Με τον παρά μου… και την κυρά μου
Δεν ξέρουμε ποιοι είναι οι «νικητές» για τις τηλεοπτικές άδειες. Γνωρίζουμε όμως καλά ποιοι είναι οι ηττημένοι: Όσοι είχαν επενδύσει στην «ηθική υπεροχή» της αριστεράς. Τις τηλεοπτικές άδειες τις πήραν εκείνοι που πλήρωσαν τα περισσότερα. Όποιος έχει χρήμα κερδίζει. Τόσο απλά!
Όλη αυτή η ιστορία ήταν ένα reality show της κυβέρνησης στην προσπάθειά της να προσφέρει θέαμα στο ακροατήριό της. Κι από αυτή την πλευρά τα πήγε περίφημα. Ήταν μία μοναδική επίδειξη αυταρχισμού λίγο πριν την ΔΕΘ και το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι αδιάφορο ποιοι πήραν τις άδειες. Ο διαγωνισμός αυτός ήταν έτσι ή αλλιώς μία φάρσα, με θύματα τους χιλιάδες εργαζόμενους που θα χάσουν τις δουλειές τους από τους σταθμούς που θα κλείσουν…
Θ.Μ.


Ο καημένος… ο φίλος μου
Ένας φίλος μου -οσιομάρτυρας των μνημονίων- έκατσε χθες στο γραφείο του, βάσταγε το κεφάλι του και μπήκε στο TAXISNET να δει τον Εν.Φ.ΙΑ Περίμενε και περίμενε ν’ “ανοίξει” η σελίδα, να βρει ακριβώς τον τρόπο με τον οποίο θα έβρισκε αυτό που έψαχνε. Έτρωγε απαλά το νύχι του και θυμόταν τις περιπέτειες τούτου του τόπου. Τις περιπέτειες του Εν.Φ.Ι Α και τις περιπέτειες τούτης της κυβέρνησης. Κουνήθηκε σα να τον τίναξε ηλεκτρικό ρεύμα στην καρέκλα του. «Να δούμε, ρε παιδιά, πόσο είναι ο Εν.Φ.ΙΑ που καταργείται». Και κράταγε με το δεξί του χέρι το κεφάλι του και όλο κουνιόταν νευρικά, ώσπου μπαίνει ένας στο γραφείο του και του λέει: «Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού», ουδέν μονιμότερον του καταργημένου. «Άνοιξε καλό μου TAXISNET να δω τον κάθε περιττό και μάταιο λόγο των πολιτικών». Τόση ώρα που περίμενε και έψαχνε θα έχτιζε καινούργιο σπίτι… Αλλά δεν ήταν κορόιδο. Θα μπει στο νοίκι τελικά! »
Γ. Ο.


Διαπίστωση
Ιδού και μια διαπίστωση
«Ο Εν.Φ.Ι.Α. κόβει κάθε αναπτυξιακή ανάσα από την οικονομία. Η άμεση κατάργησή του γίνεται απόλυτα αναγκαία όχι μόνο για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης και ανακούφισης των νοικοκυριών, αλλ΄πρώτα απ’ όλα για λόγους επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας»
Παναγιώτης Λαφαζάνης
Λ.Α.Ε.


Περί ανάπτυξης
«Δίκαιη ανάπτυξη» υπόσχεται ο κ. πρωθυπουργός.
Απορία μας: Μα, για να υπάρξει «Δίκαιη Ανάπτυξη» (από πού άραγε ξεσήκωσε τον όρο και τι σημαίνει στην πραγματικότητα;) δεν θα πρέπει να υπάρξει πρώτα ανάπτυξη; Αλλά με την ομοβροντία φόρων που καλούμαστε να πληρώσουμε, με την περαιτέρω συρρίκνωση μισθών, συντάξεων, θέσεων εργασίας, με την αποεπένδυση που κυριαρχεί ως βασική «φιλοσοφία» σε πολλούς ιθύνοντες κλπ, μπορούμε να έχουμε έστω και μια στοιχειώδη ανάπτυξη; Μήπως ακόμη και τα όνειρα είναι για άλλες χώρες;
Σ.Γ.


Ο Σεπτέμβρης της Ξάνθης
Για την πόλη της Ξάνθης και το νομό μας, ο Σεπτέμβρης έχει μια ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα. Είναι ο μήνας που υλοποιείται μια από τις μεγαλύτερες τοπικές γιορτές, αυτή της Παλιάς Πόλης που αναδεικνύει τις ομορφιές και τα σοκάκια της περιοχής.
Γ.Δ.


Δεν κάνουν επίσχεση οι γιατροί του ΕΟΠΠΥ Ξάνθης
Οι γιατροί της Ξάνθης που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ δεν συμμετέχουν στην επίσχεση εργασίας που κήρυξε από χθες η Ένωσή Ιατρών ΕΟΠΥΥ λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών. Μάλιστα, έχει καταθέσει εξώδικη διαμαρτυρία γνωστοποίησης της επίσχεσης και σε επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο του Παννελήνιου Ιατρικού Συλλόγου, χαρακτηρίζεται ως «άκρως απογοητευτική» η εικόνα εκκαθάρισης των υποβολών του Μαρτίου 2016 του ΕΟΠΥΥ καθώς πολύ μικρό ποσοστό ιατρών (10%) έχουν πληρωθεί. Να σημειώσουμε ότι ο ΕΟΠΥΥ στην Ξάνθη λειτουργεί με 19 ιατρούς ειδικότητας και 13 – 14 φυσιοθεραπευτές και άλλους τόσους μικροβιολόγους.
Μ.Ξ.


Εκπτώσεις μόνο στον τζίρο
Για άλλη μια χρονιά, για άλλη μια εκπτωτική περίοδο οι προσδοκίες του εμπορικού κόσμου έμειναν προσδοκίες. Όχι μόνο ανάκαμψη και κίνηση δεν υπήρξε στην περίοδο των εκπτώσεων, αλλά όλοι οι καταστηματάρχες στην Ξάνθη μας μίλησαν για έναν από τους χειρότερους Αυγούστους των τελευταίων ετών. Χειρότερος ακόμη και από τον περσινό που βρήκε επιχειρηματίες και καταναλωτές με capital controls. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ, καταγράφηκε συνολικά στην χώρα πτώση του τζίρου κατά 9,7% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2015. Η αγοραστική κίνηση ήταν μειωμένη παρόλο που φέτος το ποσοστό έκπτωσης ήταν κατά μέσο όρο υψηλότερο από πέρυσι. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, όσον αφορά στην εξέλιξη των πωλήσεων διαπιστώθηκε ότι πάνω από μία στις δύο επιχειρήσεις (53%) εμφάνισε υποχώρηση στις πωλήσεις σε σύγκριση με το 2015, ενώ στασιμότητα δήλωσε το 1/3. Αντίθετα, το ποσοστό αυτών που δήλωσαν ότι οι εκπτώσεις του 2016 ήταν καλύτερες σε σύγκριση με την περσινή περίοδο ανέρχεται μόνο στο 14%. Και αυτή η εικόνα δεν αφορά μόνο μη τουριστικές περιοχές όπως η Ξάνθη. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, η αυξημένη τουριστική κίνηση στη διάρκεια του Ιουλίου και του Αυγούστου δεν κατάφερε να αποφέρει τα αναμενόμενα έσοδα στον κλάδο του εμπορίου και να τονώσει τον τζίρο στις περιοχές υψηλής επισκεψιμότητας. Κατά κοινή ομολογία, οι υφιστάμενες αλλά και οι επικείμενες φορολογικές υποχρεώσεις φαίνεται πως ήταν καθοριστικός παράγοντας στην αδυναμία και διστακτικότητα που επέδειξε το καταναλωτικό κοινό στα υψηλά ποσοστά εκπτώσεων των επιχειρήσεων.
Χ.Δ.


Αλλαγή στον αντιπολιτευτικό λόγο της ΝΔ
Η ιστορία με τις τηλεοπτικές άδειες και τα ανεκδιήγητα που παρακολουθούμε αυτές τις μέρες στην υποτιθέμενη προσπάθεια πάταξης της διαφθοράς δεν χρησιμοποιήθηκαν από την Ν.Δ., που εμφάνισε μια πολύ κακή εικόνα στην κοινή γνώμη. Η αδυναμία κατάθεσης μια συγκεκριμένης πρότασης ήταν εμφανής. Γι’ αυτό και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρεί να στρέψει τους προβολείς σε θέματα αιχμής για την ίδια, όπως αυτά της Ασφάλειας και της Παιδείας. Μέσα σε 24 ώρες ο πρόεδρος της ΝΔ τοποθετήθηκε τρεις φορές δημόσια για το ζήτημα της ασφάλειας, για το θέμα της παιδείας, επισημαίνοντας ότι η ΝΔ είναι η μόνη εναλλακτική λύση για τη χώρα, κάτι καθόλου τυχαίο. Έγινε φανερή η αμηχανία της ΝΔ να απαντήσει στην κυβερνητική επιχειρηματολογία περί ταύτισης με την «παλαιά διαπλοκή» και τις επικρίσεις ότι η ίδια ήταν υπεύθυνη για το έως σήμερα αρρύθμιστο τηλεοπτικό τοπίο. Μπαίνοντας στον κατ’ εξοχήν εκπαιδευτικό μήνα και με αρκετή αβεβαιότητα στους κύκλους των εκπαιδευτικών, ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε για την απελευθέρωση του ελληνικού πανεπιστημίου από τα δεσμά του χθες, με αφορμή την επιστολή παραίτησης των έξι καθηγητών του Συμβουλίου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Το θέμα της παιδείας, όπως και αυτό της ασφάλειας, στην σκιά του βίαιου επεισοδίου εις βάρος του διοικητή της Τροχαίας Αθηνών, είναι προνομιακό πεδίο για την ΝΔ. Γενικότερα, φαίνεται ότι οι τόνοι ανεβαίνουν μετά την ραστώνη του καλοκαιριού, όπως είχαν σημειώσει και τοπικά στελέχη της ΝΔ, και ο αντιπολιτευτικός λόγος της ΝΔ θα γίνει δυναμικότερος. Το θέμα των εκλογών, πάντως, δεν φαίνεται ότι αποτελεί άμεση προτεραιότητα για κανέναν, τουλάχιστον σε επίπεδο επίσημων δηλώσεων.
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Μ.Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Πάσχα στο χωριό; Συνήθως λέμε και κάνουμε «επιστροφή στο χωριό» τώρα τις γιορτινές ημέρες …